Steampunk Modding PC računala

Steampunk Modding PC računala

Uvijek jedinstveni

Svijet kojim se okružujemo često volimo  prilagoditi sebi. Modding scena jedan je forum klik od vas bez obzira na što ste se fokusirali: auto, bicikl, motor ili pak stan, sve možete prilagoditi sebi dodajući ili mičući dijelove nakon kupnje originala. Isto vrijedi i za računala koja se mogu pretvoriti u stvarno fantastične i bizarne modele, ovisno o tome koliko ste vremena i novaca spremni uložiti.

„Case modding“ se najčešće može vidjeti kada se korisnik odluči začiniti svoj PC custom vodenim hlađenjem te dobivanjem malo dizajnerske inspiracije i jednostavnim hobi alatima. Pitanje je koliko smo mi bili nadareni umjetničkom vizijom, s obzirom da smo računalo dizajnirali po uzoru na kotao za rakiju. Točnije, došlo je vrijeme za steampunk case mod koji smo složili služeći se minimalnom količinom alata i s malo strpljenja, a lagano možete nadograditi svoju viziju s dodatnim sitnicama koje vam i kasnije padnu na pamet. Pa pogledajmo o čemu je riječ i koje smo mi postupke radili da naš stroj oživi.

 

1. Case Modding

Izrazite se samim računalom

Kada se odlučite „moddati“ svoj PC, vrijeme je da potražite inspiraciju i dobro vizualizirate što želite jer je tada puno lakše napraviti manje promjene. Kao i uvijek, dvaput mjeri, jednom reži.

Dok su PC računala nekada uistinu bila ružne kante bez ikakvih specifičnih detalja, danas se čini kao da proizvođači očekuju da napravite nešto jedinstveno sa svojim računalom. Izbor kod kupnje komponenti je velik, dolaze u raznim bojama i s rasvjetom, te osim performansi, imaju i sekundarnu funkciju da izgledaju zanimljivo. U suprotnome, velika staklena stijena ili više njih podsjećat će vas sljedećih nekoliko godina da se niste dovoljno potrudili oko svojeg builda.

 

pcModdingCase

 

Ako pak želite urediti svoj PC kako bi ponosno mogao stajati pored vašeg monitora, bit će potrebno planirati kupnju, kao i potražiti neke ideje na webu. Otkad je LED rasvjeta eksplodirala u gaming svijetu, lagano se može dobiti traženi efekt kroz osvjetljenje, no kupnjom specifičnih komada hardvera se svakako efekt diže na novu razinu. Tako npr. kupnjom bijelih komponenti možete dobiti „snježni” dizajn računala koji će se itekako isticati kada ugasite svjetlo u sobi. S druge strane, dvobojni buildovi svakako će privući pozornost, a dati vam i više prilike za daljnji modding. Naime, jednom kada ste pronašli komponente za svoje računalo, vrijeme je da se odlučite koliko duboko želite ići u ovu priču. Značajan utjecaj će imati i odgovor na pitanje koliko ste umjetnički nadareni, možete li nešto nacrtati ili oblikovati što bi dodalo ukupnoj estetici računala. Primjerice, nije teško kupiti RGB traku, povezati ju na računalo za kontrolu, na nju zalijepiti stranicu pleksiglasa i izrezbariti po njemu neki logo ili efekt. Uz malo rezbarenja i brušenja, dobijete fora dizajn koji će se jedini osvijetliti na stranici pleksiglasa koji inače provodi svjetlo, no morate paziti da ga ne izgrebete za vrijeme rada na neželjenim mjestima. Primjerice, blokovi za vodeno hlađenje grafičkih kartica često su napravljeni dobrim dijelom od akrilnog stakla koje ima RGB rasvjetu, samo čeka pravog umjetnika. U kućište, jednom kada imate gotov build, možete dodati bilo što, dokle god to nisu ravni paneli koji će direktno blokirati dovod svježeg zraka prema hladnjacima grafičke kartice i procesora. Zato je najbolje unaprijed odabrati kućište koje vam dopušta eksperimentiranje, ima puno odvojivih dodataka te po mogućnosti omogućuje okretanje grafičke kartice prema želji, poput onog koje smo mi odabrali.

 

pcModdingSumica

Čudna šuma: Na našem prošlom case modding projektu bavili smo se raznim načinima savijanja cijevi kao i detaljima na koje treba paziti, a stiropor i malo ljepila preobrazili su kućište.

 

Bojanje kućišta odličan je način da ga personalizirate bez puno rezanja, no imajte na umu da funkcionalne dijelove računala koje ćete pritiskati, poput gumbi i ostalih utora, trebate ostaviti originalne, ili ih tretirajte kvalitetnom bojom kako se ne bi izlizali i ostavljali nered. Ako planirate bojati svoje računalo, možete ga lagano modificirati s fillerima koji se koriste u autoindustriji za prikrivanje udubina jer se kasnije mogu i lagano brusiti te obojati. Mi smo za tu priliku koristili dvokomponentno ljepilo Epoxy koje je bilo dovoljno čvrsto za sve naše potrebe, te koje kasnije možete prilagoditi brus papirom i s malo strpljenja. Na kraju su tu i fizička rezanja i brušenja kućišta za one koji znaju što žele. Bilo da želite staviti tri 140 mm ventilatora sprijeda ili na vrh kućišta, a mali komad metala koji ne koristite vam stoji na putu, rezanjem ili brusilicom lagano možete napraviti mjesta. Mi smo za to koristili Dremel Hobby alat s malim brus nastavcima da odrežemo manje komade kućišta kako bi sve teklo svojim tokom. Imajte na umu da će vam trebati solidna količina brus nastavaka, ovisno o debljini rezanog metala kao i površini koju želite skinuti, a tu su naravno i neplanirana pucanja. Ovim putem lagano možete napraviti alternativne prolaze za žice u računalu (pazite da odrezani dijelovi nisu oštri kako ne bi oštetili žice), ili napravite put za vodeno hlađenje po uzoru našeg rješenja.

