Fenix Scorpion SX 8512

Fenix Scorpion SX 8512

Full-AMD build

Drago nam je nakon sveg ovog vremena u paklu kriptovaluta ponovno vidjeti grafičku karticu RX 580 8 GB isključivo namijenjenu gamingu.


Svakako moramo priznati da je ovdje riječ o oku ugodnom iskustvu. Čak četiri RGB ventilatora krase ovo stakleno kućište, a s obzirom na... upitan dizajn prednjeg panela, jedan ventilator ne bi mogao usisati optimalnu količinu zraka. No barem izgleda atraktivno, nije bučno i rasvjeta se može kontrolirati. Svi gumbi nalaze se s gornje strane, što znači da je optimalna pozicija računala na podu.

Tri USB utora, od kojih je jedan varijanta 3.0, omogućuju solidnu povezivost s računalom bez kopanja po njegovoj stražnjici. Budući da se radi o AMD buildu koje proizvodi malko više topline, rashladni sustav svakako je dobrodošao. Stranica od kaljenog stakla zatamnjena je da bi ublažila svjetla, lako ju je čistiti i neće se odmah izgrebati poput pleksiglasa.

 

Fenix Scorpion SX 8512 2

AMD-ov procesor ima nešto impresivnije multitasking performanse od svoje konkurencije iz Intela. Naime, radi se o modelu R5 sa šest jezgri i dvanaest threadova koji će pojesti svaki zadatak koji se pred njega stavi. Pod time se misli na dobro multithreadane zadatke, gdje AMD uistinu sjaji. Problemi se javljaju kada aplikacija nije u mogućnosti iskoristiti procesor dokraja. Tada se AMD-ov procesor čini sporijim od Intelova primjerka.

No u takvim situacijama ostaje vam dodatne procesorske snage za pokretanje drugih aplikacija. Govorimo o slabijim performansama od Intela pri korištenju manje jezgri jer se to najviše primijeti kod igara. I uz overclockanje FPS pojedine igre jednostavno neće dostići Intelove mogućnosti. Naravno, tu se radi o jednoznamenkastim postocima, ali mnogi će to vidjeti kao manu.

Druga je pozitivna strana pak RX 580 s 8 GB RAM-a, što osigurava dulji radni staž ovoj kartici. Lako se može usporediti s performansama GTX 1060 6 GB, od koje je u prosjeku i malo brža. AMD je uvijek bio jači s hardverske strane, a u zadnje vrijeme izbacili su odlične softverske nadogradnje s ažuriranjima za nadolazeće igre, što im je uvelike poboljšalo ukupan imidž. S druge strane, kartica troši nešto više energije od konkurencije pa, kako smo spomenuli, možemo biti zahvalni na dodatnim ventilatorima.

Matična ploča koja sve povezuje jest MSI-jeva B350M Pro-VD Plus, koja možda nema previše gejmerskog imidža, no obavit će posao. Limitirano korištenje pasivnih hladnjaka oko procesora znači i da ne preporučujemo overclockanje ne bi li se izbjeglo pregrijavanje ploče.

Ploča dolazi i sa samo dva utora za RAM. Srećom, u ovom buildu popunjen samo jedan, odnosno otvorena je mogućnost nadogradnje. Šest USB utora straga je dovoljno, no voljeli bismo vidjeti i Gen 2 verziju za maksimalne performanse.

Radna memorija, kako smo već rekli, ima jednu pločicu od 8 GB, što će vam biti dovoljno u većini situacija i za gaming, no 8 GB će s vremenom postati premalo za sve potrebe modernog korisnika. Zato ćete imati opciju dodati još 8 GB jednom kada se, nadamo se, cijene RAM-a spuste. A u isto vrijeme dobit ćete dual-channel mogućnosti RAM-a.

Fenix SX 8512

Kod pohrane imamo samo SSD disk od 240 GB, što je ipak premalo ako se bavite velikim datotekama ili želite igrati modernije naslove, tako da vam svakako savjetujemo klasičan tvrdi disk za pohranu manje korištenih i velikih podataka.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Fenix Scorpion SX 8512

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Fenix Scorpion SX 8512 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.