Hibridni ured - uređaji, aplikacije i kako se s hibridnim načinom rada nose hrvatske tvrtke

Hibridni ured - uređaji, aplikacije i kako se s hibridnim načinom rada nose hrvatske tvrtke

Posao ne smije stati

Bez obzira rade li zaposlenici od kuće ili u uredu, posao se mora obavljati. Nove tendencije govore o radu dijelom od kuće i dijelom u uredu, a u našoj opsežnoj temi uz sugovornike iz poznatih hrvatskih tech tvrtki prošli smo posebno kroz cjeline poput kolaboracijskih alata, VPN rješenja, hardvera za rad od kuće i drugih te pokazali da tehnologija nije bauk nego saveznik u zahtjevnim promjenama


Nagli prijelaz na rad od kuće u prošloj godini za neke je ostao trajno rješenje. Neka istraživanja govore o tome da više od 90% zaposlenika koji su radili od kuće žele tako nastaviti, a dodatna potpora ovakvom načinu rada je i velika produktivnost zaposlenika.
Postoji niz prednosti za radnike, kao što je manje vremena potrošeno u prometu i novčana ušteda za ta putovanja, a uz spomenutu produktivnost povezano je i ugodnije radno okružje.
Ipak, ovakav rad donosi i neke nedostatke, kao što je manjak socijalnog kontakta, a za tvrtke je problem u izostanku kreativnih ideja koje se često izrode na sastancima u kojima je bitna i neverbalna komunikacija. Apple je jedna od kompanija koja se oslanja na inovacije i vide u radu od kuće problem jer se u udaljenom načinu rada događa manje vrijednih ideja.

Sigurnost

Jedan od mogućih pristupa ovoj problematici je hibridni ured, odnosno način rada dijelom od kuće, a dijelom u uredu. U vremenu kada brojni zaposlenici imaju svoja prijenosna računala, to se i ne čini kao velik problem. No, infrastrukturno je to velik izazov na više razina. Sigurnost je prva stvar koja pada na pamet. Kako da ured ostane povezan i siguran neovisno o tome radi li zaposlenik u uredu, ispod neke palme ili u svom kućnom okruženju?
Veliki telekomi prodaju svoja sigurnosna rješenja za udaljeni pristup, mnogi se oslanjaju na VPN, a veće tvrtke imaju svoje uhodane protokole. Kao neku osnovu sigurnijeg udaljenog pristupa sustavu tvrtke imamo VPN protokol i razne ponuđače.

Hibridni ured body3

 

U posebnom članku u ovoj temi bavili smo se upravo VPN-om kao cjelinom koja je vjerojatno nezaobilazna u radnim organizacijama čiji zaposlenici pristupaju tvrtkinoj infrastrukturi od kuće.
Ako je unutar kompanije i riješena sigurnost kroz firewall i antivirusne sustave, rad velikog broja zaposlenika izvan tvrtke znači da će sva ta vanjska računala koja imaju konekciju s tvrtkom također trebati osigurati od malicioznih napada, naravno koliko je god to moguće.

Komunikacija

Pitate li zaposlenike u developerskim tvrtkama, oni u velikom broju neće vidjeti problem u radu od kuće. Kao pioniri korištenja kolaboracijskih alata, mnogi su na udaljeni način radili i prije pandemijske krize. Video konferencijski alati, project management softveri, kolaboracijska rješenja poput Asane, Trella, Microsoft Teamsa i druga doista omogućuju odličnu suradnju udaljenih timova.
Ipak, u tvrtkama koje razvijaju svoje produkte ponekad je teško emulirati brainstorming i uvijek postoji ono pitanje bi li kroz interakciju uživo ta razina inovacije bila još i veća.

Hibridni ured body2

Ostavimo li to pitanje po strani, alati za hibridni ured ostaju i dalje tema, a oni se ne koriste samo u slučaju dislociranih zaposlenika, pa smo poseban članak unutar ove teme upravo posvetili prednostima i nedostatcima takvih alata. Osim alata za komunikaciju i suradnju, predstavili smo i napredan sustav upravljanja dokumentima M-Files koji omogućuje lako pronalaženje dokumenata neovisno o njihovoj lokaciji spremanja.
Jedan od potencijalnih rješenja za lokalni cloud ili tvrtkin server je i NAS uređaj, a proučili smo njihov novi operativni sustav DM7.

