Shuttle DS20U

Shuttle DS20U

Štedljivi industrijski malac

Robusno dizajnirano miniračunalo ponajprije namijenjeno poslovnoj i industrijskoj primjerni. Odlikuju ga odlična opremljenost te jednostavna instalacija i mogućnost upravljanja na daljinu. Ugrađeni procesor nije osobito brz, ali je zato računalo iznimno štedljivo po pitanju potrošnje energije.

Tajvanska kompanija Shuttle već je dugi niz godina svojevrsni tržišni lider na području miniračunala. Svi se sjećamo njihovih prepoznatljivih Cube modela miniračunala koja su prvenstveno bila namijenjena kućnim korisnicima. Istina, danas multimedijalna kućna računala nisu više toliko popularna, prvenstveno zbog pristupačne cijene prijenosnih računala, tableta i sličnih mobilnih gadgeta.

Nasuprot tome, kada govorimo o poslovnoj i industrijskoj primjerni, miniračunala itekako imaju smisla, s obzirom na to da daleko bolje mogu odgovoriti na neke specifične zahtjeve.

 

Kompaktno i robusno

Shuttle je nedavno predstavio svoju najnoviju seriju miniračunala pod nazivom DS20U koja je prije svega namijenjena poslovnoj i industrijskoj primjeni. Ova su računala ponajprije namijenjena profesionalnoj primjeni kod primjerice digitalnih kioska, POS blagajni, thin client računala, ali mogu poslužiti i kao dobra osnova za uredska ili multimedijalna računala.
Odmah recimo kako je DS20U barebone miniračunalo. Drugim riječima, dolazi bez radne memorije i diska koje ćete morati nabaviti sami, dok je procesor integriran na matičnu ploču. Shuttle u svojoj ponudi ima 4 verzije DS20U miniračunala koje se razlikuju ovisno o ugrađenom procesoru. U našem slučaju, uređaj koji smo testirali je najjeftinija verzija s dvojezgrenim Intelovim Celeron procesorom.

 

backShot

Miniračunalo je odlično opremljeno, a ističemo veliki broj USB priključaka s prednje i stražnje strane, tri različita videoizlaza, te serijski priključak.

 

Ključna odlika miniračunala DS20U svakako su iznimno male dimenzije, zapremina iznosi 1,3 litre, kao i mala masa od ukupno 1,5 kg. Ova su računala predviđena za neprekidni rad 24/7, za što je međutim ipak potrebno osigurati odgovarajuću cirkulaciju zraka oko računala.

DS20U možete koristiti u vertikalnom i horizontalnom položaju, a isto tako ga je moguće putem priloženog 75/100-milimetarskog VESA adaptera montirati primjerice na sam monitor.

Odlikuje ga vrlo robusna izrada koja uključuje vrlo čvrsto metalno kućište. Svakako se odmah vidi kako je riječ o robusnom industrijskom dizajnu. Model koji smo testirali s Intelovim procesosorm Celeron 5205U ističe se i posve bešumnim radom jer ovdje nema nikakvog ventilatora, odnosno aktivnog hlađenja. S uređajem dolazi vanjski strujni adapter snage od 65 W, što je realno i pretjerano s obzirom na ukupnu potrošnju energije. Riječ je naime o vrlo štedljivom računalu.

 

Jednostavna instalacija

Instalacija radne memorije i diska je vrlo jednostavna. Svaka od ovih komponenti nalazi se skrivena iza zasebnih „vrata“ (poklopca) kojima pristupamo vrlo lako jer je potrebno odvrnuti samo jedna vijak. DS20U podržava dva SO-DIMM utora i omogućuje ugradnju do 64 GB radne memorije brzine do 2666 MHz. Što se tiče pohrane podataka, na raspolaganju su vam M.2 PCI2.0 x4 utor i 2,5“ SATA utor.

 

inside

Instalacija radne memorije i diska za pohranu podataka vrlo je jednostavna s obzirom na to da su ove komponente lako dostupne iza posebnih poklopaca do kojih se dolazi odvrtanjem jednog vijka.

 

S obzirom na kompaktne dimenzije, DS20 je i s prednje i sa stražnje strane bogat raznim priključcima. Opremljenost je više nego dobra. Primjerice, ovdje nalazimo čak 8 USB priključka od čega četiri USB 3.2 Gen 1. Nažalost, USB 3.1 Gen 2 priključci nisu podržani s obzirom na ograničenje hardverske platforme. Istaknimo i tri video priključka, od starijeg VGA, pa sve do najnovijih DP 1.2 i HDMI 2.0. Na DS20U možete istovremeno spojiti dva 4K monitora.

