Stari laptop kao monitor

Stari laptop kao monitor

Pozdrav redakciji,

Imam jedan stari laptop koji već neko vrijeme skuplja prašinu. Nekada je to bio vrhunski stroj. Ima 17" ekran i Windows 10. Updejtao se sa Windowsa 7 onomad kada je taj updejt bio besplatan. Tako se sve na njemu usporilo pa je zaboravljen dok ga je zamijenio drugi, brži laptop.

Nešto sam gledao kakav monitor kupiti, no kako se nisam mogao odlučiti počele su mi iskakati reklame u stilu kako stari monitor laptopa iskoristiti za desktop stroj. No ta priča treba kupovinu dodatnog hardvera te izradu specijalnog kućišta gdje bi se stavio taj hardver i sam panel monitora te nabavku dodatnog napajanja.
Kako mi to sve nije po volji, odlučio sam VIDI upitati za savjet.

Pa dragi VIDI, što mogu sa starim laptopom kako bih ga iskoristio kao sekundarni monitor, a da cijelu stvar može i malo dijete (ili malo veće dijete) složiti, tj. da nema toliko koraka pri lemljenju i inim dosta kompliciranim koracima za početnike.

Pozdrav,
Marinko

 

Pozdrav Marinko,

Rješenje je vrlo jednostavno. Čak i kada vaš laptop ne bi imao Windowse 10, nego da je još uvijek na prastarim Windowsima 7 ili čak Linuxu i sl. operativnim sustavima, mogli biste ga iskoristiti kao drugi monitor i to bez upotrebe lemilice, odvijača ili drugog alata.

Posjetite stranicu https://spacedesk.net/ na vašem glavnom računalu, zatim pronađite odjeljak s driverima i kod naslova " SPACEDESK DRIVER SOFTWARE FOR WINDOWS PRIMARY PC (SERVER)" potražite driver za primarno računalo.

Instalirajte ga.

Kada ste to obavili, na starom laptopu potražite naslov s driverima za sporedno računalo " SPACEDESK VIEWER SOFTWARE FOR SECONDARY MACHINE (CLIENT)" te instalirajte odgovarajući driver.

Primijetite na dnu HTML5 gumb koji će na, recimo, Linuxu, tabletu ili MAC OS stroju pokrenuti web stranicu u koju je potrebno upisati IP adresu glavnog računala i zatim stisnuti Connect gumb.

Ako ne znate IP adresu glavnog računala, kliknite na ikonicu "spacedesk DRIVERA" koja se nalazi pored sata na glavnom računalu. Prozor koji vam se otvorio ima ispisanu IP adresu tog glavnog računala.

Tako svoje staro računalo možete iskoristiti i za puštanje glazbe s internet radija ili nekog sličnog servisa koji će u pozadini raditi dok se na ekranu nalazi slika s vašeg glavnog računala.

Gameri će tako možda htjeti prikazati performanse procesora i grafičke kartice na sekundarnom monitoru dok će oni koji vole društvene mreže taj sekundarni monitor iskoristiti za prikazivanje Tweetdeck feeda.

Mogućnosti su ogromne, no jedno je sigurno. Takav setup nećete moći iskoristiti za prikazivanje multimedijskih sadržaja jer je refresh slike sporiji od 24 sličice u sekundi. Za tako glatke performanse ipak treba posegnuti za lemilicom i izradom custom kućišta za dodatni hardver i napajanje.

Ako vam to nije baš opcija o kojoj razmišljate, možda je jednostavnije kupiti neki jeftiniji monitor.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.