Usporedni test Z170 matičnih ploča - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Usporedni test Z170 matičnih ploča

Usporedni test Z170 matičnih ploča

Entuzijasti u prvom planu

Nova generacija Intelove Skylake platforme donijela je nove i unaprijeđene modele procesora kao i odgovarajuće čipsete za matične ploče za njihovu podršku

Nakon gotovo vječnog hypea, špekulacija i glasina, članak koji ste svi čekali odnosno predstavljanje nove Intelove Skylake procesorske platforme konačno je ugledalo svjetlo dana. Kažemo konačno jer određivanje točnog pa čak i grubog datuma izlaska nove, šeste generacije Intelovih procesora bilo je poprilično teško za predvidjeti. Dok se još za vrijeme Computexa raspravljalo i nagađalo kada bi to moglo biti, dva mjeseca kasnije službeni launch bio je zakazan i održan početkom kolovoza, za vrijeme trajanje Gamescom gaming eventa u Njemačkoj. Ostavljajući iza sebe ovaj za Intel pomalo neuobičajen način predstavljanja nove generacije procesora, okrenuli smo se prema njihovom detaljnom pregledu i testiranju.

Za početak smo u temi broja na Skylake arhitekturi složili Vidilab Dream machine, a sad se okrećemo detaljnom seciranju noviteta.

Konkretno, ovdje je riječ o dva modela procesora koji su trenutno ujedno i jedini dostupni na tržištu, Core i7 – 6700K i Core i5 – 6600K. Kao što možete primijetiti oba procesora dolaze s "K" prefiksom u svojim nazivima što znači da su otključanog množitelja pa im je tako mogućnost overclockiranja jedna od glavnih odlika i selling point za sve korisnike kojima ova radnja nije nepoznanica. Kako to i obično bude s našim testiranjima i člancima, nismo se ustručavali ostati na jednostavnom testu već smo ga odlučili proširiti s ubacivanjem velikog usporednog testa matičnih ploča koje podržavaju novu generaciju Intelovih procesora. Riječ je o modelima koji na sebi nose najopremljeniju verziju čipseta s podrškom za Skylake procesore – Z170.

Iako je cijela platforma tek nedavno pristigla na tržište, veliki broj modela našao je svoje mjesto u sklopu Vidijevog testbeda i ovog usporednog testa, njih čak 12. Riječ je o dosta šarolikoj podršci koja će prije svega ponuditi za svakog po nešto dok na kraju krajeva nudi i neku od najboljih opcija za Skylake procesore obzirom da je riječ o segmentu matičnih ploča koje na sebi nose najjači čipset.


Uhodana družina

Šesta po redu generacija Intelovih Core procesora donijela je inkrementne pomake u performansama i DDR4 podršku.

Kao i svaka nova generacija Intelovih procesora, u navali noviteta i promjena ponekad je teško razlučiti one koje donose realnu razliku za korisnike. Naravno, ovdje uskačemo mi kako bi vam jasno razlučili upravo te razlike, ali i da malo popričamo o tome što nas očekuje s ovom generacijom procesora i njihovim matičnim pločama.

