Nokia G22 iFixit

Nokia G22 iFixit

Pravo na servis

 Zadnjih godina pojavio se pokret koji se zalaže za otvorenost kod dizajna namijenjenom jednostavnom servisu uređaja, a Nokia G22 je odličan primjer

Mnogi proizvođači iz elektronike, auto industrije i drugih grana žele što više limitirati „neovlašteni“ servis uređaja različitim softverskim ograničenjima, kao i taktičkim dizajnom uređaja na takav način da bude što teži za samostalno servisiranje. Pokret „prava na servis“ koji se širi sa Zapada ima za cilj promijeniti takav smjer razvoja, primarno u mobitelima i laptopima, no i u ostalim IT uređajima – sve radi toga kako bi se promijenila navika „više se isplati kupiti novi”.

IFixit ima nekoliko komponenti do kojih i sami možete doći na ovom mobitelu, a baterija je po nama na sredini puta, jer nakon nje možete rastaviti donji dio s USB utorom, mikrofonom i drugim sitnicama, ili pak sve skinuti i zamijeniti sam ekran. Nakon rastavljanja, obrnutim postupkom sve vraćate natrag, što se pokazalo izuzetno jednostavnim jer je mobitel povezan jednom vrstom vijaka (barem do baterije), pa nije potrebno previše paziti gdje koji ide kasnije.

 

Sama Nokia G22

 

Mobitel dolazi s Android 12 OS-om koji će vjerojatno biti nadograđen na verziju 13. Ima IPS LCD sprijeda koji koristi HD+ rezoluciju, kao i osvježavanje do 90 Hz. Sprijeda ga štiti Gorilla Glass 3, dok je ostatak kućišta, a to su rubovi i stražnja strana, plastičan i u jednom komadu. Sve pokreće Unisoc T606 čipset koji koristi dvije jake Cortex A75 jezgre i šest slabijih A55 jezgri. Uz to ima 4 GB radne memorije te opcije od 64 ili 128 GB pohrane, a možete umjesto druge SIM kartice staviti MicroSD karticu za više pohrane. Koristi jednu glavnu kameru rezolucije 50 MP malog senzora, kao i dvije pomoćne kamere od 2 MP za dubinu i Macro slikanje. Selfie kamera ima 8 MP. Baterija ima kapacitet 5.050 mAh i punjenje brzine do 20 W.

 

Nokia-G22-Glavna-v2.jpg

  Nokia G22 je uređaj srednje klase kojem je najveća prednost mogućnost popravka kod kuće s isporučenim alatom.

 

Otvori ga zubima

Pogledajmo proces rastavljanja kako bi se došlo do baterije ili bilo koje druge komponente koju eventualno treba zamijeniti. Bilo bi idealno koristiti set alata poput onoga koji je poslao iFixit, no vjerujemo da možete sve obaviti i s plastičnom trzalicom te sitnim Philips 000 odvijačem.

 

 Nokia-G22-iFixit-1.jpg

 1. Izvucite ladicu za SIM kartice od koje kreće rastavljanje. Cilj je gurnuti trzalicu između zaslona i gornjeg plastičnog „mosta” oko kućišta ladice. On je savitljiv i neće lako puknuti.

 

Nokia-G22-iFixit-2.jpg

2. Jednom kada trzalica prođe između zaslona i plastičnog kućišta, počnite ju povlačiti po rubu mobitela, s prepoznatljivim pucketanjem plastičnih držača koji se otpuštaju pod pritiskom. Ideja je da se ovaj proces radi rijetko kako se oni ne bi istrošili.

 

Nokia-G22-iFixit-3.jpg

3. Jednom kada prođete oko cijelog mobitela, stražnja strana koja je samo plastični oklop lagano će se moći rukama odvojiti od ostatka mobitela.

 

Nokia-G22-iFixit-4.jpg

4.  Primijetit ćete da se stražnja strana drži za ostatak mobitela jednim plosnatim konektorom, a riječ je o senzoru otiska prsta koji se nalazi ukomponiran u sam gumb za otključavanje mobitela.

 

Nokia-G22-iFixit-5.jpg

5. Primijetit ćete da se stražnja strana drži za ostatak mobitela jednim plosnatim konektorom, a riječ je o senzoru otiska prsta koji se nalazi ukomponiran u sam gumb za otključavanje mobitela.

 

Nokia-G22-iFixit-6.jpg

6. Sam konektor odvojite od mobitela tako da ga, idealno plastičnim alatom, podignete na rubovima od same ploče na koju je povezan. Potrebno je to izvesti s malo pažnje i bez naglih pokreta kako se ne bi nešto oštetilo.

 

Nokia-G22-iFixit-7.jpg

 6. Zatim na gornjoj trećini mobitela treba skinuti 11 vijaka koji drže matičnu ploču s raznim komponentama na mjestu. Svi vijci su isti, pa ih nije potrebno pratiti.

 

Nokia-G22-iFixit-8.jpg

8.  Jednostavno ponovno trzalicom odmaknite plastični pokrov koji će se i dalje ljepljivom vrpcom držati za vrh kućišta.

 

Nokia-G22-iFixit-9.jpg

9.  Na dnu matične ploče, odmah iznad baterije, otkriva vam se konektor same baterije koji, kao i onaj prvi, lagano izvucite s ploče kako bi se baterija mogla osloboditi.

 

Nokia-G22-iFixit-10.jpg

10. Baterija je, kao i u gotovo svim mobitelima, zalijepljena za kućište dvostranim ljepilom. Obično je izazov odvojiti ju od kućišta, no odmicanjem prozirnih držača s baterije i povlačenjem zelenog, uz umjerenu silu, baterija se uistinu odvaja od kućišta, a dvostranu ljepljivu vrpcu lagano možete skinuti s mobitela.

 

Nokia-G22-iFixit-11.jpg

11. Kupnjom nove baterije spremni ste za zamjenu, a cijeli postupak sada samo treba obrnuti i time ste završili s ugradnjom baterije.

 

Sve u svemu, nama je za zamjenu - od čitanja uputa do kraja - trebalo nekih pola sata, s time da smo bili pažljivi jer se ipak radilo o posuđenom uređaju. Vjerujemo da ćete biti još pažljiviji ako zamjenu radite na vlastitom, no smatramo da svatko to može obaviti za vrijeme trajanja ispijanja jedne prosječne hrvatske kave.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nokia G22 iFixit - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.