Spašavanje ukradenog računala

Spašavanje ukradenog računala

Kako locirati lopova svojeg prijenosnika i/ili u potpunosti mu onemogućiti uređaj

Čemu zapravo ovakvi softverski paketi služe? Jasno je da vam oni neće izravno spriječiti krađu vašeg mobilnog ljubimca, ali će vam zato pomoći u pronalaženju ukoliko vam isti otuđe. 

Osim različitih geolokacijskih mehanizama koji se koriste u svrhu nalaska, postoje i neke funkcije koje će u potpunosti onemogućiti lopova da uopće neće moći koristiti uređaj. Naravno, sve se na kraju svodi na pitanje vremena i inteligencije samog lopova jer ovakve stvari se vrlo lako zaobiđu jednostavnom reinstalacijom Windowsa, formatiranjem diskova ili čak njihovom zamjenom.
Iako vrlo obećavajuća i u praksi vrlo efikasna, Intelova Anti-Theft tehnologija nije zaživjela onako kako je to Intel možda i htio. Ova tehnologija omogućavala je da se i na hardverskoj razini, zahvaljujući integraciji u sklopu Intelove procesorske platforme, u potpunosti onemogući ponovnu upotrebu uređaja ukoliko ga korisnik / vlasnik zablokira lopovu. Na žalost po korisnike ova tehnologija nije bilo dovoljna razvikana da bi u ušla u sfere nekakvoga mainstreama i za koju bi onda svaki korisnik znao te ono najvažnije - koristio. Neki od ovih anti-theft softverskih paketa koje smo imali prilike probati koriste čak i ovu tehnologiju kao jednu od opcija u kontekstu dodatnog načina zaštite prijenosnika, ali na toj hardverskoj razini koja je uvijek dobro došla.

Intel Anti Theft

Zaštita na hardverskoj razini Intelova Anti-Theft tehnologija, iako jako moćna, nije u potpunosti zaživjela


Sačekuša

Najvažniji faktor u cijeloj priči je internet odnosno internetska veza. Bez njega ništa ne bi bilo moguće. Sve dok se vaš lopov po prvi put ne spoji na kakav LAN ili Wi-Fi mrežu s pristupom na internet, na žalost nećete moći ništa učiniti po pitanju spašavanje vašeg uređaja. Svi programi zaštite koriste lokalnu aplikaciju koja se instalira na računalo i koja mora komunicirati s web-based aplikacijom da bi se mogle zadati naredbe ili locirati uređaj. Iako kradljivcu zbog ove činjenice neće biti teško zaobići anti-theft mehanizam zaštite jednostavnim nespajanjem na internet, isto tako teško je da se neće naći u takvoj situaciji, osim ako nije adekvatno informatički potkovan i upoznati s ovakvim softverskim rješenjima zaštite.

Pricing

Najčešća praksa Većina anti-theft programa ne nudi sve funkcije te je za njih potrebno uzeti godišnje pretplate / planove


Besplatno, a nije

Na žalost, i kod ovakvih tipova softvera možete očekivati klasične navlakuše. Na prvu ruku sve izgleda divno, krasno, bajno te prije svega besplatno, a jednom kada pokušate iskopati link za download aplikacije ispostavlja se da treba registrirati, besplatna verzija ne sadrži neke od naprednih funkcija te da zapravo ako želite the real deal morate se obvezati na plaćanje uobičajene godišnje licence. Iako će ovo otjerati dobar dio korisnika, realno nema razloga da bude tako jer veći dio softvera koje smo obradili ima i više nego pristupačne i zapravo simbolične cijene, pogotovo ako uzmete u obzir da vam može povratiti ukradeno računalo vrijedno 5-6-7-8-9-10 tisuća kuna.

Matej security
Google ne bi bio Google da nema i sam za nešto ponuditi u ovom segmentu. Iako je njihov Android device manager zamišljen prvenstveno za mobitele i tablete, tj. Android uređaje, ekstenzija za Chrome vam omogućava da ovaj feature iskoristiti i na Windows uređajima. Opcije su dosta ograničene, ali služe svrsi, pogotovo ona za lociranje uređaje, dok kod Androida možete zaključati mobitel / tablet ili ih kompletno obrisati.
Iako smo se ovog puta fokusirali na prijenosna računala i anti-theft aplikacije namijenjene njima, takav isti tip softvera možete naći na svim platformama, a neki od njih čak i koriste mobilne platforme kao dodan način uz pomoć koje možete locirati vaš ukradeni uređaj u sklopu zasebne aplikacije. I Android i iOS imaju kako nativne tako i thrid-party aplikacije kroz koje se nude praktički iste funkcije kao i kod Windows based aplikacija poput praćenja uređaja, brisanja podataka i zaključavanja uređaja koji vam je ukraden.