Snažno u startu

I dok za protekle dvije generacije procesora, Haswell i Broadwell, nije bilo potrebno mijenjati matične ploče, Skylake platforma i procesori očekuju od vas da nabavite nove matične ploče. Ovo zapravo i nije neka novost jer Intel nas je unatrag nekoliko godina / generacija "izdrilao" na ovakvu za danas već uobičajenu rutinu. Prva serija matičnih ploča odnosno čipseta koji podržavaju Skylake procesore skriva se pod nazivom Z170. Ono što su bili Z97, Z87 i Z77 za svoju generaciju procesora, danas je to Z170 za svoju. Najveća promjena u ovoj generaciji čipseta dolazi u obliku podrške za DDR4 memoriju, ali i promjeni arhitekture čipseta gdje on sada podržava 26 brzih input-output portova (HSIO) koji se mogu kombinirati u različite svrhe. U sklopu Z97 čipseta imali smo samo 18 portova (Flex-I/O), a i u ovom novom scenariju proizvođači matičnih ploča također će moći birati na što će iskoristi ovaj višak portova. Po defaultu prvih 6 HSIO portova rezervirani su za USB 3.0 konekciju dok su ostalih 20 HSIO portova podijeljeni u četiri grupe PCI-e 3.0 staza. Ovdje nastaje mogućnost prenamjene grupa u recimo dodatne M.2 slotove, dodatne SATA III portove ili jednostavno većem broju PCI-e slotova i većoj propusnosti u slučaju njihovog istodobnog korištenja.
U praksi i prema viđenom u sklopu našeg usporednog testa većina proizvođača odlučila se na veći broj M.2 slotova i njihovu bolju propusnost. Sve u svemu od viška PCI-e staza nikada ne boli glava, a to se još jednom dokazalo na primjeru novog Z170 čipseta.

Chipset

Najveći iskorak do sada: Z170 čipset donio je neke od najvećih promjena u zadnjih nekoliko generacija, a prije svega tu je daleko veći broj PCI-e staza

 

Ostatak ponude

Kao što možete primijetiti većinom pišemo / spominjemo Z170 čipset, no gdje su ostali, manje opremljeni čipseti koji su do sada našli svoje mjesto u prethodnim generacijama Core procesora? Netom prije nego što smo krenuli pisati ovaj tekst Intel je dostavio nove detalje oko nadolazećih drugih čipseta koji će na uobičajen način upotpuniti portfolio matičnih ploča prihvatljivijih cijena. Baš kao i sa Z97 / H97 Haswell modelima, Skylake će također dobiti svoje više budget orijentirane proizvode u obliku H170, H110 i B150 čipseta. Ove matične ploče odnosno čipseti će naravno biti slabije opremljeni u usporedbi sa Z170 čipsetom, no isti će svojim mogućnostima i dalje biti dovoljno dobri za veliku većinu korisnika, kao što se to i pokazalo kroz prethode generacije.

matične detalji 3

Opremljeniji nego ikad: Sakriveni ispod hladnjaka nova generacija čipseta donosi nekoliko noviteta, poput još većeg broja USB 3.0 konekcija

 

DDR4 postaje mainstream (i jeftiniji) dok mogućnost DDR3 ostaje

Do sada je DDR4 radna memorija bila rezervirana samo za Intelovu entuzijast-grade X99 platformu, no njen dolazak u sklopu Skylake platforme mijenja pravila igre. Pod ta pravila mislimo na njenu dostupnost koja je bila poprilično ograničena, što zbog zaliha, tako i zbog raznolikosti ponude i modela na tržištu. Cijena je također drastično pala unatrag nekoliko mjeseci, a to se pogotovo sada osjetilo kada joj je izlazak Skylakea zadao finalni udarac pa se tako 8 GB kitovi (2 x 4 GB) mogu naći već za ispod 400 kuna.

Ukoliko vas muči promjena RAM-a i htjeli biste zadržati postojeće DDR3 modele i to će biti moguće jer Intel je skupa s partnerima odnosno proizvođačima matičnih ploča dostavio rješenja u obliku modela s podrškom za DDR3 memorijom u sklopu Skylake platforme. Ovo je stvarno odlična vijest za sve postojeće korisnike DDR3 memorije koji su planirali napraviti tranziciju na šestu generaciju Core procesora, a neke od takvih matičnih ploča smo imali prilike isprobati i na usporednom testu. Neki od proizvođača su čak najavili modele matičnih ploča na kojima će biti više slotova za RAM i na kojima ćete moći birati između korištenja DDR3 ili DDR4, nešto slično kao u vrijeme Intel Core2Duo procesora i početka tranzicije s DDR2 na DDR3 memoriju.

