Futura IT Elite GamerPC AMD 5800X,  Radeon RX 7900 XTX

Futura IT Elite GamerPC AMD 5800X, Radeon RX 7900 XTX

Najnovija grafička i stariji procesor - dobitna kombinacija za gamere?

 

Isplati li se kupnja gaming računala s najnovijom i superbrzom grafičkom karticom te starijim i nešto sporijim procesorom? Hoće li nešto sporiji procesor osjetno ograničiti performanse u igrama? Testirali smo jedno moćno high end gaming računalo kako bismo doznali odgovor na ovo pitanje. 

 

U posljednjih nekoliko godina su domaći sastavljači gaming računala morali biti poprilično kreativni i poslužiti se raznim trikovima kako bi mogli sastaviti i isporučiti koliko-toliko cjenovno prihvatljiva gaming računala vrhunskih performansi. Ključni problemi svakako su bili nestašica pojedinih komponenti te nedostupnost i iznimno visoke cijene grafičkih kartica.  

U to vrijeme se kao vrlo popularno rješenje prilikom sklapanja gotovih gaming računala iznjedrila kombinacija starijeg i jeftinijeg procesora te novije i osjetno moćnije grafičke kartice. Premda nikada nije bilo osobito preporučljivo birati jeftin procesor i skupu karticu, tržišna situacija u to vrijeme nametnula je upravo ovakav kompromis. Na ovaj ste način ipak mogli doći do novijeg gaming računala, a pritom bi zapravo ogroman udio same cijene otpao na cijenu grafičke kartice, dok su ostale komponente birane tako da omoguće pristojno funkcioniranje računala. 

 

RDNA3+ Zen3 - best buy za gamere?  

 

fire-strike.jpg

Ovo moćno gaming računalo iskazalo se odličnim performansama u popularnim testovima poput 3DMarka 

 

Danas više nema problema s nedostupnošću grafičkih kartica. Međutim, high end grafičke kartice najnovije generacije su i dalje iznimno skupe. Stoga je i dalje odabir nešto starijeg i sporijeg procesora te najnovije grafičke kartice itekako cjenovno primamljiva opcija. Pitanje je, koliko se to danas isplati? Hoće li nešto sporiji procesor osjetno ograničiti performanse u igrama i spriječiti vas da iskoristite puni potencijal najnovije grafičke kartice? 

Kako bismo doznali odgovor na ovo pitanje, odlučili smo testirati jedno najnovije gaming računalo - Futurin Elite GamerPC opremljen zanimljivom kombinacijom procesora i grafičke kartice. Naime, unutar ovog računala nalazimo trenutno jednu od najbržih grafičkih kartica na tržištu, Radeon RX 7900 XTX. 

Mnogi bi očekivali kako u paru s ovakvom karticom stiže i nekih od najnovijih i najbržih procesora. No ovdje to nije slučaj. Procesor je također AMD-ov, no riječ je o nešto starijem Zen 3 procesoru Ryzen 7 5800X. Ovaj je procesor predstavljen pred nešto više od dvije i pol godine, a u međuvremenu je AMD predstavio cijelu novu generaciju Zen 4 procesora, kao i 3D-V cache modele prvenstveno namijenjene gamerima i entuzijastima.  

Da odmah naglasimo, Ryzen 7 5800X nije spor procesor. Riječ je o solidnom procesoru s osam jezgri. Međutim, očigledno je kako nije na razini jednog Radeona RX 7900 XTX, a osjetno je sporiji od trenutno najbržih procesora na tržištu. Zbog toga je bilo svakako zanimljivo vidjeti hoće li takav procesor biti prevelika kočnica ugrađenoj grafičkoj kartici, odnosno hoće li osjetno ograničiti performanse.  

Prije nego se detaljno pozabavimo samim performansama u igrama koje nam može ponuditi ovakva AMD-ova kombinacija procesora i grafičke kartice, prvo pogledajmo koje još komponente čine ovo Futurino gaming računalo.  

 

ryzen-5800x-cpuz1.jpg

Nešto stariji AMD-ov procesor Ryzen 7 5800X još uvijek može ponuditi vrlo dobre performanse u svim igrama

 

cinebench_r23.JPG

AMD-ov procesor Ryzen 7 5800X ostvaruje vrlo dobre performanse u testovima poput Cinebencha, no dosta zaostaje za najbržim Intelovim i AMD-ovim procesorima 

 

Bijelo gaming čudovište 

 

Prvi je dojam uvijek vizualan, a odnosi se na kućište koje skriva sve te moćne hardverske komponente. Premda je samo kućište uvijek stvar osobnog ukusa, ovdje se na njemu bez sumnje nije štedjelo. Odabrano je prilično zanimljivo Corsairovo kućište 5000D Airflow koje je pritom bijele boje, što je još uvijek dosta rijetko, neobično i atraktivno.  