Nakon prvog pokušaja, vidjet ćete da napredniji modovi ne trebaju niti koristiti prava kućišta, no to je priča za drugi put.

 

2. Vodeno hlađenje

Najlakši i najupečatljiviji, ali vjerojatno i najskuplji komad hardvera kojim možete personalizirati izgled računala, svakako je vodeno hlađenje. No, valja znati o čemu se tu radi prije nego krenete savijati cijevi.

Kao što vjerojatno već znate, računala troše električnu energiju za rad. Ako ste pratili na satovima fizike, energija koju koristimo ne nestaje, već se samo pretvara u nešto drugo. Kako nemamo pomične dijelove, a nita neće bitno svijetliti kao rezultat tog rada, sva energija se pretvara u toplinu. Ako vaše računalo troši 400 W energije za vrijeme gaminga, to je toplina koje se trebate riješiti. Danas će top računalo lagano povući preko 700 W snage, a prekomjerno zagrijavanje negativno će utjecati na performanse jer se gube Turbo opcije rada glavnih komponenti. Najbolja stvar koju možete napraviti je kupiti AiO hladnjak za procesor koji protokom vode odvlači toplinu s glavne komponente direktno na izlaz iz kućišta. Korištenje AiO hladnjaka će, osim performansi, osloboditi dosta prostora u kućištu za dodatne komponente. AiO iliti All-in-One hladnjaci su već gotova vodena hlađenja za jednu komponentu te će njihova prilagodba biti komplicirana jer se teško prilagođavaju našem ciljanom dizajnu. Zato kao drugu opciju imate custom vodena hlađenja, u originalnom stilu kako su vodena hlađenja u računalima i počela. Ova opcija otvara vam puno mogućnosti za personalizaciju, ima daleko bolje performanse, no također je i značajno skuplja. Za kompletan sustav morate imati nekoliko komponenti koje AiO hladnjaci također imaju, a to su sam radijator za izbacivanje topline, CPU blok koji će prenositi toplinu s procesora na vodu, cijevi za vođenje vode, pumpa za vodu te na kraju tank vode. Upravo je veći tank vode bitna razlika u usporedbi s AiO hladnjacima, jer custom izvedbe imaju puno veću količinu vode koja samim time može prenijeti više topline prije nego dosegne „radnu temperaturu”. Samim time omogućuje procesoru da češće ide u Turbo način rada za brži rad ukupnog računala. No, cijela ova izvedba na kraju krajeva hladi samo jednu komponentu računala, a za vrhunski gaming morate hladiti dvije komponente.

 

pcModdingAio

AiO hladnjak iznimno se lagano postavlja i direktno izbacuje toplinu procesora.

 

Grafičku karticu danas ćete vrlo teško ne primijetiti kada pogledate u računalo, pogotovo ako je novije izvedbe. Imaju sve veće hladnjake koji danas zauzimaju i tri-četiri PCIe izlaza, tako da što jače računalo imate, manje vam PCIe izlaza na matičnoj ploči treba pošto ih nećete ni vidjeti. Plus, grafičke kartice sada su toliko teške da neka kućišta imaju dodatna uporišta kako ne bi savinule i potrgale matične ploče za koje se drže. Sve probleme, od mase i grijanja do prostora, jednostavno rješava vodeno hlađenje. Debljine samo jednog PCIe porta, svu toplinu prebacuje na vodu i odvodi ju do udaljenog velikog radijatora koji će obaviti ostatak posla. Imate opciju hladiti samo grafičku karticu ili ju spojiti s procesorom u jednu cjelinu. Ovdje dolazimo do velikog problema jer za razliku od procesora, svaka grafička kartica je malo drugačija, ovisno o modelu, proizvođaču, pa čak i verziji unutar ponude istog proizvođača. Stoga se grafička kartica na žalost mora kupovati ovisno o ponudi blokova vodenog hlađenja za taj model. Generalno će svi izbaciti blokove za standardne kartice AMD-a i Nvidije koje oni sami izbace, no za kartice partnera budite pažljivi kod kupnje, jer i prividno kompatibilna kartica može imati ogromne razlike, a dovoljno je da jedan čip ili kondenzator ne paše i nećete imati dobar dan. No, ako vodite računa o svemu, dobit ćete vrhunsko hlađenje koje možete personalizirati.

 

pcModdingGpu

GPU blok za hlađenje grafičke kartice mora biti specijalnog dizajna za svaki točan model kartice, no performanse koje nudi su ogromne.

 

Slaganje cijevi je dio koji vam može pružiti modding komponentu, a web je prepun ideja, od oblika do boja, pa čak i dodatnih komponenti poput mjerača protoka kojeg smo mi koristili.

 

(Stranica 1 od 2)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 2)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Steampunk Modding PC računala - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.