Gskill RAM

Odlična vijest za krajnje korisnike: Dolaskom Skylake platforme DDR4 će zbog veće potražnje postati još dostupniji i jeftiniji

 

USB 3.1 u fokusu

Iako USB 3.1 nije sastavni dio Z170 čipseta ili bilo kojeg drugog Skylake čipseta, većina proizvođača matičnih ploča na svojim modelima guraju ASMedijin ASM1142 kontroler koji donosi podršku USB 3.1 Gen 2 portova. Ovaj kontroler zauzima dvije PCI-e staze i te portove obično ćete nalaziti na stražnjem I/O matičnih ploča. Naše iskustvo je pokazalo da u dobrom dijelu oni dolaze kao kombinacija jednog USB 3.1 Type-C i jednog USB 3.1 Type-A konektora tako da raznolikosti ne nedostaje. Osim ovog kontrolera još jedan način opremanja ploča USB 3.1 sučeljem jest korištenjem Intelovog Alpine Ridge Thunderbolt kontrolera. Ovdje uz pomoć četiri PCI-e staza dobiva se podrška za USB 3.1 Gen 2 portove, Thunderbolt 3 i DisplayPort izlaz.

Z170 MB usp
Ovaj drugi primjer kontrolera tek bi se trebao pojaviti na pojedinim modelima matičnih ploča početkom desetog mjeseca, uz nešto višu cijenu. Vjerojatno ste primijetili da pišemo "USB 3.1 Gen 2", a razlog tome je što neki od modela matičnih ploča dolaze s prvom generacijom ovog novog sučelja, koja zapravo nije ništa brža od USB 3.0. Svakako provjerite kada kupujete svoj model matične ploče o kojoj generaciji je riječ, neki čak ovo posebno naglašavaju dok drugi tiho prešute.

matične detalji 1

Brži i praktičniji: Iako nije sastavni dio Skylake čipseta, gotovo svi proizvođači matičnih ploča nude USB 3.1 konekciju (Type-C ili Type-A) putem third party kontrolera

 

M.2 vladavina

Kao što smo i spomenuli u jednom od prethodnih paragrafa, M.2 slotovi više neće predstavljati rijetku pojavu. U sklopu Z170 čipseta možete ih očekivati barem u jednom primjerku, a na račun čipseta i povećane propusnosti moguće ih je istodobno imati do tri komada. Propusnost im seže do 32 Gbit/s, što je dovoljno i za najbrže modele SSD-ova. Iako M.2 modela SSD diskova nema puno na našem tržištu, ali i generalno, ove slotove također možete popuniti i M.2 Wi-Fi modulima. Voljeli bi vidjeti da M.2 pomama uzme više maha, pogotovo zato što će isti još više pojednostaviti instalaciju storage uređaja direktno na matičnu ploču i time se jednog dana u potpunosti riješiti 2,5" / 3,5" diskova, što bi moglo promijeniti način na koji se dizajniraju kućišta.

Skylake

Novi Tock otkucaj, nova arhitektura: Baza novog Skylake procesora također je 14 nm proizvodni proces, ali i drugačija unutrašnjost

 

Završetak ciklusa

Skylake je još jedan od predstavnika Intelovog Tick-Tock predstavljanja uz pomalo čudan način predstavljanja Tick otkucaja odnosno Broadwell koji je zapravo prošao gotovo nezapažen i kao kakav technology showcase. Možda je u cijeloj priči najčudnija činjenica ta da Intel nije otkrio nikakve detalje o samoj arhitekturi po izlasku procesora već ih je odlučio zadržati za sebe neko vrijeme. To vrijeme je na svu sreću prošlo i sada vam možemo dostaviti neke od ključnih informacija oko njegove arhitekture.

