Google Fotografije i besplatan diskovni prostor - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Google Fotografije i besplatan diskovni prostor

Google Fotografije i besplatan diskovni prostor

Dugogodišnji sam čitatelj časopisa Vidi i rado pratim vaše usporedne testove. No sada vam pišem jer imam jednu dvoumicu! Što biste mi vi savjetovali da učinim?

Radi se Google usluzi arhiviranja fotografija. Do sada valjda već svi znaju kako će Google s početkom srpnja ukinuti besplatnu neograničenu pohranu fotografija na Google Photos servis te će servis fotografije spojiti s 15 GB besplatnog prostora drivea i emaila. No, što učiniti? Obrisati sve fotografije? Ne bih volio da mi odjednom e-mail prestane raditi jer imam puno fotografija. Trebam li zakupiti diskovni prostor na Googleu pa tako riješiti problem s mailom? Ili možda premjestiti uslugu pohrane fotografija na nekog drugog? Ali na koga?

Moram li odmah preuzeti sve fotografije na svoje računalo i kako da to učinim? Možda fotografija ima u Terabajtima. Od pamtivijeka pohranjujem tamo i što treba i što ne treba.

U nadi skorog odgovora, pozdravljam vas,
Juraj


Poštovani g. Juraj,

Ne trebate biti zabrinuti za funkcioniranje vašeg maila. Barem ne do 1.7., a 1.7. on neće prestati raditi samo zato što ste na Google Photos servisu pohranili terabajte fotografija. Dapače, u lipnju stavite na Google Photos sve što niste do sada pohranili tamo jer te fotografije nitko neće brisati. Barem za sada Google ne navodi ništa takvo. Spomenuli su samo kako će izbaciti alat koji će vam pomoći da obrišete fotografije koje vas podsjećaju na tužne trenutke koje ne želite pamtiti, no sami ćete morati pristati na brisanje tih odabranih fotografija. Na linku https://photos.google.com/storage Google vam daje alat za procjenu koliko će još trajati vaših 15 GB besplatnog prostora. No taj alat će puni značaj dobiti tek od 1.7., kada zapravo počnete fotografije stavljati na taj dio slobodnog prostora koji je dijeljen i s email i disk uslugom.

Cijene Google prostora od 100 GB su 139 Kn godišnje. I cijene drugih online diskova za pohranu su tu negdje ili su još skuplje, tj. skupe su u odnosu na cijene tvrdih diskova. Cijene nekakvog HDD-a od 2 TB sada su oko 400 do 600 Kn pa bismo vam stoga preporučili kupovinu barem dva tvrda diska za pohranu fotografija kako biste imali i backup kopiju vaših fotografija u slučaju da jedan od diskova otkaže. Ukoliko sadržaj diskova želite podijeliti online, preporučili bismo vam nabavku Synology NAS-a s minimalno dvije ladice za diskove, a imate i zgodnu aplikaciju za sortiranje fotografija uz Synology.

Možda se čini skupo u startu izdvojiti par tisuća kuna za NAS pa još ponešto za diskove, no ukoliko pričamo o većoj količini podataka, usporedite ta 2 TB s Googleovom ponudom od 869 Kn godišnje za ta 2 TB. Dakle, za tu cijenu možete nabaviti već 2 diska od 2 TB, koji bi svakako trebali izdržati duže od godinu dana. Prosjek trajanja diskova je 5 godina.

Moguće je da će upravo iz tog razloga diskovi nešto poskupjeti. Nadamo se da neće, no treba pričekati pa vidjeti kako će se stvari razvijati prema kraju godine.

Poželite li preuzeti sve svoje fotografije na vlastite diskove, to možete učiniti putem linka https://takeout.google.com/ pa za van odaberite samo Google fotografije.

Želite li ipak koristiti neki drugi besplatni servis, pokušajte s https://mega.nz/, koji uvjetno nudi do 50 GB besplatno prve godine korištenja te će kasnije prostor pasti na 15 GB.

https://disk.yandex.com/ također nudi 50 GB prostora za pohranu, no nismo isprobavali na koliko dugo vremena te kriju li se neki skriveni troškovi pri korištenju servisa.

https://www.zoho.com/workdrive/ usluga također se isplati isprobati, a nudi 20 GB u besplatnom načinu.

Namjeravate li ipak platiti online prostor, mi bismo se ipak držali dobro provjerenih i već godinama prisutnih Google ili Microsoft servisa.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.