Lov na frameove: Top 6 144 Hz gaming monitora

Lov na frameove: Top 6 144 Hz gaming monitora

Gaming pile na 144 Hz

Full HD monitori s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz sve su popularniji, međutim kako biste u potpunosti iskoristili njihov potencijal trebat će vam moćnije računalo i brza grafička kartica. Provjerili smo može li nam kartica više srednje klase poput Vege 56 ponuditi dovoljno dobre performanse za pravi gaming doživljaj na 144 herca.

144 je postala magična brojka u gaming svijetu. Monitori s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz iz dana u dan sve su popularniji te su cjenovno sve pristupačniji. Nije teško pogoditi zašto. Iznimno brz odziv i visoka frekvencija osvježavanja omogućavaju superiorno gaming iskustvo bez kašnjenja (laga) ili pojave zamućenja slike. Brzina je posebno važna osobina kada govorimo o natjecateljskom igranju ili pak igranju iznimno popularnih online mutliplayer igara s posebnim naglaskom na battle-royale žanr. Fortnite, PUBG ili Apex Legends iznimno su popularne online igre kod kojih brzina reakcije i interkacije s događanjima na ekranu posebno dolazi do izražaja. Može li 144-hercni monitor napraviti od vas boljeg gamera? Ne vjerujemo. Međutim, odabirom dovoljno brzog monitora nećete barem biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale igrače.

Magičnih 144 Hz!

Iskreno govoreći, 144 Hz monitor je must have za brže online igre, a danas su na tržištu dostupni i monitor s većom frekvencijom osvježavanja do čak 240 Hz. Rekli bismo ipak kako je 144 Hz trenutno prava mjera, posebno što se na tržištu pojavljuje sve veći broj kvalitetenih 144 Hz monitora, a cijena im je sve povoljnija. Uvijek preporučamo odabrati što je moguće kvalitetniji monitor, dakako u okviru mogućnosti vašeg novčanika.

Sve je to divno i krasno. No da biste mogli u potpunosti iskoristiti brzinu i potencijal 144 Hz gamerskih monitora bit će vam potrebno poprilično moćno računalo. S nadasve moćnom grafičkom karticom. Naime, za odgovarajući gaming doživljaj s ovakvim monitorom potrebno je da broj sličica u sekundi u pojedinoj igri bude što je moguće bliži magičnoj brojci od 144. Rekli bismo kako broj sličica u sekundi mora biti minimalno dobrano preko 100 fps-a. Na prvi pogled ovo se čini kao doista vrlo visoka brojka. Međutim, kada govorimo o brzim online igrama, to je jednostavno minimum koji vam treba za ugodno igranje. Postavlja se dakle pitanje koliko moćno računalo, odnosno koliko brza grafička kartica vam treba da biste u potpunosti iskoristili potencijal brzih 144 Hz monitora.

U potrazi za izgubljenim frameovima!

Odlučili smo ovo malo pobliže istražiti. Tako je nastao ovaj kratki mini-vodič za gaming na visokoj nozi. Ili, ako hoćete, gaming na 144 Hz. Htjeli smo zapravo vidjeti može li nam grafička kartica više srednje klase omogućiti dovoljan broj sličica u sekundi kako bismo iskoristili potencijal bržih monitora. Dakako, i dalje će vam trebati moćnije računalo, ali željeli smo vidjeti treba li nam nužno grafička kartica od 7000 kn za odgovarajuće performanse s monitorima od 144 Hz.
Za naš eksperiment odabrali smo najpopularniju Full HD rezoluciju. Dva su ključna razloga za to. Kao prvo, ovo je i dalje daleko najzastupljenija rezolucija monitora koju gameri koriste širom svijeta. S druge strane, Full HD rezolucija nije toliko zahtjevna za grafičku karticu, pa je lakše i s mainstream karticom postići odgovarajuće performanse.

Prilikom odabira grafičke kartice, s kojom smo u konačnici proveli ovaj naš 144 Hz gaming eksperiment, odlučili smo se za Sapphireovu Radeon Pulse Vega 56 karticu s ukupno 8 GB brze HBM2 videomemorije. Ovu smo karticu odabrali prije svega što je cijena Vega 56 kartica u posljednje vrijeme u osjetnom padu, što ih čini prilično primamljivom opcijom za gamere. Nadalje, ova kartice posjeduje 8 GB videomemorije i podržava AMD-ovu tehnologiju FreeSync. Obzirom da većina cjenovno pristupačnijih 144 Hz monitora na tržištu podržava FreeSync, smatrali smo kako je ova kartica nešto bolji odabir od, primjerice, Nvidijinih kartica ovog cjenovnog ranga. Pritom valja napomenuti da konkurentska Nvidjina rješenja u ovoj cjenovnoj klasi poput GTX 1660Ti i RTX 2060 kartica nude vrlo usporedive performanse. Tako da u tom smislu zapravo nema razlike koju od ovih kartica odaberete. Nama je bilo najvažnije odgovoriti na pitanje jesu li ove kartice dovoljno brze za gaming na 144 Hz.