Jedna od tih je uklanjanje integriranog regulatora napona za procesor (FIVR) koji je ponovno preseljen na matične ploče. DMI 3.0 donosi bolju komunikaciju s čipsetom, a sami procesor ima 16 PCI-e 3.0 staza. Kada govorimo o konkretnijim promjenama na CPU arhitekturi, Intel se orijentirao na različite optimizacije, bolje algoritme predviđanja i grananja, efikasniju paralelizaciju i generalno dublje buffere. Izvršne jedinice imaju poboljšani odaziv, Skylake može odraditi šest mikro-operacija u jednom ciklusu dok su Broadwell i starije arhitekture mogle samo četiri. Broj out-of-order instrukcija je također povećan s 192 na 224 dok je Hyper Threading još efikasniji.

Sve u svemu Skylake je donio puno promjena na arhitektonskoj razini zadržavajući isti 14 nm proizvodni proces, što je i za očekivati od jednog Tock otkucaja. Za kraj, moguća aritmija koja nam dolazi u obliku još jednog Tock otkucaja nakon Skylakea (Kaby Lake) mogla bi poremetiti taj ritam, no cijela priča je još pod velikim upitnikom.

Z170 MB usp 2

 

Standardna ponuda

Core i7-6700K i Core i5-6600K u početku su bili usamljeni primjerci Skylake ponude, a krajem kolovoza Intel ih je upotpunio predstavljanjem ostalih modela poput i5-6400, i5-6500, i7-6700... Naravno, ovo je zapravo uobičajena situacija i sve dok Intel ne odluči kada je njima pogodno vrijeme za otići korak dalje, izlazak ostatka portfelja poput Core i3 ili Pentiuma, vrlo je vjerojatno da bi oni mogli doći u narednim mjesecima. Jedna od očiglednijih, ali ne i toliko bitnih promjena koja je zadesila ponudu procesora jest njihov novi izgled pakiranja.

matične detalji 2

Veća dostupnost: M.2 slotovi sa Skylake čipsetima, pogotovo Z170, postat će normalna pojava na matičnim pločama ove nove generacije

 

Nova overclocking pravila, ali i ograničenja

Iako fundamentalno overclockiranje šeste generacije Core procesore ostaje vrlo slično Broadwell procesorima, uključujući i sve ostale platforme sve do Sandy Bridge (BCLK x množitelj), Skylake donosi ipak neke promjene koje nas vraćaju u doba procesora Conroe.

Zahvaljujući odvajanju PCI-e/DMI i osnovne frekvencije procesora, BKCL će biti moguće namještati od osnovnih 100 MHz pa sve do 200-300 MHz (u odmacima od 1 MHz-a), bez narušavanja stabilnosti ostalih komponenti koje su bile vezane uz PCI-e/DMI (USB / SATA portovi), što je bio učestali problem i zbog čega su kasnije uvedeni BCLK "strapsi" za olakšano overclockiranje. Također, zbog vađenja FIVR-a proizvođačima matičnih ploča ostavljeno je na mogućnost da postave bolju naponsku regulaciju što možete dovesti do boljeg overclockinga. Mi smo se također malo poigrali overclockingom i uspjeli smo iz našeg primjerka izvući respektabilnih 4,7 GHz, iako smo iskreno očekivali i malo više od toga. Iako se kroz cijelu priču povlači informacija da će isključivo samo sa Z170 biti moguće overclockirati, nekako sumnjamo da će ostati na tome jer prijašnja iskustva su pokazala da proizvođači matičnih ploča uvijek nađu način kako to omogućiti i na onim manje opremljenijim čipsetima, a to će vrlo vjerojatno i s vremenom pokazati.

