Staro računalo i novi Windows 11OS - 5.0 out of 5 based on 3 votes
Staro računalo i novi Windows 11OS

Staro računalo i novi Windows 11OS

Dragi doktore,

zanima me mogu li na svoj stari PC koji ne prolazi compatibility check nekako instalirati Windows 11 da ga mogu barem malo isprobati. Čuo sam da se to može, pa vas molim za mali hint.
Pozdrav,
Karlo

 

Pozdrav Karlo,

Windows 11 je moguće instalirati i na stara računala koja službeno nisu podržana.

Trik se krije u modifikaciji Registry ključeva preko Windows aplikacije regedit.

Otvorite ju pritiskom tipki Windows + R i upišite regedit.

Sada se pozicionirajte (slično kao da tražite folder) u Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup.

U njemu desnim klikom miša i klikom na New, stvorite DWORD (32-bit) vrijednost. Nazovite ju AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU.

Dvoklik na novostvorenu riječ dozvolit će vam modificiranje njene vrijednosti, pa ju postavite na 1.

Ovaj Registry ključ dat će vam da pokrenete Windows 11 Installation Assistant
sa stranice https://www.microsoft.com/software-download/windows11 te zatim slijedite upute za instalaciju.

 

vidiDoktorWin11

 

No treba biti svjestan da će ovaj Registry ključ zaobići samo provjeru procesora i TPM modula, a ako imate premalo RAM-a ili HDD umjesto SSD diska, i dalje nećete moći instalirati Windows 11.
Kako biste zaobišli i taj dio, najlakše je pokrenuti skriptu s linka https://github.com/AveYo/MediaCreationTool.bat

Iako nije baš pametno pokretati skripte s raznih web izvora, ovoj skripti biste koliko-toliko mogli vjerovati jer je njen kod javno dostupan na GitHubu, pa je utoliko lakše provjeriti što ona zapravo radi ispod haube.
Nakon pokretanja, u prozoru treba odabrati „11“ za Windows 11 te opciju „Auto Upgrade“ kako vas installer ne bi previše gnjavio. Nakon završene instalacije potrebno je postaviti Windows 11 uz korištenje e-maila ili možete stvoriti novi Microsoft račun na koji će se vezati vaše aplikacije iz Windows trgovine aplikacija i slično.

Jednom kada je sve postavljeno, Windows će se nastaviti ažurirati kronološkim redoslijedom izlazaka tih ažuriranja. Za sada nam nije poznato da postoje neki problemi koji bi vas sprječavali da Windows ažurirate na starijim računalima. No moguće je da jednom neki novi update napravi nepopravljivu štetu. Zato je potreban oprez te vas savjetujemo da ovo ne radite na računalu koje koristite za neke ozbiljne stvari poput pisanja školskih zadaća ili na kojem koristite neke poslovne aplikacije kojima je bitna stabilnost računala.

Treba znati da je TPM 2.0, u osnovi, fizički čip koji je „siguran kripto-procesor” dizajniran da vaš PC učini sigurnijim kriptiranjem raznih lozinki i ključeva te time spriječi zlonamjeran softver u krađi tih ključeva.
Zato biste se trebali zapitati, u kojoj mjeri zaobilaženjem instalacije i nekorištenjem TPM 2.0 modula riskirate vaše lozinke? Uz svakodnevno pojavljivanje novih načina krađe podataka, teško je odgovoriti na ovo pitanje, a da odgovor ne uključuje riječi „veliki rizik“.

 

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.