Riječ je o prilično velikom i prostranom kućištu koje je dizajnirano tako da može udomiti moćne komponente i omogućiti jednostavnu instalaciju naprednijih sustava vodenog hlađenja. Odlikuje se  velikim brojem rešetkastih površina i to s prednje, gornje i bočne strane, koje bi trebale omogućiti bolji protok zraka.  

Nažalost, ovdje su ugrađena samo dva ventilatora, jedan s prednje i jedan sa stražnje strane. Po nama, ipak premalo. Zanimljivo je kako nema RGB ventilatora, što nam u konačnici nije previše smetalo. U svakom slučaju, ovo Futurino računalo vizualno djeluje dosta neobično, ali nema sumnje da je kućište vrlo kvalitetno i prostrano, a pritom nudi dobre mogućnosti hlađenja. 

Moćne hardverske komponente zahtijevaju i snažno napajanje. Ugrađeno Seasonic 80+ Gold napajanje snage od 1.000 W je odličan odabir. Premda se možda 1.000 W na prvi pogled čini pomalo pretjerano za ovakvu konfiguraciju, vjerujte nam na riječ da to nije slučaj, kako smo u nekim igrama zabilježili potrošnju od preko 600 W. Dakle, ako želite savršeno stabilan i tih rad, efikasno 1.000 W napajanje je mudar i vrlo dobar odabir. Osim toga, omogućuje više nego dovoljno snage za bilo kakvu nadogradnju u budućnosti. 

Najnovije hardverske komponente troše dosta energije, a pritom se osjetno zagrijavaju. Zato je odabir odgovarajućeg efikasnog i dovoljno tihog hlađenja od iznimne važnosti. Ovdje moramo reći da Futurino računalo nije pretjerano bučno, posebno za gaming računalo ove klase, čak i pod punim opterećenjem. 

 

Atraktivno, ali manje efikasno hlađenje 

 

Za hlađenje procesora zaduženo je AiO vodeno hlađenje. U ovom slučaju je riječ o vodenom hlađenju, preciznije modelu Frostflow s 240 mm radijatorom slabo poznatog proizvođača ID-Cooling. Napomenimo kako je samo hlađenje bijele boje, tako da se savršeno slaže sa samim kućištem. 

Premda vizualno izgleda vrlo atraktivno, nažalost se ovo vodeno hlađenje nije pokazalo osobito efikasnim u hlađenju ugrađenog AMD-ovog procesora Ryzen 7 5800X.  

Prilikom punog opterećenja svih jezgri zabilježili smo temperaturu od 86°C, a u nekim igrama je procesor radio blizu 80°C. Ovo su dosta visoke temperature, iako treba reći kako hladnjak pritom nije osobito bučan. Moguće je optimizacijom potrošnje procesora ponešto smanjiti ove brojke, no ipak smo očekivali bolje rezultate od vodenog hlađenja. Posebno zato što Ryzen 7 5800X ne spada u posebno rastrošne procesore. 

Prilikom odabira sustava za pohranu podataka su se u Futuri odlučili za provjerenu i cjenovno najpovoljniju kombinaciju NVMe SSD-a i tvrdog diska. SSD je zamišljen kao disk za instalaciju operacijskog sustava i najčešće korištenih aplikacija, a tvrdi disk je prvenstveno za pohranu podataka. 

Ugrađen je ultrapopularni Kingstonov PCIe 4.0 SSD NV2 kapaciteta od 1 TB. Tvrdi disk je Toshibin i istovjetnog je kapaciteta kao i SSD. Premda ova kombinacija dobro funkcionira i prilično je cjenovno isplativa, smatramo kako bi ipak, s obzirom na cijenu računala, ovdje trebalo biti mjesta za dva SSD-a. Ugrađeni tvrdi disk je osjetno sporiji i zaista ga preporučamo koristiti isključivo za skladištenje podataka.  

 

crystal-disk-mark-ssd-nv2_1.jpg

Ugrađeni NVMe SSD Kingstonov NV2 postiže vrlo dobre performanse i osjetno je brži od tvrdog diska 

 

AM4 - isplativa gaming platforma 

 

Konačno dolazimo do glavnog hardverskog dijela ovog računala, odnosno do osnovne hardverske platforme koja uključuje matičnu ploču i procesor. Procesor smo već spominjali i samim time je jasno kako se ovdje ne koristi najnovija AMD-ova hardverska platforma AM5, već nešto starija AM4. Činjenica je kako je AM4 još uvijek vrlo popularna hardverska platforma, prvenstveno zbog odličnog omjera cijene i performansi. Međutim, ne podržava neke najnovije tehnologije poput PCI Expressa 5.0, a koristi i stariju, provjerenu DDR4 memoriju. Korištenje DDR4 memorije još uvijek daje određenu uštedu prilikom sklapanja ovakvih gaming računala, s obzirom da je DDR5 memorija nešto skuplja. 

