Epson L4266 EcoTank

Epson L4266 EcoTank

I neka bude u boji

Imate li potrebe printati u boji, EcoTank je linija proizvoda koja ima povoljniju cijenu tinte, no isplati li se?

Epson L4266 EcoTank multifunkcijski je printer koji ima skener dokumenata rezolucije do 1200 dpi te time može poslužiti kao fotokopirni stroj u boji.
U pakiranju s printerom dolazi set boja te dodatna bočica crne boje.
Opremljen je LCD ekranom kojim je moguće pokrenuti postavljanje printera, čišćenje glave te odrediti mrežne i druge postavke.
Manji je od drugih A4 printera što mu možda može osigurati počasno mjesto na nekoj polici umjesto da nepotrebno zauzima prostor na radnome stolu. Smještanju će doprinijeti Wi-Fi povezivost zbog koje mu ne treba (iako ga posjeduje) USB priključak.
Iako je L4266 cijenom skuplji od konkurentskih modela, možda vas riješi dosadašnjih problema. Nerijetko smo svjedočili da se potrošači odlučuju za jeftinije opcije. Pa tako umjesto originalnih, radije kupuju jeftinije zamjenske tinte. No njihovim korištenjem riskirate prijevremeni kvar printera uslijed sušenja tinte na ispisnoj glavi ili prekomjerno curenje tinte po papiru, što neće rezultirati kvalitetnim ispisom.
Rješenje se krije u nabavci EcoTank printera čija se cijena tinte kreće oko 150 kn za crnu bočicu od 127 ml tinte te oko 130 kn za boju od 70 ml, čime dolazimo do ukupnog troška od oko 550 do 600 kn za set boja koji bi prema ISO specifikaciji trebali biti dostatni za više od 5000 stranica ispisa.
Dakle, čak i kada printate fotografije koje troše znatno više boje no što to propisuje ISO standard kojim je utvrđen broj ispisanih stranica, jasno je kako je kupovina takvih tinti puno isplativija od kupovine onih malenih tinti koje nerijetko niti nemaju specificiranu količinu tinte, a brojke količine tinte kreću se od 3,5 do 7 ml.

Setup printera

Epson Smart Panel Android aplikaciji morate dozvoliti upotrebu točne lokacije kako bi pronašao vaš printer za prvo inicijalno postavljanje. Nakon što je aplikacija pronašla printer, obavještava vas da se pripremite za inicijalizaciju tinte.
Tinte je potrebno natočiti u spremnike printera. Sve je lijepo ilustrirano u mobilnoj aplikaciji. Kada sva četiri spremnika budu potpuno puni, možete početi s inicijalizacijom boja.
Pri punjenju spremnika se ne trebate bojati da će se tinta proliti jer bočice boje imaju specijalni mehanizam koji sprječava prolijevanje. Dakle, kada ste bočicu postavili u položaj za punjenje spremnika, pustite ju da se isprazni, gotovo u potpunosti, kako bi se spremnik printera napunio do vrha. Nakon toga u bočici ostaje nešto tinte, no nije se prolila kada smo maknuli bočicu s printera.
Za natakanje sva četiri spremnika trebati će vam oko 5 minuta, a punjenje sustava printera traje dodatnih deset minuta.
Nakon toga na ekranu printera imate pitanja poput želite li provjeriti printa li printer dobro, pa savjetujemo da provjerite. Zatim isprintajte formu za poravnanje glava. S nje morate očitati koji kvadratić izgleda najbolje te brojeve pored najčišćih kvadratića unijeti u printer.
Ovaj postupak poravnavanja glava morat ćete s vremena na vrijeme ponoviti kako bi ispis ostao oštar. To je rutina koju kod inkjet printera treba prihvatiti.