Kako definirati rad od kuće

Za vlasnike i managere koji se boje da zaposlenici izvan ureda neće raditi jednako predano i učinkovito, prva istraživanja nakon masovnog rada od kuće pokazala su da je produktivnost zapravo narasla. Kako riješiti pravne i infrastrukturne odnose? Ako tvrtka, primjerice, u svom uredu ima gigabitni optički Internet, treba li svojim zaposlenicima u hibridnom uredu kada su doma osigurati jednaku infrastrukturu? Jednako je pitanje vezano uz telefon, odnosno mobitel.
Kako se na rad od kuće prešlo preko noći, tako su primijenjena mnoga ad-hoc rješenja. Tvrtke su pretpostavile da zaposlenici doma imaju Internet, od ranije su neki imali laptope, drugi su krenuli u mahnitu nabavu, a još uvijek nije i društveno-pravno reguliran rad od kuće. Što u slučaju ozljede na radu ili neke druge situacije koja može izazvati pravni prijepor?


Ono bez čega se ne može raditi je alat, odnosno infrastruktura. U većini slučajeva osnovni alat za rad je prijenosno računalo. U nastavku smo izdvojili par prijenosnika koji su spoj povoljne cijene, performansi i zadovoljavanja većine potreba.

Lenovo thinbook 15 g2

Lenovo ThinkBook 15 G2

ThinkBook 15 G2 je poslovni prijenosnik iz Lenova koji donosi kvalitetno metalno kućište, tanke rubove ekrana te kvalitetnu tipkovnicu i kameru za videokonferencije. Uz masu od 1,7 kilograma lagan je za prenošenje između ureda i kuće, podržava WiFi 6, ima Thunderbolt 5, USB -C i moguće je lako povezati eksterni monitor. Lenovo nudi i TPM sigurnosne značajke. Pokreće ga Intel Core i5 1135G7 procesor, 8 GB radne memorije i 512 GB SSD-a. Ima Full HD IPS ekran i Intel Iris XE grafičku karticu uz cijenu oko 6.500 kuna.

HP EliteBook 850 G8 3

HP EliteBook 850 G8

EliteBook je napredna serija HP prijenosnika namijenjena poslovnim korisnicima. Nešto niže na hijerarhiji je ProBook serija, no EliteBook nude niz sigurnosnih rješenja koja se lako integriraju sa zahtjevima mnogih kompanija. Za ovaj tanki metalni prijenosnik HP je ugradio kvalitetan IPS ekran i prilično jake specifikacije koje predvodi Intel Core i7 1165G7 procesor, a u suradnji s njim rade 512 GB SSD i 16 GB radne memorije. Cijena je relativno visoka, ali za poslovni alat i ne pretjerano, s 12.859 kuna.

HP 15s eq2056nm

HP 15s-eq2056nm

Iako nije deklariran kao poslovni prijenosnik, za one koji trebaju relativno pristupačna rješenja, HP 15s je vjerojatno Best Buy opcija. Ovaj prijenosnik pogoni AMD Ryzen 5 5500U, što je prilično jaka osnova, uz 8 GB radne memorije i 512 GB SSD. Kvaliteta izrade zaostaje za EliteBookom, ali tu je i dalje IPS Full HD ekran i znatno niža cijena od 4000 kuna.


Glavni komunikacijski kanal za zaposlenike je monitor i unatoč laptopu ili ako imate desktop računalo, bilo bi dobro na udaljenom radnom mjestu imati kvalitetan monitor. Ako izuzmemo velike zakrivljene ekrane koji će dobro doći content kreatorima, idealna dijagonala za poslovni monitor je 27 inča, uz IPS ili VA matricu, visoku svjetlinu i ergonomske značajke.