OC

500 MHz van standardnoga: 4,7 GHz uz primjetno veće zagrijavanje

 

Očekivani pomaci

Kao što možete i sami vidjeti, oba procesora, Core i7-6700K i Core i5-6600K, imaju skok u performansama u odnosu na prošlu generaciju Haswell procesora od otprilike već sad klasičnih 5-10%. Ništa revolucionarno, ali zato konzistentno i to je ono na što nas je Intel navikao i ono minimalno što očekujemo od njih. Impresivan je podatak zapravo da turbo frekvencija kod Skylake procesora iznosi 200 MHz manje u slučaju i7-6700K i da on unatoč tome i dalje nadmašuje Core i7-4790K. Mimo toga potrošnja i zagrijavanje im se se zadržalo u okvirima sličnim s prethodnikom, gdje je Core i5-6600K nešto "žedniji", a Core i7 -6700 nešto topliji.

Z170 MB usp3

 

Još jača

Nakon testiranja i isprobavanja Broadwell Core i7 5775C, integrirana grafička kartica koja nam dolazi u sklopu Skylake procesora ne doima se toliko jako i sposobno. Ovo je donekle razumljivo budući da i7 5775C većinu svoga diea koristi za integriranu grafiku pa tako ima mogućnost fizičkog utrpavanja većeg broja Execution Unita (EU) dok je Skylake išao klasičnom rutom i više se oslanjao na arhitektonske pomake uz 24 EU-a. Skylakeov HD 530 je u prosjeku od 30-50% slabiji od Broadwella dok je u usporedbi s realnijim prethodnikom Haswell refreshom u prosjeku jači za 20-30%, što je pristojan pomak i definitivno dovoljno dobar za igranje popularnih MOBA igara ili CS:GO-a. Naravno, nije sve ostalo na performansama; tako ova deveta generacija Intelove grafike donosi podršku za DirectX12, OpenGL 4.4 i Open CL2.0 standard dok je fleksibilna uArch arhitektura zadržana, a nazivi samih modela, kao što ste vjerojatno i primijetili, promijenjeno.

SkylakeBox

Core i7-6700k: Otključani množitelj plus je za one željne overclockinga. GPU dio je slabiji u odnosu na Broadwell, Core i5-6600k: Kao i kod prijašnjih novih Intel generacija imamo 5-10% bolje performanse

 

Kako instalirati Windows 7 na Z170 čipset

Uslijed promjene u podršci za EHCI način rada, odnosno njegovom uklanjanju sa Z170 čipseta i zamjenom za XHCI-em načinom rada, USB 2.0 uređaji neće nativno raditi dok ne promijenite postavke u BIOS-u. Evo kako privremeno to zaobići dok ne instalirate drivere:
-uđite u BIOS svoje matične ploče
-omogućite “Windows 7 Installation” ili “EHCI mode” način rada, Save i Exit
-stavite svoj image Windows 7 na optički disk, USB stickovi neće raditi!
-normalno instalirajte Windowse 7 preko optičkog uređaja te instalirajte službene USB 3.0 drivere sa stranice vašeg proizvođača / modela matične ploče
-za kraj onemogućite BIOS opciju s početka

Z170 MB usp ocjena

 


Metodologija

Već sad i jubilarno, skupa s predstavljanjem Intelove nove generacije procesora odlučili smo okupiti dostupne modele matičnih ploča s podrškom za iste i sučeliti ih međusobno na velikom usporednom testu. Moramo priznati da nam je testiranje matičnih ploča jedno od težih, razlike među njima vrlo su male ako ih međusobno uspoređujete samo po performansama i sintetičkim / IRL testovima dok s druge strane po dodatnim mogućnostima i opremi mogu biti miljama daleko jedne od drugih.

matične zajedno 2 1 REZERVA

 

Kombinacija testova i objektivnosti

Pogledom na pitu koja sadrži udjele ocjena u testiranju možete vidjeti dosta izlistanih točaka i stavki u ocjenjivanju, ukupno njih šest. Benchmarking performanse nisu zauzele veći dio ocjene već je sve međusobno više-manje raspodijeljeno na 20% i 10% udjela ukupne ocjene. Jedan od razloga je taj što same performanse variraju u minimalnom postotku od matične do matične, jer ipak one služe kao posrednik između procesora i ostalih komponenti koje idu na njih (grafička kartica, RAM...). Iz tog razloga ova stavka nije toliko bitna i zapravo mjerodavna da bi joj se pridodalo veću važnost od drugih. Već smo se nekoliko puta uvjerili u to da detalji čini razliku kod matičnih ploča, a ni ovog puta nije ništa drugačije. BIOS, overclocking potencijal i povezivost stavili smo u prvi plan s po 20% za svakog, dok su layout / dizajn i dodatna oprema dobili po 10%, čisto iz razloga što više spadaju u nekakvu subjektivnu kategoriju.