Makar ovakvih anti-theft aplikacija za Windows / Mac OS X čak i ima u pristojnom broju, dobar dio njih je zastario ili su jednostavno toliko loše i nepouzdane da bi ih se moglo ozbiljno shvaćati, a pogotovo kada je u pitanju ovakva tematika. Zbog ovog smo naš izbor i pregled dostupnih aplikacija suzili na onih pet koje definitivno vrijedi spomenuti i isprobati ukoliko ste u potrazi za ovakvim sigurnosnim rješenjem. Svih pet aplikacija već dulje vrijeme služe kao standard i primjer svojoj industriji te imaju dugu reputaciju kao i velik broj korisnika.

Prey - S Open sourceom po prstima velikih

Prey
Najkompletniji Prey se pokazao najboljim anti-theft sofverskim rješenjem, a još je uz to besplatan (osim ako vam trebaju naprednije funkcije pored onih osnovnih)


Krećemo odmah s jednim od boljim, ako ne i najboljim primjerom softvera “anti-lopovskog” pedigrea. Prey, odnosno u prijevodu “plijen”, jako dobro odrađuje svoj posao kako vaš prijenosnik ne bi postao jedan. Kao i kod većine ovakvih softvera, potrebno ga je prvo instalirati na prijenosnik, a ista se pritom pokazala vrlo zahtjevno što se resursa tiče. Kroz web-based aplikaciju i svoj korisnički račun, koji ćete morati napraviti jednom kada instalirate softver, uparujete se s aplikacijom na računalu i od tamo onda možete kontrolirati svim osnovnim funkcijama koje pruža besplatna verzija. Cijelo sučelje je vrlo user-friendly i više nalik na manje ozbiljan softver nego što to Prey zapravo jeste. Unutar njega sve se uglavnom bazira na velikim on-off toggle prekidačima, kao da se nalazite u postavkama kakvog Apple uređaja, jednostavno i direktno. Jednom kada definirate da je uređaj izgubljen, Prey počinje kreirati izvještaje o njegovoj lokaciji i slati ih na vašu mail adresu. Intervali slanja se mogu ručno podesiti na željenu duljinu dok ćete u njima također naći slike screenshotova ekrana vašeg uređaja. Lokacija se određuje putem Wi-Fi-ja ili GPS-a, oba su u svakom slučaju i više nego dovoljno precizna, a tu je i mogućnost pokretanja web kamere te zaključavanje uređaja. Ovisno o verziji koju planirate uzeti, neće vam sve funkcije odmah biti na raspolaganju. Iako besplatna verzija ima one najpotrebnije, plaćene verzije imaju dodatke poput mogućnosti potpunog brisanja podataka na uređaju. Takav plan (“Home”) košta 15 $ i bazira se na mjesečnoj pretplati za do 10 uređaja. Postoji i jedan plan niži od njega koji košta samo 5 $, on vam ne uključuje mogućnost brisanja uređaja, ali zato imate kao opciju brisanje e-mailova, passworda i browser podataka.


Cijena: Osnovna verzija besplatna
Website: http://www.preyproject.com/
Mogućnosti: Zaključavanje uređaja, GPS i Wi-Fi lociranje, automatsko spajanje i pronalažnje otvorenih Wi-Fi mreža, mogućnost korištenja web kamere i screenshotova, remote brisanje podataka
Podržani OS: Windows, Mac OS X, Ubuntu, Linux, Android, iOS

 

GadgetTrak Laptop - alternativa koja odrađuje posao

GadgetTrak
Oskudan, ali koristan GadgetTrak možda i nije u potpunosti ispunio naša očekivanja, ali obzirom da ima besplatnu verziju i obavlja svoj posao  kako treba, i više je nego legitiman izbor

 