Philips 276B9

Philips 276B9

Nova serija poslovnih monitora iz Philipsa nudi IPS ekran na 2K rezoluciji, ergonomski podesiv stalak i dugu garanciju od 36 mjeseci. Kvalitetan kontrast i relativno visoka svjetlina dodatne su značajke ovog uređaja, a uz USB-C, DisplayPort i HDMI moći ćete se lako povezati s vašim laptopom ili računalom. Dobre specifikacije za cijenu od 2.300 kuna.

Dell U2720Q

Dell U2720Q

Jedan od najatraktivnijih uredskih monitora dolazi iz Della, a na ekranu od 27’’ nudi IPS matricu i visoku 4K rezoluciju. Dizajn s iznimno tankim rubovima uklopit će se u uredski i kućni prostor. Tekst će izgledati jako oštro, a tu je i odlična ergonomija te svijetla slika koja pokriva cijeli sRGB spektar. Od priključaka tu su tri USB 3.0 i dva USB-C od kojih jedan podržava DisplayPort Alt način rada. Cijena je oko 5.500 kuna.

AOC Q27P1

AOC Q27P1

Još jedan 27-inčni IPS ekran koji za pristupačan iznos donosi 1440p rezoluciju i ima 10-bitni ekran. Ima sve relevantne priključke, od prastarog VGA, preko DVI, HDMI 1.4, DisplayPort i USB. Ergonomski nudi pivot rotaciju i tilt, a cijena od 2.100 kuna mu je najjača stavka.


Od ostalih hardvera, u današnjem svijetu videokonferencija i webinara iznimno je bitno imati kvalitetnu web kameru i periferiju.

Dell UltraSharp Webcam assorted images

Dell UltraSharp Webcam

Dell ima 4K web kameru koja je inspiraciju za kvalitetu slike pronašla u DSLR uređajima i dolazi s velikim Sony STRAVIS CMOS senzorom. Kamera drži kvalitetu slike i u promjenjivim svjetlosnim uvjetima, ima automatsko kadriranje kako bi korisnici bili u fokusu i podržava Windows Hello značajku. UltraSharp kamera ima cilindrični oblik i tanki nosač koji se lako postavlja na sve monitore.

Logitech MX Master 3
Logitech MX Master 3 miš i MX tipkovnica

Visoke perfomanse i ergonomski dizajn glavne su prednosti high-end serije bežične periferije iz Logitecha. Tipkovnica ima posebno oblikovane tipke, pametno pozadinsko osvjetljenje i kvalitetnu izradu. Najnapredniji miš iz serije MX Master ima brojne opcije customizacije, senzor od 4000 DPI-a i ergonomski oblik.

ch mx keys gallery graphite front


Visage Technologies- Udaljeni rad izazov za onboarding

Visage Technologies već je četiri godine među najbrže rastućim IT tvrtkama prema Deloitteovoj listi, a kako su se s pandemijskim izazovima i potencijalnim hibridnim radom suočili razgovarali smo s Ivanom Rončenčević, Senior HR Specijalisticom.

Ivana Roncevic Visage Technologies

Ivana Rončević:  Senior HR Specialist, opisala nam je doživljaj izazova udaljenog rada iz kuta Visage Technologies

