Pulsar PCMK TKL barebone

Pulsar PCMK TKL barebone

Bogatstvo izbora


Zanimljiv koncept barebone tipkovnice koja omogućuje korištenje izmjenjivih prekidača i tipki rezultira vrlo kvalitetnim proizvodom koji vam nudi maksimalnu fleksibilnost, a potencijalno će biti zanimljiv gamerima, ali i svim drugim korisnicima.

Pulsar je prilično nova i nepoznata kompanija čije se sjedište nalazi u Koreji. Osnovana je prošle godine i primarno se bavi proizvodnjom gaming periferije. Međutim, njihov je pristup, posebno kada govorimo o gaming tipkovnicama, ponešto drugačiji u usporedbi s ostalim proizvođačima slične periferije za igrače. Pulsarove tipkovnice maksimalno su prilagodljive u smislu mogućnosti korištenja različitih prekidača i poklopaca samih tipki. Kako sve to funkcionira u praksi?

Kućna radinost

Iz Pulsara su nam na test poslali svoju PCMK TKL barebone tipkovnicu i pripadajuće prekidače i poklopce za tipke. Ovdje barebone označava samo osnovni dio tipkovnice, postolje s pripadajućom elektronikom. S ovim postoljem možete koristiti bilo koje 3-pinske ili 5-pinske mehaničke prekidače, bilo da je riječ o Gateron, Kailh, Cherry MX ili nekim drugim prekidačima.
Ova se Pulsarova izvedba barebone tipkovnice oslanja na kompaktan tenkeyless dizajn bez numeričkih tipki. Sve to donosi vrlo kompaktne dimenzije, pa ova barebone tipkovnica zauzima vrlo malo mjesta na radnom stolu. Pritom je kvaliteta izrade vrlo dobra uz metalnu gornju površinu i donji dio od prozirne plastike što omogućuje uvid u unutrašnjost. Tipkovnica je dostupna u crnoj i bijeloj boji pri čemu smo mi imali na raspolaganju bijelu varijantu koja izgleda vrlo efektno u kombinaciji s crnim tipkama. Pulsar navodi da koriste polimer visoke gustoće za prigušenje buke i vibracija.

Pulsar pcmk tkl 2
Nadalje, na ovoj barebone tipkovnici nalazimo mjesto za ukupno 87 prekidača koji su hot swappable, što znači da ih možete izvaditi u svakom trenutku i zamijeniti čak i dok je tipkovnica u funkciji. S tipkovnicom u paketu stiže poseban alat za skidanje tipki i prekidača. Pulsar nam je s ovom tipkovnicom poslao set od 90 Kailh Box Black mehaničkih prekidača, kao i set poklopaca odnosno samih tipki. Ovdje posebno naglašavamo da se prekidači i poklopci za tipke prodaju zasebno, dakle ne dolaze u paketu s ovom barebone tipkovnicom, tako da to svakako treba imati u vidu. Na ovaj način imate maksimalnu slobodu korištenja željenih mehaničkih prekidača i poklopaca za tipke.

Odaberi svoj switch

S obzirom na to da smo mi ove prekidače i tipke dobili u posebnim pakiranjima, valjalo je zasukati rukave i instalirati jedan po jedan prekidač i poklopac tipki na osnovni dio tipkovnice. Nakon toga smo dobili posve funkcionalnu gaming tipkovnicu s efektnim RGB osvjetljenjem. Svaki od prekidača dolazi s per-key RGB osvjetljenjem, a osvijetljen je i Pulsarov logo s desne strane tipkovnice. Konačan rezultat djeluje iznimno atraktivno po pitanju dizajna, ali i vrlo respektabilno po pitanju performansi.

Pulsar pcmk tkl 3

Kailh Box Black prekidači vrlo su slični linearnim crvenim (Red) prekidačima koje gameri vole zbog svojeg odaziva. Pritom je kod crne verzije potrebna nešto veća sila kod pritiska, a i osjećaj prilikom tipkanja osjetno je bolji. Osim toga, ovi su prekidači poprilično tihi. Poklopci tipki također su vrlo kvalitetno izvedeni uz dobru robusnost i ugodnu ergonomiju. Tipke su dovoljno velike i vrlo ugodne za korištenje. Uzmite u obzir da je to sve naš subjektivan dojam. Cijeli je smisao ovakve barebone tipkovnice sloboda odabira željenih switcheva i odgovarajućih tipki.
Ovakav „uradi sam“ pristup omogućuje vam korištenje bilo kojih mehaničkih prekidača, ali u konačnici znači i da ćete imati nešto veće troškove. Kada sve zbrojimo, cijena ovakve personalizirane gaming tipkovnice ipak je nešto viša od cijene uobičajene tipkovnice. Nadalje, preporučujemo poseban oprez prilikom instalacije, skidanja i ponovnog stavljanja prekidača jer je pinove vrlo lako saviti i oštetiti. U konačnici moramo naglasiti da je ovako složena Pulsarova tipkovnica ostavila odličan dojam, kako estetski, tako i po pitanju performansi.

Više informacija

  • Model: Pulsar PCML TKL keyboard barebone
  • Ukupna ocjena: 4
  • Mogućnosti: 4
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Pulsar
  • Tip prekidača: Kailh Box Black
  • Sučelje: USB-C na USB-A 2.0
  • Dimenzije i masa: 355 × 127 × 22 cm, 498 g
  • Ostalo: Full per key RGB, 16,8 milijuna boja
  • Plus: dizajn, kompaktne dimenzije, kvaliteta izrade, mogućnost korištenja izmjenjivih mehaničkih prekidača prema vlastitoj želji, mogućnost korištenja izmjenjivih tipki prema vlastitoj želji, korišteni Kailh Box black prekidači omogućuju odlične performanse, kompatibilnost sa PS5 i Xbox Series X
  • Minus: ukupna cijena, treba biti vrlo pažljiv prilikom instalacije prekidača
  • Ustupitelj i cijena: Pulsar, www.pulsar.gg 593 kn (Pulsar PCK TKL barebone), 251 kn (Kailh Box Black prekidači), 184 kn (Pulsar Basic Keycaps 104 komada)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Pulsar PCMK TKL barebone

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Pulsar PCMK TKL barebone - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.