matične detalji 6

Kvaliteta se daleko čuje: Unaprijeđena audio sučelja mogu donijeti high-grade audio komponente poput Nichicon kondenzatora i pojačala za slušalice


Od igle do lokomotive

 matične detalji 8

Podrška za multi-GPU konfiguracije: Neće svaka ploča podržavati 3-way SLI, pa ukoliko slažete takav, iako rijedak setup za naše podneblje, pripazite koju ploču ćete odabrati

 

Iako zapravo svi modeli na testu dolaze s istim čipsetom na sebi (Z170), raznolikosti modela među sobom, bilo da riječ o dizajnu ili mogućnostima, nije nedostajalo. Z170 čipset sam po sebi donosi solidno opremljene modele matičnih ploča, no proizvođači istih mogu otići toliko daleko da se jedan Z170 model pored drugog Z170 može činiti kao prošlo-generacijski uradak. Upravo zbog toga se mi ovdje i nalazimo, kako bi vam jasnije razlučili što vam zapravo od silne te ponude najviše odgovara, bilo da je riječ o mogućnostima za koje znate da trebate ili za one koje još niti niste čuli.

CineBench

Neprikosnoveni mjerač: Cinebench R15 test neizbježan je dio našeg softvera za testiranje procesora i matičnih ploča

 

Nekih od takvih detalja su primjerice poboljšano audio sklopovlje koje dobar dio ploča dobiva ili pak mogućnosti 3-way SLI konfiguracije za grafičke kartice koju ne podržavaju sve ploče (većinom samo 3-way CrossFireX). Tu su naravno i nešto bitnije stavke poput kvalitetnog naponskog regulacijskog sklopovlja za procesor i RAM, a isti mogu osigurati bolji overclocking potencijal. Ako kojim slučajem birate matičnu ploču na račun njezine ljepote / estetike, tu vam onda na žalost ne možemo puno pomoći jer ukusi se ipak razlikuju. Kao što možete vidjeti raznolikosti među pločama svakako ima, iako se na prvu ruku i u oko laika možda ne bi moglo tako reći. Što god da uzeli od visoko koturajućih Best Buy (ukoliko ste na budžetu) ili Grand Prix (ukoliko novac nije predmet) modela, nećete pogriješiti s odabirom. Zbog toga nam i služe usporedni testovi, pogotovo u slučaju recimo kompliciranih proizvoda, kako bi se odlika i svojevrsni vodič za kupnju sveo na jednostavan odabir.

 Z170 MB usp metod

 

 


ASRock Z170 Extreme6

ASRock extreme6

Ocjene:

Benchmark performanse - 4,84
Layout i dizajn - 5
Povezivost - 5
Overclocking potencijal - 5
Dodatna oprema - 4,5
BIOS i dodatne mogućnosti - 5

Grand Prix - 4,92
Best Buy - 3,77

Specifikacije:

Podržana memorija - DDR4 do 64 GB i 3466 MHz (OC) brzine
PCI slotovi na ploči - 3 x PCI-express 3.0 x16, 3 x PCI-express 3.0 x1
Konektori na ploči - 6 x fan headers, 1 x Thunderbolt AIC, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 8 x SATA III, 2 x SATA Express, 1 x M.2 Gen 3 x4
USB 2.0 - 0
USB 3.0 - 6
USB 3.1 - 2 (Type-A + Type-C)
Video izlazi - HDMI, DVI-D, DisplayPort
Form Factor - ATX

