Grafička se grije i ne mogu u Task manager!

Grafička se grije i ne mogu u Task manager!

Ostavio sam računalo da radi preko noći i kada sam drugi dan sjeo za stol osjetio sam kako mi je toplo kraj kompa. Iznimno su jako radili ventilatori i kada sam htio pogledati što se događa u Task Manageru uopće ga nije bilo kada sam stisnuo CTRL+ALT+DEL.

Također, kada sam ga kroz Windows izbornik pokušao upalit, napisana mi je poruka da administrator to ne dozvoljava. Išao sam provjeriti i dalje sam administrator računala.
Otišao sam u AMD softver za grafičku karticu i tamo vidio da je ona iskorištena 96%. Što god sam učinio, nisam uspio to smanjiti.

Kada sam išao ugasiti računalo, morao sam to učiniti dugim pritiskom na tipku power. Pretpostavljam da se radi o nekakvom virusu, ali mi ga Windows defender i firewall ne prepoznaju.
Kako da najlakše riješim ovu situaciju?

Lijep pozdrav,
Marin

 

Postoje mnogi besplatni i komercijalni antivirusni alati od kojih je baš svaki dobro upitati za drugo mišljenje. U ovom slučaju međutim, uputnije je otići u drugom smjeru i preuzeti alat za skeniranje računala.

Prema simptomima koje ste opisali najvjerojatnije se radi o zlonamjernom softveru koji iskorištava vaše računalo za rudarenje kriptovaluta. U posljednjih par mjeseci Bitcoin i ostale kriptovalute cijenom su došle do svoje najveće povijesne vrijednosti i stoga se pojačala aktivnost rudarenja.

Trojanca koji je preuzeo funckiju vaše grafičke kartice vjerojatno ste preuzeli na nekim sumnjivim stranicama. Kako stranice za odrasle sada već prilično paze na svoje korisnike, vjerojatno ste tražili ilegalni streaming sportskih događaja ili ste skidali torrente i kao dodatni poklon dobili bitcoin miner.

Upalite vaše računalo i otiđite na stranicu softvera Malwarebytes. Preuzmite ga za vaše Windows računalo i pokrenite skeniranje. Novi korisnici imaju pravo na trial razdoblje, a postoji i besplatna inačica ovog softverskog alata. Nakon nekoliko minuta softver će detektirati sav maliciozan kod na vašem računalu. Kada to završi, pokrenite karantenu i nakon toga restartajte računalo.

Nakon svih ovih koraka, ponovno bi trebali imati pristup vašem task manageru, a grafička kartica u idle načinu rada će biti na oko 6-10 posto.

Malwarebytes je jedan od alata s kojima možete napraviti ovo čišćenje. Radi se o kvalitetnom alatu i pristupate li češće sumnjivim stranicama ne bi bilo loše aktivirati plaćenu opciju.

Trebali bi biti sretni što ste lako uočili da nešto nije u redu. To bi bilo puno teže kada bi maliciozni softver iskorištavao samo 20-30% kapaciteta vaše grafičke kartice. Srećom, pohlepa ili programer koji je napravio bitcoin miner nije razmišljao o ovoj opciji.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.