Kvaliteta ispisa

Ispisivali smo na pisač fotografije snimljene mobitelom i razne dokumente. Mobilna aplikacija printera daje najbolje rezultate printanja fotografija u odnosu na printanje s računala. Iako, s obzirm da je Photoshop vrlo moćna aplikacija za obradu fotografija, oni spretniji će njome učiniti čuda te tako dobiti vrhunski ispis. Za prosječne korisnike savjetujemo koristiti spomenuti Epson Smart Panel uz predodređene postavke ispisa s uključenim opcijama Auto Correct i Sharpness.
Odlučite li se na korištenje Glossy Premium Photo papira za ispis fotografija, kvaliteta će biti još bolja spram običnog papira. Papir je ono što uvelike može povećati kvalitetu ispisa. Tako na običnom fotokopirnom papru nikada nećete dobiti sjajne boje kao na Glossy papiru.
Na taj „običan“ papir najviše smo printali časopis VIDI u procesu nastajanja i kvaliteta isprinta je na razini. Treba spomenuti i mogućnost obostranog ispisa pri kojemu nema probijanja tinte s jedne strane na drugu stranu, a dokument je ostao prilično ravan. To spominjemo jer smo imali prilike vidjeti dokumente koji se jako saviju uslijed velike količine boje koje printer ispusti na papir. No ovaj to neće učiniti zahvaljujući njegovoj ispisnoj tehnologiji kapljice promjenjive veličine.
Ono što ne preporučamo raditi je printati fotografije s mobitela direktno iz galerije jer su tako fotografije bile doista tamnije od originala.

Kopiranje dokumenta dodalo je kopiji nešto plavičastog tona u crne i sive tonove, no za cjenovno prihvatljivu kopiju, ovo je jako dobar rezultat. Kopija je zadržala oštrinu.
Skener komponentom dobili smo boje vjernije originalu spram kopiranja, no nije nam pošlo za rukom poskenirati kompletnu površinu A4+ formata u rezoluciji 1200 dpi, dok je dio fotografije uspješno skeniran u maksimalnoj rezoluciji. Na mobilnoj aplikaciji najveća dostupna rezolucija skeniranja je 600 dpi.

Ovo je dobar printer bogat mogućnostima sa zadovoljavajućom kvalitetom ispisa ne pretjerano velike brzine. Odličan je u omjeru cijene i kvalitete. Stoga ga toplo preporučamo svim korisnicima koji žele printati u boji, bilo da se radi o raznim dokumentima, seminarima, prezentacijama ili fotografijama koje ćete zakačiti na ploču s fotografijama.
Bitna je i informacija kako u ovom trenutku te sve do kraja ožujka 2022. godine traje akcija produženog jamstava do 3 godine. To znači da ste pokriveni s eventualnim servisom printera 3 godine, a na vama je da printate. Jedino se morate pobrinuti za dvije stvari. To su da svaki tjedan isprintate barem jednu A5 fotografiju, isprintati tekst nije dovoljno, kako vam se ne bi zasušila boja na glavi printera. Druga stvar je da spremnici printera ne ostanu bez boje jer će tada ući zrak u sustav glave printera i time riskirate sušenje boje u cjevčicama printera.
A kada ostanete bez ideje što biste printali, sljedeći naš savjet je da posegnete za Epson Smart Panel Aplikacijom i u odjeljku Fun with Printing potražite predloške za printanje novogodišnjih dekora uz savjete kako ih izrezati i zalijepiti. Naravno, tu su i brošure, predlošci za printanje foto-knjiga, savjeti za dekoraciju poklona i druge zabavne stvari.

Više informacija

  • Model: L4266 EcoTank
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: Epson
  • Tip uređaja: inkjet
  • Razlučivost ispisa cb/boja: 10//5
  • Spajanje: USB 2.0, WiFi, WiFi direct
  • Dimenzije i masa: 375 x 347 x 179 mm, 3,9 kg
  • Plus: izuzetna ekonomičnost ispisa, duplex, kompaktnost uređaja, jednostavna nadopuna tinte
  • Minus: inicijalno visoka cijena pisača, spor ispis
  • Ustupitelj i cijena: Epson, www.epson.hr 2.080,00 kn
  • Tinte: 1 set tinte (1 x 127 ml crna, 3 x 70 ml cijan, magenta i žuta)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Epson L4266 EcoTank

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Epson L4266 EcoTank - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.