Zapravo jedini ozbiljni nedostatak po pitanju opremljenosti je izostanak W-LAN modula. Ovo vam omogućava da sami ugradite modul po želji jer su prisutni odgovarajući kabeli i priključci za antene, ali nažalost inicijalno smanjuje funkcionalnost uređaja.

 

Superštedljiv

Za potrebe testiranja, mi smo ovdje ugradili NVMe SSD i jednu pločicu DDR4 SO-DIMM memorije. Također smo koristili Windows 11, što je svakako zanimljivo s obzirom na to da je ugrađeni procesor nekakva donja podržana granica za ovaj OS. No u pravilu sve radi bez problema ako imate dovoljno radne memorije.

Performanse dakako nisu osobito impresivne. Ugrađeni dvojezrgreni Celeron je prilično spor procesor za današnje prilike. Međutim za jednostavnije aplikacije i bazičnu primjenu bit će sasvim dovoljan. Njegova velika prednost je iznimno mala potrošnja energije. Kompletno ovako konfigurirano računalo troši 25 do 30 W pod opterećenjem, što je stvarno malo. Stabilnost je s druge strane besprijekorna i nikakvih problema nismo imali ni prilikom dugotrajnog korištenja. Kada govorimo o multimedijalnim mogućnostima, ovo je računalo ipak prikladnije za 1080p video reprodukciju, nego za primjerice streaming 4K videa. Kod 4K streaminga nije sve baš išlo onako glatko kao što bismo željeli.

 

specsDS

 

U svakom slučaju DS20U u ovakvoj konfiguraciji svakako je prikladniji za klasičnu industrijsku primjenu, nego za korištenje u uredu ili za multimediju. Za takvo što preporučujemo odabrati verziju s osjetno bržim procesorom.

Glavna prednost ovog miniračunala svakako je kombinacija iznimno kompaktnih dimenzija, male mase i vrlo male potrošnje energije. A tu je i utorna stabilnost i odgovarajuća podrška od Shuttlea. U specifičnim uvjetima ovo je odlično rješenje, primjerice za vanjske digitalne kioske i sl. Napomenimo kako uređaj podržava i uključivanje i isključivanje na daljinu, za što je predviđen poseban priključak sa stražnje strane.

Ako bacimo pogled na ukupnu cijenu, svakako smatramo kako je ovdje ključan nedostatak izostanak ugrađenog W-LAN modula što bi svakako poboljšalo isplativost uređaja. Međutim, bez obzira na to, ovdje se radi o robusnom, odlično dizajniranom i vrlo štedljivom miniračunalu koje svakako nalazi svoje mjesto unutar odgovarajuće profesionalne primjene.

 

Više informacija

  • Ukupna ocjena: 4
  • Mogućnosti: 4
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Shuttle
  • Procesor: Intel Core Celeron 5205U 1,9 GHz Comet-Lake U, 2 cores
  • RAM: 2× SO-DIMM 2× 32 GB DDR4 2400/2666 MHz max.
  • Grafički sustav: integrirani Intel UHD Graphics
  • Tvrdi disk: nema, mogućnost ugradnje: 1xm M.2 2280 podrška za NVMe/PCIe 2.0 X4 i SATA, 1× 2,5“ SATA utor
  • Mreže: Dual Gigabit LAN Intel i211 + i219LM
  • Audio: Realtek ALC897/ALC662
  • Ostali konektori: 4× USB 3.1 Gen 1, 4× USB 2.0, 1× HDMI 2.0a, 1× DisplayPort 1.2, 1×, VGA/D-Sub, dva audioizlaza, čitač SD kartica, 1× COM (RS232/RS422/485)
  • Napajanje: vanjski adapter 65 W
  • Dimenzije i masa: 200 × 165 × 39.5 mm, zapremina 1.3 litre, 1.5 kg
  • Plus: dizajn, robusna izrada, male dimenzije i masa, iznimno mala potrošnja energije, bešuman rad, jednostavna instalacija i održavanje, podrška za dva 4K monitora, podrška za 4K reprodukciju videa, jako dobra opremljenost, podrška za 64 GB radne memorije
  • Minus: skromne performanse ugrađenog procesora, dolazi bez W-LAN modula, izostanak podrške za USB 3.2 Gen 2
  • Ustupitelj i cijena: Shuttle, www.shuttle.com, Cijena: 2.783,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Shuttle DS20U

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Shuttle DS20U - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.