Raspberry Pi III - 4.0 out of 5 based on 1 vote
Novi model, staro kućište Raspberry Pi 3 uglavnom je kompatibilan s vašim starim projektima, dodacima i mini kućištima

Raspberry Pi III

Bežično eksperimentiranje

Nova verzija najpopularnijeg mini računala nam, osim blage nadogradnje specifikacija, donosi mogućnosti povezivanja putem Bluetooth i WiFi tehnologija

Godinu dana nakon izlaska druge generacije Raspberry Pi Model B računala, dolazi nam njen nasljednik. Osmi izdanak RPi obitelji može se pohvaliti 64-bitnim četverojezgrenim 1,2 GHz procesorom s bržim i učinkovitijim ARM Cortex-A53 jezgrama koje rade na ARMv8-A arhitekturi. Raspberry Pi 3 ima ugrađenu istu grafičku karticu, VideoCore IV, ali s taktom podignutim s 250 na 400 MHz. Moramo spomenuti i najvažniju inovaciju: WiFi (b/g/n) i Bluetooth module (podržani Bluetooth Classic 4.1 i LE standardi), koji su ovdje radi bogatije i raznovrsnije mogućnosti povezivanja, ali i radi eksperimentiranja s brojnim IoT projektima. Bolje specifikacije znače i gladnije resurse pa Raspberry Pi zaklada preporučuje napajanje jačine 2,5 A.

U praksi, sa spojenim FullHD monitorom, mišem i tipkovnicom, RPi3 nam je radio na microUSB punjaču od 1 A, no od viška glava ne boli. Veličina uređaja, količina RAM-a, raspored i broj (USB) portova te GPIO pinova, na sreću, se nisu promijenili. RPi 3 još uvijek stane na dlan kao kreditna kartica i lijepo leži u kućištu prethodnika (Raspberry Pi 2 Model B). Sve to za istu cijenu od 35 dolara. Naravno, ako mislite od izvana naručivati u Hrvatsku, cijena ovisi o dobavljaču i kreće se od 300 - 350 kuna. Nama je privatni primjerak ustupio kolega Vlado Banda.

Raspberry Pi 3 3

Raspberry Pi 2 B: Osjetno je sporiji u radu, no ima jaču softversku podršku (lijevo), Raspberry Pi 3 B: Rješava brigu korisnika za barem dva modula (WiFi i Bluetooth) te time neposredno oslobađa mjesto za druge USB priključke (desno)


Vanjština je varljiva

Unatoč tome što se ne razlikuju mnogo po vanjskom izgledu, unutrašnjost RPi-ja 3 daje mu značajnu prednost nad prethodnikom, bilo da koristite ovo mini računalo kao mali prijenosni desktop ili s njime mislite eksperimentirati u IoT području. U potonjem slučaju, mogućnosti bežičnog povezivanja na internet te povezivanja s drugim pametnim uređajima, velikim (Bluetooth Classic) i malim (Bluetooth Low Energy) uštedit će vam novac i mjesta za USB portove. U svakodnevnom korištenju kao desktop računalo, RPi 3 se očekivano pokazao bržim i ugodnijim za korištenje. Nažalost, kako mnoge custom distribucije nisu prilagođene za rad na novoj verziji RPi-ja (Ubuntu MATE :( ), na microSD karticu smo preko zadnje ažuriranog NOOBS installera stavili Debian Jessie OS te napravili nekoliko usporednih testova s RPi-jem 2.

Mjerili smo vrijeme uključivanja i isključivanja OS-a, vrijeme pokretanja Libre Writera, Epiphany preglednika te Minecrafta Pi. Očekivano, Raspberry Pi 3 se pokazao boljim u svakoj situaciji (vidi okvir). Ovo brojke ne govore, no u normalnom korištenju, multitasking nam je bio mnogo ugodniji na Raspberry Piju 3, pogotovo pri gledanju YouTube filmova koji su uvijek zahtjevni po pitanju resursa te, nažalost, trzaju i na ovom modelu.

Raspberry Pi 3

Pregrijavanje?: Velik broj korisnika na internetu prijavio je problem pregrijavanja SoC-a, što mi u svakodnevnom radu, moramo priznati, nismo iskusili. Ipak, želite li biti potpuno sigurni za zdravlje vašeg novog RPi-ja, s interneta možete naručiti mali pasivni hladnjak za 10-ak kn ili 1 GBP


Sve 5, ali isplati li se sve to?

Sigurno se pitate, ako koristite RPi za projekte poput retro računala, (media) servera ili neku drugu specifičnu svrhu za koju veća snaga nije toliko potrebna, isplati li se uzeti treću inačicu najpopularnijeg mini računala. Ako ne mislite dodatno eksperimentirati s bežičnim tehnologijama ili vam one nisu previše važne za vaš projekt, vjerojatno ne. S druge strane, ako vam je ovo prva kupnja RPi računala i/ili ako mislite povremeno koristiti uređaj za konkretan rad, RPi 3 je definitivna verzija.

Plus:

-bolje performanse
-ugrađeni WiFi i Bluetooth
-iste dimenzije, raspored i broj portova te pinova

Minus

-traži jače napajanje
-nije kompatibilan sa nekim custom distribucijama
-još nema distribucija koje iskorištavaju 64-bitnu arhitekturu

Ras tablica

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Raspberry Pi III - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.