Hrvatski gaming startup Gaming Battle Ground

Hrvatski gaming startup Gaming Battle Ground

Od ideje do gotove platforme u 12 mjeseci

Kompetitivni gaming je već nekoliko godina u vrtoglavom porastu te stoga prava pomama za eSports događanjima i vezanim projektima nimalo ne čudi. Jedan od njih jest i Gaming Battle Ground, platforma za organizaciju turnira u videoigrama iza koje stoji mladi tim iz Zagreba, Osijeka i Beograda – akteri naše ovomjesečne cool priče.

gbg

 

“Casual” kompetitivni gaming

Idejni kreator ovog projekta je Luka Ciganek, diplomirani magistar informatike koji se trenutačno bavi poslovnim aspektom svojeg startupa. Također je i dugogodišnji gamer koji je imao mnoštvo prilika vidjeti kako njegovi prijatelji sudjeluju na raznoraznim turnirima. “Iako su bili odlični gameri, profesionalni igrači bi ih uvijek pobijedili”, otkriva. Zbog toga je odlučio stvoriti platformu na kojoj će, kako kaže, “svaki gamer dobiti mogućnost zarade novca od igranja igara bez obzira na razinu vještine koju posjeduje”. Od toga je prošlo oko godinu dana, a Ciganek je u međuvremenu pronašao ekipu s kojom je krenuo u svoju poslovnu pustolovinu. Uz njega, GBG tim danas čine Ivana Breček, diplomirana ekonomistica i suosnivačica tvrtke zadužena za marketing, Kristijan Šimenić, informatičar koji obnaša funkciju CTO-a zaduženog za tehnološku strategiju te njegov kolega u struci Stefan Novaković koji razvija samu aplikaciju. Do Ivane i Stefana je došao na preporuku zajedničkih prijatelja dok se Kristijan sam javio timu nedugo nakon pokretanja projekta. Njih četvoro čini današnju jezgru Gaming Battle Ground tima, a uz njih na projektu još rade honorarni dizajner te savjetnici za tehničku izvedbu platforme i korisničko iskustvo. Kako sami kažu, našli su se jer su “svi u timu od malena gameri kojima je ideja platforme koja svim gamerima omogućuje priliku za zaradom djelovala privlačno” te predstavlja nešto u što svi vjeruju.

GBG 2

 

Organizacija i igranje turnira

Sam sustav u biti funkcionira prilično jednostavno te je osim pojednostavljivanja sudjelovanja u turnirima za igrače dizajniran i da olakša život organizatorima. Na turnire organizirane pomoću GBG-a se načelno svatko može prijaviti, platiti naknadu za sudjelovanje i igrati za nagradu. Isto tako bilo tko može organizirati vlastiti turnir po bilo kojim kriterijima te uzeti postotak od naknada za prijavu dok ostatak ide u nagradni fond. Iz GBG-a kažu da im je trenutačni prioritet rast korisnika platforme tijekom beta faze testiranja te usavršavanje iste. Kao glavni kratkoročni cilj tvrtke ističu etabliranje Gaming Battle Grounda kao “jedinstvene platforme koja sve igrače uvodi u svijet kompetitivnog gaminga”, bilo kroz igranje u manjim turnirima ili organizacijom natjecanja. S tim u vezi trenutačno rade s raznoraznim profilima istaknutih pojedinaca u igraćoj zajednici te manjim zajednicama za koje smatraju “da trebaju nešto poput GBG-a” pa da im olakša sve aspekte održavanja eSports događanja. Dugoročno, svoju platformu žele pretvoriti u “sinonim za organizaciju i igranje turnira”, kako je to sročila Breček.

GBG 3

 

Startup-friendly zemlje

Gaming Battle Ground startup je pokrenut u Londonu, što je lokacija na koju su se prema Brečekinim riječima odlučili “jer je Ujedinjeno Kraljevstvo zemlja koja je izuzetno prijateljski raspoložena prema startupima”. Tvrtka je nedavno otvorila i podružnicu u Sofiji nakon što je tamo dobila investiciju od bugarskog “startup akceleratora” Eleven. Na upit zašto većinski hrvatski startup nije fizički prisutan u Lijepoj našoj samo odmahuju rukom. “Hrvatska je izrazito nepovoljna za otvaranje i funkcioniranje vlastite kompanije”, objašnjava Brečak. Ova mlada ekipa koja posebno ističe velik broj mladih ljudi s dobrim idejama i željom za radom kao najveću kvalitetu hrvatske startup scene smatra kako naša država “još uvijek nije na razini na kojoj bi trebala biti da je možemo smatrati ‘startup friendly’ scenom”. Zaključili su da u Hrvatskoj ne bi imali dovoljnu podršku sustava te su se odlučili na preseljenje na sjever Europe.
Beta verzija Gaming Battle Grounda je lansirana 1. rujna od kada njegovi kreatori organiziraju po jedan turnir tjedno kako bi je mogli adekvatno testirati. Još jedan bitan aspekt bete jest taj što im ista omogućuje “razvoj aplikacije u skladu s povratnom informacijom korisnika” kako bi finalan proizvod ispunio što više očekivanja publike. Trenutačno podržane igre su League of Legends, Hearthstone, Counter Strike: Global Offensive te DOTA 2. Brečak otkriva kako će nakon službenog lansiranja, koje je planirano za početak studenog, proširiti i na druge igre. Kako kaže, konačan cilj razvojnog tima jest “podržavati svaku igru koju casual kompetitivni igrači žele igrati”. Razvoj za sada teče prema planu, tim više što je u praksi započeo tek prije nekoliko mjeseci, a prva funkcionalna verzija GBG-a je izbačena još prije šest tjedana.

GBG 4

Jednostavnost: Gaming Battle Ground aplikaciju karakterizira jednostavan dizajn i pregledno sučelje (gore). Na turnire organizirane pomoću GBG-a se načelno svatko može prijaviti, platiti naknadu za sudjelovanje i igrati za nagradu

 

Sudbonosno “da”

Za svoj početan uspjeh u pokretanju tvrtke i pronalaženju prvih investitora djelomično zahvaljuju i Founder Instituteu čija ih je edukacija, kako kažu, “uvela u svijet startupa”. GBG otkriva da su se u sklopu FI programa uvjerili koliko je svjetska startup scena izazovno mjesto za opstati, no i naučili kako se nositi s različitim izazovima. Svojim kolegama savjetuju da temeljito ispitaju tržište prije nego što se odluče na realizaciju svoje ideje odnosno ispitaju konkurenciju i utvrde po čemu se od nje razlikuju. Za sljedeći bitan korak ističu okupljanje tima čiji članovi moraju jednako jako vjerovati u svoju ideju i viziju jer će se “vrlo brzo morati priviknuti na konstantno radno vrijeme, uspone i padove i nepredviđene situacije”. Greške su, kažu, neizbježne, no bitno je da se na njima uči. Još jedna neizbježna stvar u ovom poslu su odbijanja pa iz GBG-a posebno ističu kako ne treba odustajati od dobre ideje. Prema Brečekinim riječima, “najviše ćete čuti riječ ‘ne’, no imajte na umu da vam je dovoljno samo jedno ‘da’”.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Hrvatski gaming startup Gaming Battle Ground - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.