Brz procesor je must have!

Kako bismo pronašli odgovarajući odgovor na ovo pitanje, posložili smo testnu 144 Hz gaming konfiguraciju i teška srca prionuli igr.., hm testiranju popularnih igara na 144 Hz monitoru. Pritom svjesni smo kako na performanse u mnogim popularnim igrama na Full HD rezolucije uvelike utječe i brzina procesora. Mi smo ovdje odlučili koristiti što je moguće brži procesor kako bismo smanjili mogućnost da on „koči“ grafičku karticu. Odlučili smo se za Intelov 8-core 9700K koji smo overclockirali na 5 GHz. Vjerujemo kako smo na taj način osigurali sve uvjete da dobijemo posve jasnu sliku o mogućnostima navedene Vega 56 kartice u popularnim igrama. Također smatramo kako se ukupna slika ne mijenja previše ukoliko odaberete neki sporiji procesor, iako će jasno to dosta ovisiti o pojedinoj igri i odabranoj razini 3d detalja.

Svoju 144 Hz gaming avanturu započeli smo u svijetu Star Warsa. Prva odabrana testna igra bila je Star Wars Battlefront II koja se temelji na već dobro poznatom Frostbite engineu. Koristili smo isključivo online multiplayer. Vizualno ovo nije igra s posebno impresivnim grafičkim detaljima, ali je vrlo dobro optimizirana i na ultra detaljima prikaza izgleda više nego dobro.

Kad već spominjemo Ultra detalje, pokazalo se kako Star Wars Battlefront II prilično dobro radi na Vega 56 kartici. Isključite li Ambient Occlusion i postavite antialising TAA na low, broj sličica u sekundi penje se do 130. Dakako to je prosječna vrijednost. Odabirom high detalja grafičkog prikaza već smo vrlo blizu 144 fps-a, ali uz još uvijek izražene padove performanse kod zahtjevnijih akcijskih scena. Konačno, odaberete li medium postavke 3d prikaza, broj sličica u seknudi će gotovo uvijek biti veći od 144, a u nekim situacijama ide i preko 160. Smatramo, međutim, kako high postavke detalja omogućavaju dobar kompromis između performansi i kvalitete 3d prikaza, obzirom da igra na medium detaljima ipak izgleda vizualno manje atraktivno.

Od Battlefielda do Apex Legendsa!

Najnovija i grafički najnaprednija verzija Battlefielda poprilično je dobro optimizirana i omogućava vam da postignete dobar balans između kvaliteta prikaza i broja sličica u sekundi.

BFV

Online multiplayer battle-royale pucačina Apex Legends trenutno je jedna od najpopulrnijih PC igara, a za najugodnije igranje na 144 Hz monitorima morat ćete malo smanjiti kvalitetu detalja 3d prikaza.

Apex

Trenutno jedna od grafički najzahtjevnijih igara Metro Exodus izgleda jako dobro, no u pojedinim dijelovima igre morat ćete postaviti kvalitetu detalja na medium kako biste postigli odgovarajuće performanse za igranje na 144 Hz monitoru.

Metro

Još jedna igra temeljena na Frostbite engineu Star Wars Battlefornt II nije toliko grafički zahtjevna, pa ćete već s high detaljima bez problema s karticom poput Vege 56 doseći 130 fps-a.

SWBF

Sljedeća stanica bio je Battlefield V koji se također temelji na Frosbite engineu, ali u svojoj najnaprednijoj i najmodernijoj varijanti. Nažalost, pokazalo se kako je doista vrlo teško, da ne kažemo nemoguće, dobiti neke reprezentativne rezultate u online multiplayer načinu igranja, obzirom da su rezultati jako ovisni o velikom broj raličitih faktora. Stoga smo se na kraju ipak fokusirali na singleplayer, ali smo isprobali nekoliko različitih kampanja. Performanse su ukupno gledno prilično impresivne, obzirom da već na ultra detaljima 3d prikaza bilježimo dobrano više od 100 fps-a. Ovo nas i nije pretjerano iznenadilo jer je poznato kako AMD-ove Vega kartice imaju odlične peformanse u Battlefieldu V. Nadalje, high detalji broj sličica u sekundi opasno dižu prema 130 u većini slučajeva. U konačnici za 144 Hz gaming uz konstantnih 144 fps-a morat ćete koristiti medium detalje. Mislimo kako je ipak najbolje rješenje odabrati high detalje te se još malo probati poigrati s pojedinačnim postavkama kako biste osigurali još mali boost u performansama.