Pandemijsko vrijeme donijelo je razne promjene u procesima rada. Kako ste vi organizirali remote work i postoji li kod vas hibridni način rada da zaposlenici rade dio vremena od kuće, a dio u uredu?
U skladu s mjerama Stožera, tijekom pandemije u Visage Technologies vrijedi preporuka za rad od kuće. No, istovremeno, ostavili smo i mogućnost rada iz ureda za one članove tima koji imaju potrebu za dolaskom u ured (bilo da se radi o potrebi za druženjem, potrebi za mirom i koncentracijom, timskoj potrebi za suradnjom...).
Za one koji dolaze u ured imamo jasno definirane upute koje se odnose na nošenje maski u zajedničkim prostorima i pridržavanja mjera udaljenosti te korištenje dezinfekcijskih sredstava koje smo postavili na ulazu u urede ili npr. ulazu u kuhinju. Također, imamo sustav kojim pratimo i bilježimo dolaske u ured te jasne daljnje korake u slučaju zaraze nekog od članova/ica tima. Odlučili smo se i za druge vrste prilagodbe, poput timskih aktivnosti i radionica, a timovi su brzo i vješto pronašli različite načine da ostanu povezani i da zadrže timski duh. Prema mišljenjima naših članica/članova tima uspjeli smo zadržati kulturu i duh firme.
Koji su glavni tehnički izazovi udaljenog rada?
Od početka pandemije redovito provodimo ankete kojima želimo provjeriti kako se članovi tima osjećaju, koje se promjene događaju na razini suradnje, povezanosti i osjećaja sigurnosti, tehničkih potreba članova timova te dobiti povratnu informaciju o donesenim odlukama i sugestije za daljnje korake. Tehničke izazove koje smo osjetili na razini tvrtke mogu se svesti na nedovoljan broj laptopa, koji je posljedica trenutnog nedostatka istih na tržištu općenito, pa smo morali brzo doskočiti ovom problemu kako bi svi članovi tima imali potrebnu tehničku opremu za nesmetan rad.
Koji su glavni poslovni izazovi remote worka?
Iz proteklih godinu i par mjeseci rada od kuće stekli smo povjerenje u vlastiti kapacitet prilagodbe i učenja. Izazove koji su nas dočekali i koji nas i dalje očekuju opisala bi kroz kontekst organizacijske kulture. Primjerice, Visage Technologies, kao i mnoge druge IT tvrtke, nastavlja rasti i u ovom periodu, pa je onboarding svakog novog člana ili članice tima jedan od većih izazova kojem smo posvećivali dodatnu pažnju.
Iako su timovi pronašli svoje načine rada i zadržavanja timskog duha, posvećujemo dodatnu pažnju i osjećaju pripadnosti na razini cijele tvrtke, pa imamo redovita druženja u obliku kvizova, escape roomova ili nekih drugih igara u kojima se možemo sretati.
Dodatnu pažnju smo posvetili i njegovanju profesionalnog rasta, pa je Visage Technologies unatoč pandemiji, i gotovo usprkos istoj, otvorio i poziciju HR-a čiji glavni zadatak je podržavati rast i razvoj postojećih članova tima neovisno o njihovom mjestu rada. Redoviti razvojni razgovori i radionice su sastavni dio ovog procesa.
Unatoč izazovima, nastavljamo razvijati vrhunsku tehnologiju i širiti svoju prisutnost na tržištu. Tako smo nedavno izbacili i novi proizvod - SDK za virtualno isprobavanje šminke, a tehnologija koju razvija naša automobilska divizija sad se može pronaći u još vrhunskih vozila kao što su Mercedes S klasa, električni Volvo XC40, Subaru Levorg, Cadillac Escalade i futuristički, potpuno električni Polestar 2. Također, našli smo se i na Deloitteovoj listi najbrže rastućih IT firmi četvrtu godinu za redom, a među najbrže rastuće uvrstio nas je i Financial Times.
Ako za obavljanje posla nije nužno da zaposlenici budu u uredu, koji su ipak ključni razlozi da se dio vremena provede u prostorima tvrtke?
Ključni razlog provođenja vremena u prostorima tvrtke je održavanje timskog duha i zajedništva. Iako se posao može odraditi i remote, još nijedan virtualni alat nije uspio nadomjestiti kontakt uživo. Druženja u pauzama, proslave bitnih postignuća, zajednička mozganja pa i samo kratki razgovori u prolazu - to su stvari koje osnažuju kulturu u firmi i podižu naše timove (a u konačnici i samo poslovanje) na višu razinu.
Kakve su vaše prognoze oko budućnosti radnog mjesta u smislu organizacije rada?
U posljednjoj, nedavno provedenoj, anketi zamolili smo članove tima i za povratnu informaciju o preferiranom načinu i mjestu rada u budućnosti. U skladu s iskazanim potrebama i željama kreiramo novi, hibridni model rada koji će kombinirati rad od kuće i rad iz ureda. Novi model zasigurno će zahtijevati preinake prostora, poneke pravno-administrativne prilagodbe, redovite provjere zadovoljstva odlukama, no sve u svrhu pronalaska najboljeg modela rada za nas i našu kulturu.


