Google Pixel 7

Google Pixel 7

Gornja granica srednje klase

Google svake godine izbaci dva nova modela koji ciljaju na high-end i mid-range publiku, no cijene novih modela su uglavnom u gornjim granicama kategorije.

Google sa svojim modelom 7 nastavlja graditi na već postojećim solidnim temeljima, pa tako ove godine imamo odličan mid-range mobitel kojeg se isplati loviti ako želite nešto malo drugačije. Naime, Google i dalje nema razvijen lanac distribucije kakav bismo možda htjeli, no taj problem imaju diljem svijeta, pa ni mi nismo iznimka. Najbolje je pretražiti ponudu dućana kao što smo i mi napravili i tako uhvatiti odličnu cijenu.

Pixel linija zadnjih nekoliko generacija bila je zanimljiva za pratiti jer konstantno donose nova unaprjeđenja, od softvera do custom hardvera. No, uvijek su u specifikacijama malo kaskali za flagship modelima, dok se za njih traži premium cijena. Prave prednosti mobitela možete vidjeti tek kada ga isprobate, no to nije dovoljno dobrom dijelu korisnika. Tako Google Pixel 7 sprijeda dolazi, kao i ostali u ovoj kategoriji, s AMOLED zaslonom. Standardno koristi FullHD+ rezoluciju za prikaz, a podržava i HDR10+ standard te ima maksimalnu svjetlinu do 1.000 nita na danjem svjetlu, a čak 1.400 nita u HDR reprodukciji na malenom dijelu zaslona, primjerice, dok se prikazuje izlazak sunca. No, Pixel je jedini model na testu koji zadržava 90 Hz osvježavanje. Dok je to značajan upgrade nad standardnih 60 Hz, i dalje se ne može usporediti s ostalim, osjetno jeftinijim modelima na testu. Vjerujemo da su time dodatno htjeli rastaviti Pixel 7 od 7 Pro modela, no on je i značajno skuplji. Koristan dio zaslona je ravan, a samo su rubovi zakrivljeni kako bi ugodnije ležao u ruci. Istaknimo kako je dijagonala zaslona nešto manja s 6,3” te ovaj mobitel možemo smatrati kompaktnim za svaku ruku. Cijena ipak donosi nešto bolju zaštitu, pa su prednja i stražnja strana mobitela presvučene Gorilla Glass Victus zaštitnim staklom otpornim na grebanje i padove, no ipak bismo ga zaštitili maskicom.

 

Google-Pixel-7-4.jpg

Dok standardnom modelu nedostaje zoom kamera, uvijek nas iznenadi koliko kvalitetne slike Google može izvući u svim uvjetima

 

Dizajnom zadržava jedinstvenu ikonu koju je stekao sa zadnjih nekoliko iteracija, a pogotovo kada ga uspoređujete s modelom 6. Straga je isto ravna površina stakla, osim samih rubova koji su zakrivljeni prema aluminijskom okviru. Straga možemo vidjeti još i izbočinu za kamere koja se kod Pixela proteže cijelom širinom mobitela, te je uzdignuta od kućišta i metalne izgradnje kako bi bila otpornija na udarce. Daje Googleovim Pixelima vrlo prepoznatljiv dizajn, pa vjerujemo da će se nastaviti razvijati u tom smjeru. Ostatak ravnog stakla poprilično lako skuplja otiske prstiju, što je dobro znati u slučaju da vam to smeta. Svi gumbi su standardno na desnoj strani mobitela, no Google je promijenio gumb za zaključavanje koji je sada iznad gumba za kontrolu glasnoće, na što se nismo uspjeli naviknuti s obzirom da smo istovremeno imali hrpu „standardnih“ mobitela na testu. Mobitel podržava stereo reprodukciju multimedije, a utor za kartice je na lijevoj strani mobitela. Volimo istaknuti da je senzor otiska prsta ispod zaslona, te dok su više kineski brendovi počeli senzor spuštati jako blizu donjem rubu mobitela, Pixelov senzor se i dalje nalazi na nešto standardnijem mjestu, bliže sredini mobitela.

 