Za razliku od dvije igre temeljene na Frostbite engineu koje zaista odlično funkcioniraju s Vega 56 karticom, megapopularna battle-royal pucačina Apex Legends pokazala se ipak malo tvrđim orahom za testnu Vegu 56. Premda performanse na nazivnim high postavkama nisu loše, potrebno je ipak malo smanjiti detalje 3d prikaza kako bi se performanse približile 144 fps-a. Prvenstveno preporučamo isključiti opciju Ambient Occlusion te Effect detail postaviti na medium, a Ragdolls na low. Ovako se performanse kreću dobrano preko 130 fps-a. Ukoliko vam treba, možete još nekoliko opcija postaviti na medium ili low. Po našem mišljenju kvaliteta prikaza je u tom slučaju dosta slaba, ali ćete ostvariti cilj od 144 ili više fps-a.

Vega nije za baciti!

Grafički najzahtjevnija igra koju smo isprobali na Vega 56 kartici bila je Metro Exodus. Prije svega treba reći kako je kod Metroa vrlo teško realno procijeniti performanse jer su neka poglavlja posebno na otvorenim prostorima daleko zahtjevnija i općenito imaju slabije performanse na svim karticama. Ponajprije preporučamo isključiti opcije Tesselation, Advanced PhysX i Hairworks. Na ovaj način već na ultra detaljima moguće je postići nekih 100 fpsa uz određene padove. High postavke detalja će pak donijeti daljnji skok u performansama, a za probijanje granice od 144 fps-a bit će potrebno odabrati medium detalje. Pritom opet naglašavamo kako ni medium detalji nisu jamstvo kako nećete u grafički najzahtjevnijim dijelovima igre imati daleko manji broj sličica u sekundi. Po nama je ponajbolje odabrati high postavke detalja uz već ranije isključene tri navedene opcije i moći ćete uživati u odličnim performansama i jako dobroj kvaliteti 3d prikaza.

Prilikom naših 144 Hz gamerskih avantura koristili smo Sapphireovu  karticu Pulse Vega 56 u kombinaciji s brzim procesorom.

VEGA 56

Na kraju smo isprobali i jednu simulaciju vožnje, točnije Project Cars 2. Ovo je svakako vrsta igara koja će jako profitirati od velikog broja sličica u sekundi u kombinaciji s 144 Hz osvježavanjem slike. Međutim, ovo je i vrsta igara kod kojih su performanse iznimno ovisne o brzini procesora, što ovdje treba svakako uzeti u obzir. Odabrali smo način utrkivanja s 15 ostalih vozila, što je samo po sebi dosta zahtjevan dio igre. High detalji prikaza već nam omogućavaju iznimno dobre performanse uz prosječnh 120-130 fps. Isključimo li još nekoliko naprednijih postavki prikaza, bit ćemo vrlo blizu 144 fps-a. Međutim, ukoliko želite konstantnih 144, bit će potrebno odabrati medium postavke detalja.

Rade li Nvidijine kartice s FreeSync monitorima?

FreeSync i G-SYNC su AMD-ove i Nvidijine tehnologije za sinkronizaciju frekvenciju osvježavanja prikaza između grafičke kartice i monitora čime se rješavaju problemi istrzane i ispucane slike u igrama. AMD-ova FreeSync tehnologija temelji se na otvorenom standardu Adaptive Sync, dok je G-SYNC Nvidijina tehnologija koja zahtjeva ugradnju posebnog modula kod samog monitora. Zbog toga su FreeSync monitori daleko jeftiniji za proizvodnju i na tržištu ih ima znatno veći broj, dok su G-SYNC monitori prilično skupi.

g sync compatible

Obzirom na daleko veći broj relativno pristupačnih monitora s podrškom za FreeSync koji nazivno u principu rade isključivo s AMD-ovim grafičkim karticama, Nvidia je nedavno odlučila unutar samih upravljačkih programa omogućiti podršku za korištenje Nvidijinih kartica s FreeSync monitorima. Ova funkcionalnost dostupna je isključivo vlasnicima Pascal i Turing kartica, a potrebno je koristiti DisplayPort 1.2/1.4 priključak i Windows 10. Postoji lista G-SYNC compatible FreeSync monitora koju možete vidjeti ovdje.