Ericsson Nikola Tesla- Prijenos znanja i kolaboracijske aktivnosti

Jedna od najvećih tehnoloških tvrtki u Hrvatskoj, Ericsson Nikola Tesla, ima tisuće zaposlenika u raznim sektorima, diverzificiranu podjelu rada i mnoštvo međunarodnih i domaćih projekata na kojima rade. Zanimalo nas je lako je taj ogromni sustav proživio pandemijsko vrijeme i kakav je pogled prema naprijed.
Odgovore na pitanja dali su Ante Ugrina,  menadžer jedinice za fiksne mreže i legacy tehnologije, Goran Škugor, odgovoran za ljudske potencijale u Splitu i Željko Antolić, v.d. direktora jedinice Ljudski potencijali.

Ericsson
Pandemijsko vrijeme donijelo je razne promjene u procesima rada. Kako ste vi organizirali remote work i postoji li kod vas hibridni način rada da zaposlenici rade dio vremena od kuće, a dio u uredu?
Radeći svakodnevno u međunarodnom okruženju i na multinacionalnim globalnim projektima naviknuti smo na remote work i korištenje raznih komunikacijskih alata i procesa između timova koji su fizički odvojeni. Iz tog razloga pandemijsko vrijeme nije imalo negativnih utjecaja na same operacije jer promjena u smislu svakodnevnog rada nije tako drastična. Ipak, dugo vremensko trajanje same situacije je iziskivalo razne dodatne aktivnosti prema zaposlenicima u smislu održavanja fizičkog i psihičkog zdravlja, balansiranja poslovnih i privatnih obaveza, održavanja aktivne dnevne komunikacije s članovima tima, pomoći u smislu korištenja potrebne opreme i slično.
Naši zaposlenici i dalje rade u hibridnom načinu rada, dio od kuće, a dio u prostorijama kompanije, naravno uz pridržavanje svih potrebnih mjera. To je postao takozvani „new normal“ način rada u kojem se prilikom spajanja na timske sastanke ili sastanke s većim brojem zaposlenika više ne zna odakle se tko spaja i zapravo je to prestalo biti važno.

Ericsson2
Koji su glavni tehnički izazovi udaljenog rada?
Sretna okolnost je to što se prva ovakva globalna pandemija u moderno doba pojavila kada je svijet tehnološki spreman za to, naravno u industrijama u kojima je to moguće. Širokopojasni fiksni i mobilni internet, komunikacijski alati, kolaboracijske platforme, automatizacija niza poslovnih procesa – sve je to olakšalo rad u ovim posebnim uvjetima do te mjere da je čak i sam prijelaz prošao bez problema. Izazovi koje osjećamo su više povezani sa psihološkim elementima i optimiziranjem timskog rada, nego s tehničkim izazovima.
Ipak, rad od kuće uvijek je izazovan i zbog tehničkih preduvjeta kao što su: odgovarajući prostor, namještaj, rasvjeta… Kompanija je odmah nakon donošenja odluke o radu od kuće u vrijeme strogih mjera zatvaranja (lockdown) omogućila zaposlenicima posuđivanje IT opreme i stolaca kako bi od kuće imali što bolje uvjete rada.
Koji su glavni poslovni izazovi remote worka?
IT infrastruktura koju koristimo je iznad očekivanja osigurala da nesmetano i sigurno obavljamo sve poslovne zadatke. Virtualno’ i remote okruženje nije velika novost u našem tipu poslovanja. Imamo i tipove poslova koje iziskuju fizičku prisutnost u blizini opreme koju instaliramo ili integriramo, ali i taj manji dio posla smo uz iznimnu odgovornost i fleksibilnost naših zaposlenika uspjeli rješavati i u vrijeme najvećih restrikcija diljem svijeta. Zahvaljujući inovacijama koje primjenjujemo dio toga procesa je također moguće raditi iz daljine, međutim ne u potpunosti.

