Prvi pogled: Speedlink Orios

Prvi pogled: Speedlink Orios

Opto-mehanika

Ova se zanimljiva gamerska tipkovnica pristupačne cijene temelji na opto-mehaničkim switchevima koji bi trebalo biti još nešto pouzdaniji i izdržljiviji od klasičnih mehaničkih switcheva.

Konkurencija na tržištu gamerske periferija nikada nije bila žešća. Mnogo je proizvođača koji traže svoje mjesto pod suncem. Premda Speedlink već dugo proizvodi računalnu periferiju vjerujemo kako mnogi ime ovog proizvođača baš i ne povezuju s kvalitetenom gamerskom periferijom. Međutim Speedlink je nedavno predstavio nove gamerske miševe i tipkovnice koji se prvenstveno mogu pohvaliti vrlo dobrim omjerom cijene i mogućnosti.

Opto-mehanika za gamere
Kada govorimo o tipkovnici Tarios koju smo imali priliku testirati najzanimljiva je svakako činjenica kako se temelji na opto-mehaničkim preklopnicima (switchevima). Mehanika je mehanika. Danas se gamerske tipkovnica ne može dakako zamisliti bez mehaničkih preklopnika. Međutim opto-mehaničke tipkovnice su još uvijek poprilično rijetke na tržištu. Posebno u cjenovnom rangu ove Speedlinkove. Opto-mehanički switchevi, prihvatljiva cijena i RGB osvjetljenje. Na papiru Orios nudi sve ono što gamerima treba po vrlo prihvatljioj cijeni od 100 eura. Vrijedi li tih para? Pokušat ćemo vam dati odgovor na ovo pitanje.
Za početak recimo kako je kvaliteta izrade na vrlo visokoj razini. Čim uzmete tipkovnicu u ruke odmah vam je jasno da s Oriosom nema šale. Ukupna težina iznos oko 1 kg, a kompletan gornji dio tipkovnice napravljen je od metala. Robusnost je na zavidnoj razini. Kao i stabilnost na radnom stolu. Čak niti nagli pokreti neće značajno pomaknuti tipkovnicu nakon što je jednom smjestite na radni stol. Nije nam se međutim osobito svidjelo postolje, odnosno dodatno odmorište za ruke. Dojma smo da bi trebalo biti nešto većih dimenzija, a ni kvaliteteom izrade se ne može mjeriti s ostalim dijelom tipkovnice.
Dakako tu je i neizbježno RGB osvjetljenje s podrškom za ukupno 16,7 milijuna boja. Atraktivnosti ovog osvjetljenja doprinosi 9 predefiniranih efekata koje možete podešavati direktno na tipkovnici, bez potrebe za instalacijom dodatnog softvera. Sve skupa izgleda vrlo dobro, pri čemu valja napomenuti kako se negdje moralo uštedjeti, pa Orios nema primjerice zasebno osvjetljenje svake pojedine tipke, što možemo vidjeti kod skupljih modela gamerskih tipkovnica.

SpeedLink RGB 3 web pBrza i bučna
Najzanimljiviji dio same tipkovnice svakako su opto-mehanički preklopnici. U osnovi riječ je o crvenim (red) linearnim preklopnicima koji su dosta odzivni i ne zahtjevaju mnogo sile prilikom pritiska. U odnosu na klasične mehaničke preklopnike u ovom slučaju koristi se fotoelektrični senzor unutar tipke koji detektira pritisak, odnosno registrira infracrvenu zraku. Opto-mehanički switchevi trebali bi biti nešto pouzdaniji i izdržljiviji od klasičnih mehaničkih switcheva. Proizvođač navodi kako tipke mogu izdržati do 100 milijuna pritisaka.
Prilikom korištenja zamijetili smo kako nije potrebno mnogo sile za pritisak i da je brzina reakcije odlična. Međutim iako se temelji na crvenim (red) switchevima koji spadaju među tiše, Orios proizvodi dosta glasan zvuk prilikom pritiska. Buka je usporediva s mehaničkim tipkovnicama koje posjeduju plave (blue) switcheve. Orios dakle nije tipkovnica za tišu radnu okolinu. Međutim možemo reći kako je dosta ugodna za unos veće količine teksta.
Jedan od nedostataka ove tipkovnice svakako je izostanak dodatnih multimedijalnih odnosno makro tipki. Priložena aplikacija omogućava vam da pojedinim kombinacijama nekoliko tipki odredite željenu funkciju, međutim pomožu zasebnih tipki ovo je dakako mnogo lakše i funkcionalnije.
Pogledamo li međutim u konačnici omjer cijene i mogućnosti dolazimo do zaključka kako je Orios prilično isplativa gamerska tipkovnica. Mehaničke tipkovnice nisu nimalo jeftine, a u ovom slučaju dobit ćete vrlo kvalitetno napravljenu tipkovnicu s pouzdanim i dugotrajnim tipkama.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Prvi pogled: Speedlink Orios

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Prvi pogled: Speedlink Orios - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.