Hibridni ured - uređaji, aplikacije i kako se s hibridnim načinom rada nose hrvatske tvrtke

Hibridni ured - uređaji, aplikacije i kako se s hibridnim načinom rada nose hrvatske tvrtke

Posao ne smije stati

Bez obzira rade li zaposlenici od kuće ili u uredu, posao se mora obavljati. Nove tendencije govore o radu dijelom od kuće i dijelom u uredu, a u našoj opsežnoj temi uz sugovornike iz poznatih hrvatskih tech tvrtki prošli smo posebno kroz cjeline poput kolaboracijskih alata, VPN rješenja, hardvera za rad od kuće i drugih te pokazali da tehnologija nije bauk nego saveznik u zahtjevnim promjenama


Nagli prijelaz na rad od kuće u prošloj godini za neke je ostao trajno rješenje. Neka istraživanja govore o tome da više od 90% zaposlenika koji su radili od kuće žele tako nastaviti, a dodatna potpora ovakvom načinu rada je i velika produktivnost zaposlenika.
Postoji niz prednosti za radnike, kao što je manje vremena potrošeno u prometu i novčana ušteda za ta putovanja, a uz spomenutu produktivnost povezano je i ugodnije radno okružje.
Ipak, ovakav rad donosi i neke nedostatke, kao što je manjak socijalnog kontakta, a za tvrtke je problem u izostanku kreativnih ideja koje se često izrode na sastancima u kojima je bitna i neverbalna komunikacija. Apple je jedna od kompanija koja se oslanja na inovacije i vide u radu od kuće problem jer se u udaljenom načinu rada događa manje vrijednih ideja.

Sigurnost

Jedan od mogućih pristupa ovoj problematici je hibridni ured, odnosno način rada dijelom od kuće, a dijelom u uredu. U vremenu kada brojni zaposlenici imaju svoja prijenosna računala, to se i ne čini kao velik problem. No, infrastrukturno je to velik izazov na više razina. Sigurnost je prva stvar koja pada na pamet. Kako da ured ostane povezan i siguran neovisno o tome radi li zaposlenik u uredu, ispod neke palme ili u svom kućnom okruženju?
Veliki telekomi prodaju svoja sigurnosna rješenja za udaljeni pristup, mnogi se oslanjaju na VPN, a veće tvrtke imaju svoje uhodane protokole. Kao neku osnovu sigurnijeg udaljenog pristupa sustavu tvrtke imamo VPN protokol i razne ponuđače.

Hibridni ured body3

 

U posebnom članku u ovoj temi bavili smo se upravo VPN-om kao cjelinom koja je vjerojatno nezaobilazna u radnim organizacijama čiji zaposlenici pristupaju tvrtkinoj infrastrukturi od kuće.
Ako je unutar kompanije i riješena sigurnost kroz firewall i antivirusne sustave, rad velikog broja zaposlenika izvan tvrtke znači da će sva ta vanjska računala koja imaju konekciju s tvrtkom također trebati osigurati od malicioznih napada, naravno koliko je god to moguće.

Komunikacija

Pitate li zaposlenike u developerskim tvrtkama, oni u velikom broju neće vidjeti problem u radu od kuće. Kao pioniri korištenja kolaboracijskih alata, mnogi su na udaljeni način radili i prije pandemijske krize. Video konferencijski alati, project management softveri, kolaboracijska rješenja poput Asane, Trella, Microsoft Teamsa i druga doista omogućuju odličnu suradnju udaljenih timova.
Ipak, u tvrtkama koje razvijaju svoje produkte ponekad je teško emulirati brainstorming i uvijek postoji ono pitanje bi li kroz interakciju uživo ta razina inovacije bila još i veća.

Hibridni ured body2

Ostavimo li to pitanje po strani, alati za hibridni ured ostaju i dalje tema, a oni se ne koriste samo u slučaju dislociranih zaposlenika, pa smo poseban članak unutar ove teme upravo posvetili prednostima i nedostatcima takvih alata. Osim alata za komunikaciju i suradnju, predstavili smo i napredan sustav upravljanja dokumentima M-Files koji omogućuje lako pronalaženje dokumenata neovisno o njihovoj lokaciji spremanja.
Jedan od potencijalnih rješenja za lokalni cloud ili tvrtkin server je i NAS uređaj, a proučili smo njihov novi operativni sustav DM7.

Kako definirati rad od kuće

Za vlasnike i managere koji se boje da zaposlenici izvan ureda neće raditi jednako predano i učinkovito, prva istraživanja nakon masovnog rada od kuće pokazala su da je produktivnost zapravo narasla. Kako riješiti pravne i infrastrukturne odnose? Ako tvrtka, primjerice, u svom uredu ima gigabitni optički Internet, treba li svojim zaposlenicima u hibridnom uredu kada su doma osigurati jednaku infrastrukturu? Jednako je pitanje vezano uz telefon, odnosno mobitel.
Kako se na rad od kuće prešlo preko noći, tako su primijenjena mnoga ad-hoc rješenja. Tvrtke su pretpostavile da zaposlenici doma imaju Internet, od ranije su neki imali laptope, drugi su krenuli u mahnitu nabavu, a još uvijek nije i društveno-pravno reguliran rad od kuće. Što u slučaju ozljede na radu ili neke druge situacije koja može izazvati pravni prijepor?

(Stranica 1 od 9)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 9)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Hibridni ured - uređaji, aplikacije i kako se s hibridnim načinom rada nose hrvatske tvrtke - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.