Svakako je veliki plus što je ovdje ugrađeno 32 GB DDR4 memorije brzine 3.200 MHz. U ovom je trenutku 32 GB radne memorije preporučena količina za gaming računala više klase, te omogućuje vrlo ugodan rad i performanse kakve očekujemo od ovakvog računala. 

Zanimljivo je kako kod ovog Futurinog računala ne nalazimo matičnu ploču najviše klase. Ugrađena je Asusova matična ploča Prime X570-P koja spada među cjenovno povoljnije ploče s X570 čipsetom. Pozitivno je što je riječ o ploči provjerenog i poznatog proizvođača s high end čipsetom prethodne generacije. Ploča omogućuje vrlo stabilan rad i u pravilu ima sve što je potrebno za overclocking i dodatnu optimizaciju od strane korisnika. U svakom slučaju, ne spada u najbolje opremljene X570 ploče. Primjerice, posjeduje samo dva M.2 utora za diskove što je u današnje vrijeme poprilično malo. 

 

Moćni Radeon RX 7900 XTX 

 

Ugrađena ploča se ipak dobro slaže s odabranim procesorom. Već više puta spomenuti Ryzen 7 5800X je 8-jezgreni (16 threadova) Zen 3 procesor s maksimalnim radnim taktom od 4,7 GHz i 32 MB L3 priručne memorije. Ovaj procesor na ovoj ploči bez problema doseže puni potencijal po pitanju performansi.  

S obzirom da je na tržištu prisutan već neko vrijeme, njegove performanse nisu nepoznanica. Riječ je o još uvijek prilično sposobnom i brzom procesoru koji, jasno, ipak dosta zaostaje za trenutno najbržim AMD-ovim i Intelovim desktop procesorima. Posebno se ovo odnosi na performanse prilikom renderinga ili video kodiranja, pri čemu će 6-jezgreni procesori najnovije generacije ponuditi vrlo slične performanse.  

Ipak, kako je ključna namjena ovog računala igranje najnovijih igara, u tom smislu je 5800X i dalje vrlo sposoban i brz procesor, a pritom i nešto jeftiniji od procesora najnovije generacije. Posebno ako je u paru s jednom od najbržih grafičkih kartica današnjice. 

Dolazimo do najmoćnije komponente ovog računala, što je bez imalo dvojbi grafička kartica. Riječ je o Radeonu RX 7900 XTX u ASRockovoj Phantom Gaming izvedbi. Ova high end kartica pozamašnih dimenzija i duljine 330 m zauzima gotovo tri utora na matičnoj ploči. Opremljena je ogromnim rashladnim sustavom s ukupno tri ventilatora većeg promjera. Nazivna potrošnja iznosi nemalih 355 W, a kartica posjeduje tri 8-pinska priključka za napajanje. 

Temelj ove kartice je trenutno najmoćniji AMD-ov grafički procesor Navi 31 temeljen na najnovijoj RDNA3 arhitekturi s ukupno 6.144 shaderska procesora, 192 ROP jedinica i 96 Ray Tracing jezgri. Osim toga, Radeon RX 7900 XTX posjeduje 24 GB video memorije, kao i najmodernije video izlaze HDMI 2.1 i DisplayPort 2.1. 

 

rx-7900-xtx-gpuz1.jpg

Radeon RX 7900 XTX je trenutno najmoćnija AMD-ova grafička kartica temeljena na naprednoj RDNA3 arhitekturi

 

4k gaming bez kompromisa 

 

ASRockova Phantom Gaming verzija Radeona RX 7900 XTX je blago tvornički overclockirana kada govorimo o radnom taktu grafičkog procesora. Dosta je veliki potrošač energije, iako valja reći da može raditi na visokim frekvencijama do 2.900 MHz. Premda je ovo više iznimka nego pravilo, a uobičajene su frekvencije od 2.400-2.600 MHz. 

S obzirom na visoku potrošnju, ogroman hladnjak je ovdje s razlogom. U suštini dobro obavlja svoj posao. Temperatura grafičkog procesora iznosi oko 63°C na rubnom dijelu i do 90°C kod najtoplijeg dijela grafičkog čipa. Ova druga vrijednost je viša nego što bismo očekivali, no i dalje u granicama prihvatljivog. 

Potrošnja kartice se može dosta dobro optimizirati smanjenjem maksimalnog limita i maksimalnog radnog takta. Kartica potom troši dosta manje energije uz malen pad performansi. 