Ericsson3
Koji su ipak ključni razlozi da se dio vremena provede u prostorima tvrtke?
Naša kompanija zapošljava velik broj novih i mladih zaposlenika te je iznimno važno da oni osjete i usvoje kompanijsku kulturu i vrijednosti te izgrade odnose s članovima tima s kojima će komunicirati i raditi na dnevnoj bazi. Otvorena i pravovremena komunikacija je nešto što je iznimno važno u svakom aspektu života, a ona se definitivno puno bolje izgrađuje i njeguje kroz direktni face2face odnos. Također, i kod postojećih timova određeno vrijeme provedeno fizički u kompaniji treba biti efikasno iskorišteno za razne kolaboracijske aktivnosti, radionice oko poslovnih izazova, poboljšanja poslovnih procesa, inovacija i slično.
Ne smijemo zaboraviti ni prijenos znanja. Vertikalni prijenos znanja je kontinuirano učenje od starijih kolega (pri zapošljavanju i kasnije), dok se horizontalni prijenos odvija dinamično između kolega slične razine znanja - onaj dio koji se implicitno događa boravkom u istom prostoru.
Ne treba izostaviti i generalnu društvenu interakciju te poneki opušteni razgovor o temama koje nisu poslovne jer sve to zajedno utječe pozitivno na motivaciju zaposlenika. Osjećaj da stvaramo zajedno, crtanje na ploči, spontane tehničke diskusije, brzinska pitanja prema svima u prostoru i odgovori, zajedničke kave – sve to podiže osjećaj povezanosti, zadovoljstva i ponosa. S druge strane, dugotrajni rad od kuće nosi rizik da radimo samo „transakciju“ vlastitog vremena i vrijednosti koje unosimo za novac, kao što to rade freelanceri.
Kakve su vaše prognoze oko budućnosti radnog mjesta?
Očekujemo da ćemo raditi u nekom hibridnom modelu provodeći jedan dio vremena fizički u uredu istovremeno s najbližim suradnicima i članovima tima, a jedan dio ‘remote’ iz ‘kućnog ureda’. Smatramo da je takav balans poslovno optimalan, a i prema anketama koje smo provodili prema zaposlenicima vidljivo je zapravo da i njihova očekivanja idu u tom pravcu.


Infinum Može i ured i od kuće

Infinum Kristina

Kristina Jurić:  HR Specialist u Infinumu

Kako ste organizirali remote work i postoji li potreba kod vas za hibridnim načinom rada da su zaposlenici dio vremena doma, a dio u uredu?
Iako smo u Infinumu i inače navikli na remote rad, u periodu od sredine ožujka do kraja svibnja 2020. po prvi puta se dogodilo da je većina zaposlenih radila od kuće. S obzirom na to da su fizički kontakti bili svedeni na minimum, poticali smo timove da redovito komuniciraju putem online platformi. Osim redovnih sastanaka održavali smo i zajedničke kave, ručkove, kvizove i proslave rođendana, kao i prezentacije na različite teme. Puno smo razgovarali o prilagodbi na drugačije uvjete rada (i života). U tom periodu zaposlenici su dobili dobar uvid kakav način rada im više odgovara, rad od doma ili u uredu. Naučili smo da različitim pojedincima odgovara različit način rada. Neki zaposlenici su produktivniji kada rade od doma, a neki puno bolje funkcioniraju u uredu. Preferencije su različite, a u Infinumu nam je najvažnije da se radi na onaj način koji najbolje funkcionira za pojedinca. Stoga zaposlenici mogu birati žele li imati radno mjesto u uredu ili žele raditi od doma. Ako rade od doma, mogu doći u ured kad to požele, a kolege koji su odabrali ured kao mjesto rada također mogu povremeno ostati raditi od doma. No, kontakt uživo je teško zamijeniti online sastankom. Potičemo timove da održavaju i kontakte uživo, kako bi timovi ostali povezani. 
Koji su glavni poslovni izazovi udaljenog rada i kako vidite budućnost radnog mjesta?
 Zadnjih godinu i pol dana se puno pričalo i pisalo o izazovima remote rada. Kako organizirati radni dan, ne produžiti radno vrijeme, limitirati distrakcije i slično. Kako bismo našim zaposlenicima omogućili što bolju prilagodbu, organizirali smo dostavu uredske opreme u domove naših zaposlenika, educirali smo se o načinima na koje se možemo što bolje prilagoditi radu od kuće te smo uveli online druženja. Prije nekoliko mjeseci proveli smo internu anketu gdje smo između ostaloga htjeli saznati s kojim se izazovima susreću naši zaposlenici kada rade od doma. Očekivano, element koji se tu najviše istaknuo je socijalizacija i povezivanje s kolegama. Ponosni smo što je Infinum mjesto opuštene i prijateljske atmosfere, dobrih međuljudskih odnosa i snažne kulture. Želimo to zadržati i u remote ili hibridnom setupu stoga svakodnevno radimo na tome prilagođavajući postojeće procese ili pak uvođenjem novih.
 U ovom trenutku još je uvijek teško davati procjene o budućnosti radnog mjesta, ali su vjerojatna dva smjera – tvrtke koje postaju full remote i tvrtke koje će imati hibridni setup. Hibridni setup je smjer kojim ide i Infinum. Zaposlenici će sami odabrati što će im više odgovarati, hoće li primarno raditi od doma i dolaziti u ured povremeno ili obrnuto.