GadgetTrak na prvu ruku izgleda kao okljaštreni LoJack. Proces instalacije i registracije je jednostavan, u svakom slučaju jednostavniji od svih ostalih 30-day free trail aplikacija, a nakon toga sve je spremno za korištenje. GadgetTrack kreirat će vam e-mail izvješća u intervalima od pola sata, a u kojima ćete naći različite informacije. Najkorisnija od njih je svakako podatak o mjestu uređaja koji se bazira na Wi-Fi lociranju. Moramo priznati da je u našem slučaju ono bilo dosta neprecizno, što i nije baš običaj za Wi-Fi based lociranje. U sklopu izvještaja možete birati želite li uzimati sliku s web kamere, ali na žalost ne možete baratati drugim specifičnim opcijama poput intervala uzimanja tih fotografija. Osim ovih osnovnih funkcija GadgetTrack ne nudi ništa posebno, poput brisanja i zaključavanja uređaja, a jedino što iskače izvan standardnih okvira je mogućnost stvaranja policijske prijave koja je integrirana u sklopu control panela Gadgetove web-based aplikacije. Iako GadgetTrak obavlja svoj posao i to vrlo nenametljivo (nema nikakvih tray ikona, prozora) nije nam baš sjeo taj njegov idemo reći ležeran način na koji ga obavlja i to što pritom korisniku ne pruža gotovo nikakvu upravljivost. No, kako se ono kaže, you win some, you lose some, jer za razliku od ostalih GadgetTrak je jedna od najjeftiniji alternativa na tržištu koja vas neće opaliti po džepu budući da godišnja preplata košta svega 20 $, a iskreno, više ne bismo niti bili spremni dati obzirom na funkcije koje ima, odnosno nema u usporedbi s konkurencijom.

Cijena: Besplatno korištenje 30 dana (20 $ godišnje)
Website: http://www.gadgettrak.com/
Mogućnosti: Mogućnost korištenja web kamere, integrirano izvještavanje policiji, lociranje prema Wi-Fi-u
Podržani OS: Windows, Mac OS X, Android, Blackberry

 

LoJack Absolute 

LoJack

Odmah u startu i već pri instalaciji LoJack Absolute softvera može se zaključiti da je riječ o programu koji je više fokusiran na kućne korisnike. Ovo kažemo ponajprije zato što će vam početi iskakati oni vrlo naporni pop-upovi, kao da je riječ o anti-virusnom softveru. To je to, svoje primjedbe na račun ovog programa smo ispucali, jer dalje je sve išlo kao po loju. Kao i kod Prey, nakon instalacije softvera morat ćete kreirati korisnički račun na LoJackovoj web stranici kako bi se mogli spojiti s njim i dobiti kontrolu nad svim mogućnostima. Glavne funkcije podijeljene su u nekoliko tabova u sklopu web based aplikacije, a onim glavnim “Lociraj” dominira velika mapa koja će vam uz pomoć različitih mehanizama vrlo precizno pozicionirati vaš uređaj. Zaključavanje uređaja zahtijeva vaš PIN koji se kreira skupa s korisničkim računom, a koji će vam uz to omogućiti da pošalje proizvoljnu poruku lopovu, simultano sa zaključavanjem uređaja. Tu smo primijetili nešto dosta interesatno, a to je da se uređaj nije instanto zaključao po zahtjevu već je trebao desetak minuta dok se to sprovede. Osim ove bitnije funkcije zaključavanja, LoJack također kao opciju ima mogućnost brisanja podataka, ali i nešto što niti jedan od drugih softvera nije imao, a to je da tim ljudi sudjeluje u skupljanju podataka i dokaza zapravo koji će biti predani policiji kako bi se olakšao pronalazak uređaja i na kraju krajeva uhvatili kradljivci. Probni period traje 30 dana i besplatan je uz registraciju, dok standarda opcija jednogodišnje licence košta 40 $ što uopće nije puno (90 $) za tri godine. Osim nje, postoji i Premium paket koji je nešto skuplji, ali koji vam garantira do 1000 $ povrata ukoliko se uređaj ne pronađe (60 $ dolara godišnja preplata, 110 $ trogodišnja).


Cijena: Besplatno korištenje na period 30 dana uz registraciju (40 $ godišnja pretplata)
Website: http://www.lojack.absolute.com/
Mogućnosti: Lociranje uređaja, zaključavanje uređaja, remote brisanje podataka, tim ljudi zaduženi za povratak uređaja (Theft Recovery Team )
Podržani OS: Windows, Mac OS X, Android

 

Front Door Software 

Front Door Software

Efikasan, ali pomalo i kompliciran Lakoća korisničkog korištenja i UI-ja daleko je ispod prihvatljive razine, Front Door Software na tom području ima još puno posla

 