Same performanse Radeona RX 7900 XTX su nam dobro poznate. Riječ je o jednoj od najbržih kartica današnjice. Međutim, koliko je brza u kombinaciji sa starijim procesorom? 

Za usporedbu nam je odlično poslužilo drugo gaming računalo koje su nam ustupili iz Future IT. Njihova druga konfiguracija je sušta suprotnost ovoj, s obzirom da posjeduje noviji i brži Intelov procesor 13700K i nešto stariju karticu Radeon RX 6950 XT. Ova kartica figurira kao high end prethodne generacije i nije spora, ali je nazivno osjetno manje moćna od Radeona RX 7900 XTX. Dakle, bilo je zanimljivo usporediti performanse ovih dvaju računala. 

Što se tiče općenitih performansi i performansi procesora, tu dvojbi nema. Intelov Core i7 13700K je znatno brži procesor od Ryzena 7 5800X, u nekim testovima renderinga skoro i dvostruko brži. No troši i dosta više energije.  

 

Kombinacija snova ili noćna mora?  

 

Što je s performansama u igrama? Ovdje prema očekivanjima računalo opremljeno novijom grafičkom karticom Radeonom RX 7900 XT u pravilu odnosi pobjedu. Često i uvjerljivo uz veliki višak broja sličica u sekundi. Formula je vrlo jednostavna. Što je viša rezolucija, napredniji 3D detalji, a posebno kada koristimo Ray Tracing, novija grafička će vam omogućavati sve bolje performanse. 

Međutim, postoje i neke iznimke. U nekim igrama, primjerice u Far Cryju 6, prilikom korištenja nižih rezolucija je računalo s bržim procesorom i starijom grafičkom karticom postiglo osjetno bolje rezultate.   

U tim slučajevima je jednostavno sporiji procesor taj koji je ograničavajući faktor i onemogućava grafičku da iskaže puni potencijal. Ovo je vrlo čest slučaj kod natjecateljskih online igara (Fortnite, CS:GO, Overwatch i sl.) koje nisu toliko zahtjevne i obično traže brži procesor za optimalne performanse. Kartica poput Radeona RX 7900 XTX svoj puni potencijal iskazuje isključivo na 4k rezoluciji u grafički zahtjevnim igrama pri maksimalnoj količini 3D detalja. 

U konačnici, kombinacija sporijeg procesora i brže grafičke kartice isplativa je s obzirom da u većini slučajeva omogućuje bolje performanse u većini igara, posebice pri naprednijim postavkama detalja. No ukoliko igrate manje zahtjevne igre na nižim rezolucijama i na monitoru s velikom brzinom osvježavanja slike, brz procesor će biti od većeg značaja nego najnovija kartica.  

Ovo Futurino računalo nije jeftino, ali je trenutno cjenovno najpovoljnije gotovo gaming računalo s Radeonom RX 7900 XTX. Dobro je posloženo i svojim će performansama svakako zaintrigirati gamere i entuzijaste, posebno one koji posjeduju 4k monitore. 

 

Više informacija

  • Model: Elite GamerPC AMD Ryzen 7 5800X, 32 GB, Radeon RX 7900 XTX
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Mogućnosti: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: Futura IT
  • Procesor: AMD Ryzen 7 5800X, Zen 3, 8 jezgri/ 16 threadova, 3,8 base/ 4,7 boost radni takt, L3 cache: 32 MB, 105 W TDP, AM4
  • Matična ploča: Asus Prime X570-P AM4 
  • RAM: Kingston Fury Beast DDR4 32 GB (2x 16 GB) kit 3.200 MHz
  • Grafički sustav: ASRock Phantom Gaming Radeon RX 7900 XTX 24 GB GDDR6
  • Memorija: Kingston NV2 1 TB NVMe PCIe 4.0 x4 SSD
  • Tvrdi disk: Toshiba 1 TB tvrdi disk
  • OS: Nema
  • Napajanje: Seasonic 1.000 W 80+ Gold
  • Kućište: Corsair 5000D Airflow
  • Plus: Performanse u igrama, najnovija i iznimno brza grafička kartica s 24 GB video memorije, prostrano kućište s dobrim protokom zraka, 32 GB radne memorije, kvalitetno napajanje snage 1.000 W
  • Minus: Procesor u nekim slučajevima ograničava performanse u igrama, ugrađeno vodeno hlađenje nije osobito kvalitetno niti efikasno, dosta visoka potrošnja energije
  • Ustupitelj i cijena: Futura IT, www.futura-it.hr, Cijena: 2.750 EUR/ 20.720 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Futura IT Elite GamerPC AMD 5800X, Radeon RX 7900 XTX

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Futura IT Elite GamerPC AMD 5800X,  Radeon RX 7900 XTX - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.