Kamere i hardver

Standardni Pixel 7 ima dvije kamere straga: glavnu širokokutnu i sekundarnu koja ima ultraširoki pogled. Glavna kamera ista je kao i kod Pixela 6 kojeg smo testirali prošle godine, a riječ je o senzoru pristojne veličine s 1/1,31” dijagonalom i rezolucijom od 50 megapiksela. Povezuje četiri susjedna piksela za dobivanje 12,5-megapikselnih slika koje imaju bolja večernja svojstva, kao i manje zauzeće memorije po slici. Glavna kamera ima i stabilizaciju, tako da je u ponudi odlična kombinacija za slikanje detaljnih dnevnih slika i odličnih noćnih, jer je na kraju krajeva Google i razvio softver za noćno slikanje. Osim odličnih fotografija danju i noću, tu je i 4K@60 FPS snimanje u HDR formatu, što je veliki plus za one koji vole bilježiti svoje događaje. Kako mobitelu nedostaje zoom kamera, omogućuje vam se dodatna optimizacija kod 2x i 5x zooma, no ne očekujte razine koje nude standardne zoom kamere. Druga kamera je ultraširoka te ima 12 megapiksela. Na našim slikama brdovitog šumskog krajolika tražili smo magljenje i zamućivanje detalja u uglovima slika, no ova kamera također ima solidne performanse danju, a noćni način izvući će sve osim najmračnijih scena u sliku vrijednu spremanja za uspomenu s nekog putovanja. Na kraju, tu je i 10,8-megapikselna selfie kamera koja nudi odlične dnevne performanse, no pokazalo se da u večernjim uvjetima voli značajno omekšati detalje, pa savjetujemo korištenje barem mobitela da vas malo osvijetli, ako već nemate nešto drugo u okolini. Ovaj model pati od nedostatka zoom kamere, no to rješava puno skuplji Pro model. Osim slikanja, omogućeno je i 4K@60 FPS snimanje, kako s glavnom, tako i sa selfie kamerom.

 

PXL_20230422_164430556.jpg

Snalaženje pomoću HDR-a iako sunce više ne pada na stijenu u blizini, Pixel izvlači iznimno oštre detalje bez pretjeranog podizanja svjetlosti tamnih dijelova slike

 

Sve to pokreće Googleov custom Tensor SoC druge generacije, Tensor G2. Ima impresivne AI mogućnosti koje uključuju obradu audio i video sadržaja, te optimizacije razgovora izbacivanjem zvukova iz pozadine. Tensor čipovi bazirani su na Samsungovim Exynos SoC-ovima, no Google ih je prilagodio sebi i tako dobio jedinstvene i zanimljive čipove koji, za našu kategoriju uređaja, imaju odlične performanse. Čipset dolazi u CPU konfiguraciji s dvije X1 jezgre vrlo visokih performansi, dvije A78 jezgre visokih performansi i četiri štedljive A55 jezgre za obavljanje pozadinskih zadataka.

U našem testiranju Pixel 7 je imao problema sa zagrijavanjem i nakon desetak minuta intenzivne uporabe smanjile su se performanse. Na taj problem naišli su brojni korisnici modela 7 i 6, a prema navodima s foruma on se pojavio nakon nadogradnje softvera u svibnju. Google do vremena pisanja ovog članka nije adresirao ovaj problem, a mi smo zbog smanjenih performansi umanjili konačnu ocjenu za izvedbu za 40%. Uz čipset dolazi i 8 GB radne memorije te imate na izbor 128 ili 256 GB pohrane. Na kraju krajeva, ovo je odličan zaokruženi mid-range uređaj koji će sve zadatke moći optimalno obavljati još nekoliko godina, uz nadu da će se riješiti problem sa zagrijavanjem.

USPOREDNI TEST: MID-RANGE MOBITELI 2023.

ZA SVAKOGA PONEŠTO

U ovom pregledu novijih atraktivnih mid-range mobitela otkrite koje imaju prednosti (kao i mane) za postizanje željene cijene, pa će samim time imati i idealnog kupca.

 

googlepixtabl.jpg

Više informacija

  • Model: Pixel 7
  • Performanse (usporedni test): 2,60
  • Ekran (usporedni test): 4,5
  • Kamera (usporedni test): 3,75
  • Baterija (usporedni test): 4
  • Ergonomija: 4,5
  • Proizvođač: Google
  • Operativni sustav: Android 13
  • Procesor: Octa-core (2x2.85 GHz Cortex-X1 & 2x2.35 GHz Cortex-A78 & 4x1.80 GHz Cortex-A55)
  • Grafički sustav: Mali-G710 MP7
  • Pohrana: 128 GB UFS 3.1
  • Memorija: 8 GB
  • Konektor: USB-C, USB 3.2
  • Ekran: 1080 x 2400 piksela / 6,3 inča / 90 Hz
  • Stražnja kamera: “50 MP, f/1.9, (širokokutna), 1/1.31””, 1.2µm, PDAF, Laser AF, OIS 12 MP, f/2.2, 114˚ (ultraširokokutna), 1/2.9””, 1.25µm”
  • Prednja kamera: 10.8 MP, f/2.2, ultraširokokutna, 1/3.1”, 1.22µm
  • Komunikacija: WiFi 6e / Bluetooth 5.2 / 5G
  • Baterija: 4.355 mAh, 20 W / 20 W bežično punjenje
  • Dimenzije i masa: 155.6 x 73.2 x 8.7 mm, 197 g
  • Ustupitelj i cijena: TIA Mobiteli, Cijena: 691,20 €
  • Grand Prix: 3,93
  • Best Buy: 3,06
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Google Pixel 7

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Google Pixel 7 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.