Ovo su monitori testirane od strane Nvidie koji bi trebali omogućiti nesmetano funkcioniranje tehnologija promjenjive frekvencije osvježavanja. Postoji dakako i velik broj drugih FreeSync monitora koji bi trebali najnormalnije raditi s Nvidijinim karticama, ali nisu službeno podržani.

Mi smo isprobali nekoliko FreeSync monitora u kombinaciji s Nvidijinom grafičkom karticom i možemo reći kako sve funkcionira kako treba. S druge strane monitori koje smo mi koristili (AOC AG273QCX , Asus VG278Q, Acer XV273K) većinom su na G-SYNC compatible listi, pa ni ne čudi da sve radi bez problema. U konačnici imate li Nvidijinu karticu preporuka je svakako kupiti G-SYNC monitor ili barem G-SYNC compatible model. U pravilu će svi noviji FreeSync monitori bez većih problema raditi s Nvidijinim karticama uz punu funkcionalnost tehnologije promjenjivog osvježavanja slike. Kod nešto starijih FreeSync monitora stvar je daleko kompliciranija i ovdje ćete jednostavno morati sami probati dali sve skupa radi s određenom Nvidijinom karticom bez neželjenih anomalija u prikazu slike.

144 Hz gaming nadohvat ruke

Na kraju dužni smo vam odgovor na pitanje može li nam grafička kartica više srednje klase poput Sapphire Pulse Vega 56 ponuditi dovoljno dobre performanse za igranje na Full HD 144 Hz monitoru. Prema svemu što smo imali priliku vidjeti - može. Sve popularne online igre možete igrati na high detaljima uz realno preko 120 fps-a. Smatramo kako su ovo već jako dobre performanse koje dobrim dijelom opravdavaju uložena sredstva u 144 Hz monitor. Želite li pak konstantnih 144 fps-a, trebat će u većini slučajeva koristiti medium postavke za prikaz, što ipak donosi gubitak u kvaliteti slike.
Jasno, sve ovo pod uvjetom da imate dovoljno brz procesor, premda vjerujemo da vam nužno ne treba Core i7 9700K koji smo mi koristili da biste iz kartice poput Vege 56 izvukli maksimum. Uzmite u obzir kako su ovo samo grube smjernice. Vrlo je teško realno procijeniti performanse, posebno u online multiplayer igrama, jer razni faktori poput broja igrača i zahtjevnosti pojedinih mapa mogu itekako utjecati na performanse. Također overclockiranjem grafičke kartice moguće je izvući još nešto bolje performanse, međutim time se ovoga puta nismo bavili. Smatramo međutim kako nam prikupljeni podaci mogu poslužiti za zaključak da vam za više nego ugodno igranje na Full HD 144 Hz monitorima ne treba nužno najskuplja i najmoćnija kartica, obzirom da će vam i cjenovno pristupačnije kartice ponuditi odgovarajuće performanse.

Kako bismo zaokružili priču o gamingu na 144 Hz na sljedećih nekoliko strana vam donosimo odabir TOP 6 144 Hz gaming monitora. Prilikom odabira monitora fokusirali smo se prvenstveno na performanse u igrama te dodatne opcije koje su namijenjene gamerima. Uz poseban naglasak na brzinu odziva jer smatramo da je brzina odziva, uz frekvenciju osvježavanja, ključna osobina koja utječe na performanse prilikom igranja bržih igara.

Vidilab 144Hz gaming monster

Gaming na 144 Hz nije nemoguća misija s mainstream grafičkom karticom poput Vege 56, no trebat će  vam poprilično moćan procesor kako biste postigli željeni frame rate

Komp 1

Prilikom nastajanja ovog mini-vodiča za gaming na 144 Hz jake snage Vidilaba posložile su testnu konfiguraciju koja se sastojala od Intelovog Core i7 9700K procesora overclockiranog na 5 GHz i hlađenog najnovijom Noctuom NHU12A. Koristili smo također 16 GB radne memorije radnog takta 2933 MHz i već spomenutu grafičku karticu Sapphire Pulse Radeon Vega 56. Za pohranu podataka koristili smo dva SSD-a i jedan tvrdi disk. Sve je to skupa bilo smješteno u Antecovo kućište P8, a dovoljno snage osiguravalo je Antecovo HCG napajanje od 750 vata. Valja napomenuti kako se cijena korištene grafičke kartice Sapphire Pulse Vega 56 na domaćem tržištu kreće oko 2900 kn.

(Stranica 1 od 7)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 7)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lov na frameove: Top 6 144 Hz gaming monitora - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.