Benchmark:

SiSoft Sandra 2015.SP3
Arithmetic Dhrystone / Whetstone - 132 GIPS / 188 GIPS
Multimedia Integer / Float - 412 Mpixel/s / 395 Mpixel/s

Cinebench R15 64-bit
Rendering Single / Multi CPU - 172 cb / 887 cb
x264 HD Benchmark 5.0.1 Pass 1 / 2 32-bit - 77,45 FPS / 20,15 FPS

3DMark 13 Fire Strike Physics Score - 12535
Handbrake 0.10.2 (615 MB 4k .mov to mp4) - 52,56 FPS
POV-Ray v3.7 Benchmark - 1951,22 PPS
WinRAR x64 5.10 MT / ST - 10291 KB/s / 1752 KB/s

Ustupio - "Microline d.o.o., 01 / 279 – 7777, www.microline.hr"
Cijena - 1.899,00 kn


ASRock Z170 Extreme4

ASRock extreme4

Ocjene:

Benchmark performanse - 4,53
Layout i dizajn - 5
Povezivost - 5
Overclocking potencijal - 4
Dodatna oprema - 4
BIOS i dodatne mogućnosti - 5

Grand Prix - 4,61
Best Buy - 4,24

Specifikacije:

Podržana memorija - DDR4 do 64 GB i 3466 MHz (OC) brzine
PCI slotovi na ploči - 3 x PCI-express 3.0 x16, 3 x PCI-express 3.0 x1
Konektori na ploči - 5 x fan headers, 1 x Thunderbolt AIC, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 6 x SATA III, 2 x SATA Express, 1 x M.2 Gen 3 x4
USB 2.0 - 0
USB 3.0 - 6
USB 3.1 - 2 (Type-A + Type-C)
Video izlazi - HDMI, DVI-D, DisplayPort
Form Factor - ATX

Benchmark:

SiSoft Sandra 2015.SP3
Arithmetic Dhrystone / Whetstone - 132 GIPS / 186 GIPS
Multimedia Integer / Float - 412 Mpixel/s / 391 Mpixel/s

Cinebench R15 64-bit
Rendering Single / Multi CPU - 170 cb / 887 cb
x264 HD Benchmark 5.0.1 Pass 1 / 2 32-bit - 77,50 FPS / 20,13 FPS

3DMark 13 Fire Strike Physics Score - 12501
Handbrake 0.10.2 (615 MB 4k .mov to mp4) - 52,27 FPS
POV-Ray v3.7 Benchmark - 1950,56 PPS
WinRAR x64 5.10 MT / ST - 10287 KB/s / 1741 KB/s

Ustupio - "Microline d.o.o., 01 / 279 – 7777, www.microline.hr"
Cijena - 1.399,00 kn


ASRock Z170 Pro4S

ASRock Pro4S

Ocjene:

Benchmark performanse - 4,01
Layout i dizajn - 4
Povezivost - 3
Overclocking potencijal - 3
Dodatna oprema - 2
BIOS i dodatne mogućnosti - 4

Grand Prix - 3,4
Best Buy - 4,24

Specifikacije:

Podržana memorija - DDR4 do 64 GB i 3466 MHz (OC) brzine
PCI slotovi na ploči - 2 x PCI-express 3.0 x16, 3 x PCI-express 3.0 x1
Konektori na ploči - 4 x fan headers, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 6 x SATA III, 2 x SATA Express, 1 x M.2 Gen 3 x4
USB 2.0 - 0
USB 3.0 - 6
USB 3.1 - 0
Video izlazi - HDMI, DVI-D
Form Factor - ATX

Benchmark:

SiSoft Sandra 2015.SP3
Arithmetic Dhrystone / Whetstone - 130 GIPS / 185 GIPS
Multimedia Integer / Float - 410 Mpixel/s / 390 Mpixel/s

