Sklad Stražnji zakretni zaslon uistinu je koristan dodatak, ali pravi gušt fotografiranja pruža digitalno optičko tražilo

Panasonic Lumix DMC-FZ1000

Teška artiljerija

Ono što prvo bode u oči pri pogledu na ovaj kompaktni digitalac pozamašnih dimenzija odličan je Leica objektiv s ekvivalentom od 25-400 mm.

Odmah zatim srce nam poskoči kada shvatimo da je isti u stanju snimiti i videoisječke u punoj 4K rezoluciji. Ali krenimo redom.

 

Nekompaktni kompakt

Da, Lumix DMC-FZ1000 je kompaktni digitalni fotoaparat s jednim i nepromjenjivim objektivom. Ali objektivom koji nećete ni poželjeti mijenjati i čiji raspon pokriva vrlo velik spektar kreativnosti. Samim time što vam ova gerilska spravica daje i više no savršen raspon od 25-400 mm. Odnosno čak 16x uvećanja. Oduševljenje impresivnim LEICA DC VARIO-ELMARIT objektivom, uz 1-inčni senzor i Panasonicov Venus Engine je tim veće kada shvatimo kako su nam (testne) fotografije podjednako oštre na vrijednostima od 400, 200, 100 ili 50 mm. Bonus svemu je i stabilizacija, stoga će vam snimanje biti podjednako ugodno kako na rasponu od 25 mm tako i na krajnjem dometu od „stalkerskih“ 400.

Još svojim nedavno predstavljenim GH4, Panasonic je povisio ljestvicu i nametnuo nove potrebe digitalnih fotoaparata. Sada su za potrebe bilježenja UHD videa standard postale SDXC kartice kapaciteta od 32 GB do vrtoglavih 2 TB. Kartice s oznakom UHS Speed Class 3 (poput ove ADATA-ine) lako premašuju deklariranu brzinu od 100 Mb/s (što je brzina kojom Panasonic Lumix DMC-FZ1000 zapisuje sadržaj na memorijsku karticu)

Premier Pro SP910


Unutrašnjost

Panasonic Lumix DMC-FZ1000 svjetlost prikuplja s pomoću 1-inčnog senzora oboružanog s 20 megapiksela. I naravno, sve to miriše na – Sony! Senzor koji smo pronašli u novom, malom kompaktnom Canonu, ali senzor koji krasi i konkurenciju ovom Panasonicu, u vidu Sonyjeva super zooma Cyber-shot DSC-RX10. Ali, kao i kod Canona G7 X, i ovdje se ponovno i definitivno radi o win-win situaciji, jer možemo ustvrditi kako je Sonyeva trgovina svakako pogodovala i ovom aparatu.

S druge je strane jednadžbe Venus Engine procesor, koji smo ranije ove godine zamijetili u odličnom Panasonicovom GH4. I upravo taj procesor omogućuje Panasonicu Lumix DMC-FZ1000 ne samo snimanje 14 fotografija u sekundi, nego da bude i prvi kompaktni digitalac koji je u stanju snimati Ultra HD. Odnosno 4K video, iz kojega se, između ostalog, mogu izravno iz spomenutog UHD videa i izvući kvalitetne 8-megapikselne fotografije.

Većina papparazzi-fotografa vjerojatno još i nije svjesna o kakvoj se opasnoj i sposobnoj spravici ovdje radi. Za video-znalce valja napomenuti da je aparat obdaren HDMI izlazom i ugrađenim stereo-mikrofonom, te utorom za spajanje vanjskog mikrofona. Snimanje je moguće pratiti kako na zakretnom stražnjem zaslonu tako i na odličnom i definitivno primamljivijem optičkom tražilu, čija će vas zebra pattern funkcija upozoravati na svjetlom „spaljene“ dijelove kadra.

pan fz1000 lumix 2

Top Gun Glomaznost je glavna odlika ovog aparata, ali osim opakog cool faktora, odlično leži u ruci
 

Fotofiniš

Za kraj, tko bi poželio ovakav aparat? Iskreno, tko ne? Dobro, možda vam i ne može stati u džep i podosta je glomazan za kompaktni digitalni fotoaparat. Ali upravo je svestranost ono što ga čini idealnim, kako za amatere tako i za sve nabrijane fotografske entuzijaste. Bilo da se odlučite fotografirati prirodu, sportske događaje ili tek šetati gradom i iz sigurne udaljenosti okidati prizore koje se inače i ne biste usudili snimiti iz neposredne blizine.

Da, kao ni drugi, ni ovaj aparat nije bez mana. Možemo mu zamjeriti glomaznost. Ali upravo radi nje tako dobro leži u ruci. I upravo se zato osjećamo tako moćno klikajući njime. Čak je i cijena neobično niska za sve njegove mogućnosti. A ovo nije fotoaparat za ležanje na polici. Ovo je aparat koji će vas nužno pratiti, kako na turističkim putovanjima tako i na avanturama i u otkrivanjima prirodnih ljepota poput planinskih vrhunaca. I podjednaki će biti doživljaj pri snimanju epskih krajolika kao i pri ponovnom otkrivanju vlastita grada. Ovo je univerzalni foto-gerila-digitalac s krajnjim ciljem u užitku fotografiranja. Svakako preporučujemo!

Više informacija

 • Model: Panasonic Lumix DMC-FZ1000
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 4
 • Isplativost: 5
 • Kvaliteta: 5
 • Proizvođač: Panasonic
 • Senzor: 20MP 1”-type CMOS, Venus Engine
 • Rezolucija: 5472 x 3648
 • Optika: 25-400mm equiv F2.8 - F4.0
 • ISO osjetljivosti: 125-12800 (80-25600)
 • Maks. brzina okidanja: 1/16000 s
 • Video: 3840x2160 (30p), 1920 x 1080 (60p, 60i, 30p, 24p) - MPEG-4, AVCHD
 • Medij: SD/SDHC/SDXC
 • LCD: 3 “ zakretni TFT-LCD (921,000px)
 • Plus: Kvalitetne fotografije 1“ senzora, 4K video, postojanost oštrine, raspon zooma, ergonomija, brzina od 12fps, odlično digitalno-optičko tražilo, wi-fi, cool faktor
 • Minus: Ne previše koristan prsten oko objektiva, glomazan
 • Ustupitelj i cijena: Panasonic Hrvatska, www.panasonic.hr, cijena: 6.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// VIDI X radionice

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic Lumix DMC-FZ1000

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic Lumix DMC-FZ1000 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.