Pulsar Lab Rad ipak u uredu

Pulsar Lab

Vodeći dvojac: CEO Ante Medić i CTO Dajgoro Labinac rad na hardverskim projektima vide samo u prostorima tvrtke

S CEO-om Pulsar Laba, hardverske tvrtke koja se trenutačno nalazi u prostorima zagrebačkog Zicera, razgovarali smo o tome kako se hardveraši nose s preporukama za rad od kuće i imaju li plan za prelazak na hibridni način rada.
„Kod nas smo zadržali pretežno rad iz ureda, jer smatramo da je to zdrav odnos prema poslu, barem ovom kojeg mi radimo, jako je puno međusobne komunikacije i da se radi remote usporili bi nam se svi procesi i produktivnost pala značajno.
Mišljenja sam da iako rad od doma izgleda primamljivo, da je zapravo zamka za zaposlenike gdje se onda teško povuče crta između posla i privatnog.
osim poslova koji su čisto programiranje i mogu se odrađivati remote, mislim da u našem slučaju je bolji uredski rad, ipak razvijamo fizičke proizvode i imamo potrebne instrumente i opremu u uredu koja to omogućuje, a doma privatno ju nitko nema.
Za budućnost vidim definitivno promjene, za neke branše gdje su ljudi stvarno nepotrebni u uredima, to firme vide kao uštedu, a kako će se dugoročno pokazati za produktivnost i zadovoljstvo zaposlenika treba vidjeti.
Nije loše isprobati nove stvari, pogotovo ako stvaraju manje stresa svima i više slobodnog vremena za stvari mimo karijere i posla” - rekao je Ante Medić

 


NAJBOLJI KOLABORACIJSKI ALATI ZA ORGANIZACIJU POSLA I SURADNJU NA PROJEKTIMA

Organizacija bez premca

Proteklih godinu i pol dana nas je naučilo brojne nove stvari oko organizacije posla. Čak i najveći zagovornici uredskog 9-5 posla naučili su da se može raditi od kuće. Veliku ulogu u tome odigrali su kvalitetni kolaboracijski alati kojeg tehnološke kompanije već dugo koriste.


KONICA MINOLTA - SVE ŠTO JE POTREBNO ZA MODERNI HIBRIDNI URED

M-files je napredno rješenje za upravljanje dokumentima u tvrtki, a Workplace Hub cjelovito rješenje i zamjena za klasičnu IT infrastrukturu. Konica Minolta za hibridni ured ima još zanimljivih rješenja.


SYNOLOGY NAS-0 VAŠE RJEŠENJE ZA HIBRIDNI URED

DSM 7 je nova nadogradnja operativnog sustava za Synology NAS uređaje koja uz više od stotinu dostupnih aplikacija te poznate Synology Drive i  Active Backup opcije dodatan fokus stavlja na sigurnost i omogućuje novi sustav provjere autentičnosti

(Stranica 1 od 9)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 9)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Hibridni ured - uređaji, aplikacije i kako se s hibridnim načinom rada nose hrvatske tvrtke - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.