AMD FreeSync - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Igranje s Larom Sada konačno možemo uživati igrajući Tomb Raider bez da joj puca kralješnica po pola

AMD FreeSync

Melem za oči

Alternativa nVidijinom G-Syncu došla je i od strane AMD-a

Netom prije odlaska ovog broja časopisa u tisak, u doslovno zadnji čas stigao nam je Acerov 27” 1440p gaming monitor skriven pod nazivom XG270HU. On je u cijeloj priči bitan jer je dio cjelokupne slagalice koja čini jednu cjelinu pod nazivom FreeSync. Ova AMD-ova tehnologija predstavlja alternativno rješenje nVidijinoj G-Sync tehnologiji koja je po pitanju hardverskih zahtjeva puno zatvorenija. G-Sync sama po sebi nije otvoreni standard dok FreeSync jeste. Paralelno s predstavljanjem FreeSynca AMD je predstavio i nove upravljačke programe s podrškom za isti.

freeSync


Glavno smetalo


Potreba za ovakvom tehnologijom došla je iz razloga što se tijekom igranja slika zna “trgati” (screen tearing) po horizontali, ponajprije zato što dobiveni FPS-ovi ne odgovaraju samoj brzini osvježavanja ekrana. Ovdje je još davno uvedena tehnologija pod nazivom V-Sync koja je donekle to spriječila, ali je zato uvela znatan stuttering (laički rečeno “štekanje” slike) i osjetno sporiju respozivnost miša. Ovo ponajprije nije odgovaralo igračima FSP-a, ali i generalno svim ostalima žanrovima zbog stutteringa koji doslovno može izazvati glavobolju. FreeSync i G-Sync uvedeni su upravo zbog toga kako bi riješili ovaj problem. Obje tehnologije pokušavaju izgladiti i sinkronizirati sliku, odnosno frameove koje izbacuje grafičke kartica u odnosu na brzinu osvježavanja. FreeSync radi to na način da “pričeka” da se frame koji slijedi postavi u red prije nego što se krene iscrtavati na ekranu. To se događa ukoliko dolazi do overlapa između framea kojeg GPU dostavlja i framea kojeg monitor trenutno “osvježava”, a kako se to ne bi dogodilo jedan od tih frameova se dulje zadržava u refreshu monitora, prije nego što dođe sljedeći frame. Najbolje vam ovaj problem možemo dočarati uz pomoć AMD-ovog slidea s njihove online konferencije o FreeSync tehnologiji na kojoj smo nedavno sudjelovali.

AMD Free 2 Acer 1

Prvi u Hrvatskoj Narančasati Acerov gamerski monitor trenutno je
jedini s podrškom za FreeSync tehnologiju na ovom području

Hardverski zahtjevi


Za razliku od nVidijine G-Sync tehnologije za koju je barem za sada još uvijek potrebno imati poseban upravljački model u samom monitoru, AMD-ova tehnologija baziran se na VESA-inoj tehnologiji pod nazivom Adaptive Sync i kao takva trenutno se nalazi isključivo u sklopu DisplayPort verzije 1.2a. Upravo taj port ima i Acer XG270HU koji je sam po sebi više gamerski orijentiran obzirom na svojih visokih 144 Hz refresh ratea. Monitor nosi TN matricu relativno prosječne kvalitete i ima niskih 1 ms GTG odaziv, cool design, dok nas je nedostatak VESA mounta i bilo kakve druge ergonomije ostavio više-manje ravnodušnim prema njemu. Pored ovog modela AMD je skupa s partnerima predstavio još nekoliko, dva od Samsunga, dva od LG-ja te po jedan od Benqua, ViewSonica i Nixeusa; ukupno više nego što trenutno ima podržanih G-Sync monitora. Osim monitora i njegove podrške za FreeSync tehnologiju, naravno trebaju vam i AMD-ove grafička kartice koje podržavaju dotičnu. Pod ovu listu spale su gotovo sve grafičke od R7 i R9 serije (7790, 260, 260X, 285, 290, 290X i 295X2) pa sve do A6, A8 i A10 APU-a (7400K, 7600, 7650K, 7700K, 7800 i 7850K).

Postavke frresync

Dovoljan je jedan klik U AMD-ovom control panelu jednostavno
omogućujete FreeSync

Iskustva u korištenju


Ukratko, odgovor na pitanje radi li ova tehnologija za stvarno bio bi jedno veliko “da”, ali s jednim velikim “ali”. Screen tearing je definitivno smanjen do minimalne mjere, pogotovo u igrama koje najviše pate od njega, poput recimo Dying Lighta ili Far Crya 4. Kažemo do minimalne mjere jer i dalje ima iznimaka u kojima se tu i tamo primijetiti tearing, ali uz gotovo potpunu eliminaciju stuteringa. Najveću zamjerku koju imamo na FreeSync je činjenica da unosi veliku dozu ghostinga koja je vrlo lako uočljiva okom, pogotovo na AMD-ovom FreeSync demou s vjetrenjačom. Ova anomalija i nije toliko primjetna u igrama, pogotovo ne mračnijim ili open world tipovima igra, ali ona definitivno postoji. Ghosting se vjerojatno jače manifestira zbog ponavljanja, odnosno zadržavanja istog framea u prelasku na sljedeći frame dok je sve to u procesu sinkronizacije s refresh rateom monitorom. E sad, ovo izravno ne mora biti nedostatak same tehnologije već se može djelomično “optužiti” i monitor. U svaku slučaju treba isprobati neke druge modele monitora s FreeSync tehnologijom, kao i pričekati nove revizije drivera koje će sigurno donijeti poboljšanja, a za sada smo i više nego zadovoljni u smjeru u kojem ona ide.

KakoRadi freesync

FreeSync na djelu Jednostavan opis kako nastaje tearing i kako ga se
rješava uz pomoć ove tehnologije

Pogled u budućnost


Zahvaljujući svojem otvorenom standardu i zapravo vrlo jeftinoj implementaciji na račun toga što proizvođači ne moraju plaćati nikakve dodatne licence kao što to moraju s G-Syncom, FreeSync ima puno bolje predispozicije za veći doseg na tržištu, gotovo među gamerima. Kako stvari stoje ova tehnologija zapravo i jeste namijenjena upravo njima, a iako oni možda nisu veliki dio cjelokupnog PC tržišta, obzirom na jednostavne uvjete koji će ubrzati prilagodbu vendora, vrlo lako bi uskoro ovaj feature mogli imati “zdravo za gotovo” na svim monitorima.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD FreeSync - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.