Ne radi mi USB

Ne radi mi USB

Pozdrav Doktore,

Dobio sam novi monitor. No taj novi sada nema zvučnike kako je imao stari, iako mi je slika puno bolja na novom, pa se ne želim vratiti na staro.

Kako bih riješio nedostatak zvuka, kupio sam si malene USB zvučnike. No problem je nastao kada sam ih pokušao uštekati.

Na računalu imam plavi USB port i crni USB port, no kada USB zvučnike uštekam u plavi USB oni ne rade, dok u crnom USB portu rade normalno. No tako ne može ostati spojeno jer su crni USB portovi zauzeti mišem i tipkovnicom. Niti oni ne rade na plavim USB portovima.

Možete li mi pomoći riješiti problem?

Pozdrav redakciji časopisa Vidi,
Rene, Velika Gorica

 

Pozdrav Rene,

Plavi USB port na računalu obično predstavlja USB priključak verzije 3.0, dok crni USB port može predstavljati USB 2.0 priključak. Razlika između ova dva priključka je u brzini prijenosa podataka i snazi napajanja.

Budući da zvučnici ne rade kada su priključeni na plavi USB priključak, najvjerojatnije trebate ažurirati drivere za USB 3 jer se nisu instalirali sami putem Windows ažuriranja. Za to razlozi mogu biti mnogobrojni, od verzije Windowsa do verzije matične ploče. No te drivere ćete pronaći na stranici proizvođača matične ploče, pa otiđite na stranice i preuzmite „Chipset“ driver za svoju verziju Windowsa ukoliko ne postoji zaseban USB 3 driver za preuzimanje.

Ustvari, bilo bi dobro instalirati sve drivere od proizvođača matične ploče jer ponekada Windows ažuriranje ne može samo instalirati noviju verziju ukoliko nije instalirana prva verzija drivera proizvođača. Jedino treba biti oprezan kod instalacije drivera za LAN kod laptopa, jer ukoliko Internet radi, nije ga nužno ažurirati. Naime, za razliku od matičnih ploča, laptopi znaju dolaziti u više verzija, pa proizvođač može ponuditi sve verzije drivera. Instalirate li krivi, Internet prestaje raditi, pa to može biti nezgodno ukoliko niste unaprijed preuzeli sve drivere kako biste mogli pokušati s onim drugim i provjeriti je li kvar nestao.

Kada već spominjemo sve to, dobro je znati i neke razlike između USB portova.

Recimo, često su plavi USB portovi verzije 3.0, dok su žuti USB portovi oni s nešto više dostupne struje. No to ne mora uvijek biti tako, pa je potrebno zaviriti u dokumentaciju matične ploče kako biste bili sigurni koji je koji USB port.

Ponekada se pored USB porta pronalazi oznaka SS, a neke imaju sitne brojeve iznad USB loga poput SS10, SS20 ili SS+.

Što znače ti simboli:

n SS – USB 3.2 Gen 1 „SuperSpeed“ brzine prijenosa do 4 Gbit/s, nema drugih značajnih svojstava.

n SS+ ili SS10 – USB 3.2 Gen 2 „SuperSpeed+“ teoretske brzine prijenosa do 10 Gbit/s, ali također bez drugih posebnih značajki. Oba standarda su potpuno kompatibilna s prethodnim verzijama sve do USB 1.0.

n SS20 – USB 3.2 Gen 2 „SuperSpeed+“ teoretske brzine prijenosa do 20 Gbit/s, ali također bez drugih posebnih značajki.

n SS+DP ili SS10 DP – USB 3.2 Gen 2 „SuperSpeed+“ s DisplayPort integracijom. Ovo nudi iste specifikacije kao normalni USB 3.2 Gen 2 standard, ali također nudi prijenos video signala pomoću DisplayPort protokola. Sa samo jednim kabelom možete spojiti monitor koji djeluje kao USB čvorište.

n Oznaka groma – Thunderbolt 3 je manji USB Type C priključak i nudi USB 3.2, DisplayPort i Thunderbolt 3 protokole za prijenos podataka. Kako bi Thunderbolt 3 mogao biti podržan, USB mora propuštati 40 Gbit/s.

n Thunderbolt nema posebnu oznaku, a podržava slanje video signala na dva 4K zaslona ili na jedan 8K zaslon, za razliku od Thunderbolta 3 koji podržava samo jedan 4K zaslon. Thunderbolt 4 mogu podržavati Intelovi procesori 11. generacije ili noviji, no to ne znači da će svaki uređaj sa spomenutim procesorom imati Thunderbolt 4.

n Simbol „PD“ (Power Delivery) ili simbol baterije – služi za napajanje drugih uređaja. Standard Power Delivery uveden je uz USB 3.2 Gen 2 i može, ovisno o modelu i korištenom kabelu, propustiti napajanje do 100 W. Ako uređaj nudi ovu oznaku, može prenijeti do 100 W snage vanjskim uređajima ili se puniti preko tog priključka. Kao primjer uzmimo da vaš monitor nudi USB 3.2 Gen 2 s DisplayPort (ili Thunderbolt 3) i spomenuti Power Delivery. To omogućuje da se monitor koristi kao vanjska priključna stanica za prijenosno računalo koristeći samo jedan kabel. Ovaj kabel prenosi USB podatke i video stream na zaslon, a zaslon će napajati prijenosno računalo. Vanjski periferni uređaji mogu jednostavno ostati spojeni na monitor.

n USB 3.2 Gen 2x2 je rad s više strimova za nove hostove i uređaje, dopuštajući rad do dva strima od 10 Gbps kako bi se ostvarila teoretska brzina prijenosa podataka od 20 Gbps. To omogućuje povećanje performansi kako bi zadovoljio dvosmjernu komunikaciju za USB pohranu, 10 Gbps za pisanje i 10 Gbps za čitanje.

 

Veća_slika.jpg

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.