Po web stranici ovog developera ne bi se dalo reći da im je proizvod, barem što UI-a tiče, toliko loš. Iako je funkcionalnost Front Door Softwarea na visokoj razini, njihovi product manageri trebali bi natjerati dizajnere da malo prorade na pristupačnosti cijelog paketa. Nakon što instalirate lokalnu aplikaciju trebate ju asocirati s web korisničkim računom i resetirati računalo, a poslije toga sve će vam od tamo biti na raspolaganju. Ovdje vam na raspolaganju stoje klasične funkcije poput zaključavanju uređaja, uključivanja audio i vizualnih upozorenja koja će dati do znanja ne samo lopovu već i svima oko njega da je prijenosnik na kojem radi ukraden te naravno Wi-Fi lociranja. Iako generalno sve funkcionira kako bi trebalo jednostavno se ne možemo oteti dojmu da se aplikacija mogla i trebala vizualno bolje odraditi. Uz to bi voljeli vidjeti i opciju brisanja podataka kojeg na žalost Front Door Software nema, ali dobro je to što se aplikacija teže može ukloniti obzirom da trebate imati poseban kod za to, no isto tako to potencijalno znači da će i vama biti teže ukoliko ga izgubite. Svijetlu točku nalazimo u činjenici što je program potpuno besplatan, ali ne u svim aspektima. Za opciju geolokacijskog praćenja morat ćete izdvojiti 30 $ za licencu od tri godine, što nije tako strašno obzirom da se dobije na toliki dugi period, a više nas je zasmetala činjenica što se ona koristi kao još jedna aplikacija koju je potrebno instalirati i koja će dodatno trošiti resurse vašeg računala.

Cijena: Besplatno (30 dana besplatnog geolokacijskog praćenja) ili 30 $ za 3 godine geolokacijskog praćenja
Website: http://www.frontdoorsoftware.com/
Mogućnosti: Zaključavanje uređaja, slanje poruke, mogućnost “deranja” na lopova, mogućnost pokretanja glasnih zvukova i alarma, mogućnost stavljanja natpisa “ukradeno” preko ekrana
Podržani OS: Windows, Mac OS X, Android, iOS

 

Exo5 

Exo5

Rješenje za mase Exo5 možda i nije jeftin, ali je dobro odrađen obzirom kome je namijenjen


Izgledom nešto ozbiljniji Exo5 softver više cilja na SOHO orijentirane korisnike nego na individualne vulgairs consumere, ali to ne znači da ih i oni ne mogu koristiti. Odmah u startu ćemo vam reći da si ih isti vjerojatno neće htjeti priuštiti, jer Exo5 pored solidne kvalitete igra i na kvantitetu, odnosno licence. Jednogodišnja licenca košta čak 749 $ za do 25 uređaja, što definitivno neće biti za svačiji džep. Jest da se cijena spušta za dosta ako uzmete primjerice licencu na tri godine, gdje vas onda godina ispada 499 $ i dalje će si rijetko tko takvo nešto moći opravdati, osim ako ne radi za kakvu obavještajnu agenciju. Naravno, mi ga ne bi niti uspjeli probati da nije bilo opcije besplatnog isprobavanja na 30 dana, samo pripazite da prilikom registracije ostavite točne podatke i koristite poslovni e-mail jer u protivnom vam vrlo vjerojatno neće uopće htjeti potvrditi i omogućiti vam korištenje programa. Stavljajući po strani cijene ovog softverskoga paketa, Exo5 iznimno je moćan alat. Uz pomoć Google Mapa i Wi-Fi triangulacije vrlo precizno locira ukradene uređaje u krugu od svega desetak metara, a ukoliko to ne pomogne uvijek možete zaključati diskove ili u potpunosti enkriptirati podatke. Web sučelje je vrlo jednostavno i pregledno, sve se svodi na nekoliko glavnih tabova i nahođenju po njima, a sam Exo5 pruža korisniku dovoljno fleksibilnosti kada su u pitanju postavke. Iako je Exo5 dosta dobro zaokruženi proizvod, obzirom na cijenu voljeli bi vidjeti malo više mogućnosti poput uzimanja screenshota ili aktivacije web kamere, ali i kompletno zaključavanje uređaja i onesposobljavanje njegovog korištenja.

Cijena: Besplatno korištenje na period 30 dana uz registraciju (749 $ godišnja pretplata za do 25 uređaja)
Website: http://www.exo5.com/
Mogućnosti: Enkripcija podataka i zaključavanje diskova, lociranje uređaja, logovi radnji, RiskSense alarm, exportiranje podataka
Podržani OS: Windows, Mac OS X, Android, iOS

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Spašavanje ukradenog računala - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.