Cinebench R15 64-bit
Rendering Single / Multi CPU - 170 cb / 883 cb
x264 HD Benchmark 5.0.1 Pass 1 / 2 32-bit - 76,95 FPS / 20,07 FPS

3DMark 13 Fire Strike Physics Score - 12479
Handbrake 0.10.2 (615 MB 4k .mov to mp4) - 52,11 FPS
POV-Ray v3.7 Benchmark - 1947,96 PPS
WinRAR x64 5.10 MT / ST - 10236 KB/s / 1736 KB/s

Ustupio - "Microline d.o.o., 01 / 279 – 7777, www.microline.hr"
Cijena -  999,00 kn

 


Asus Maximus VIII Gene

Asus Max VIII Gene

Ocjene:

Benchmark performanse - 4,85
Layout i dizajn - 4,5
Povezivost - 5
Overclocking potencijal - 5
Dodatna oprema - 5
BIOS i dodatne mogućnosti - 5

Grand Prix - 4,92
Best Buy - 3,77

Specifikacije:

Podržana memorija - DDR4 do 64 GB i 3466 MHz (OC) brzine
PCI slotovi na ploči - 2 x PCI-express 3.0 x16, 1 x PCI-express 3.0 x4
Konektori na ploči - 7 x fan headers, 1 x thunderbolt AIC, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 6 x SATA III, 2 x SATA Express, 1 x M.2 Gen 3 x4
USB 2.0 - 0
USB 3.0 - 6
USB 3.1 - 2 (Type-A + Type-C)
Video izlazi - HDMI, DisplayPort
Form Factor - Micro ATX

Benchmark:

SiSoft Sandra 2015.SP3
Arithmetic Dhrystone / Whetstone - 133 GIPS / 186 GIPS
Multimedia Integer / Float - 412 Mpixel/s / 394 Mpixel/s

Cinebench R15 64-bit
Rendering Single / Multi CPU - 172 cb / 886 cb
x264 HD Benchmark 5.0.1 Pass 1 / 2 32-bit - 77,49 FPS / 20,21 FPS

3DMark 13 Fire Strike Physics Score - 12519
Handbrake 0.10.2 (615 MB 4k .mov to mp4) - 52,30 FPS
POV-Ray v3.7 Benchmark - 1957,69 PPS
WinRAR x64 5.10 MT / ST - 10311 KB/s / 1759 KB/s

Ustupio - "Microline d.o.o., 01 / 279 – 7777, www.microline.hr"
Cijena - 1.899,00 kn

 


Asus Maximus VIII Hero

Asus Max VIII Hero

Ocjene:

Benchmark performanse - 4,9
Layout i dizajn - 5
Povezivost - 4
Overclocking potencijal - 4
Dodatna oprema - 5
BIOS i dodatne mogućnosti - 5

Grand Prix - 4,58
Best Buy - 3,51

Specifikacije:

Podržana memorija - DDR4 do 64 GB i 3466 MHz (OC) brzine
PCI slotovi na ploči - 3 x PCI-express 3.0 x16, 3 x PCI-express 3.0 x1
Konektori na ploči - 7 x fan headers, 1 x thunderbolt AIC, 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, 8 x SATA III, 2 x SATA Express, 1 x M.2 Gen 3 x4
USB 2.0 - 4
USB 3.0 - 2
USB 3.1 - 2 (Type-A + Type-C)
Video izlazi - HDMI, DisplayPort
Form Factor - ATX

Benchmark:

SiSoft Sandra 2015.SP3
Arithmetic Dhrystone / Whetstone - 133 GIPS / 187 GIPS
Multimedia Integer / Float - 412 Mpixel/s / 394 Mpixel/s

Cinebench R15 64-bit
Rendering Single / Multi CPU - 171 cb / 889 cb
x264 HD Benchmark 5.0.1 Pass 1 / 2 32-bit - 77,51 FPS / 20,27 FPS

3DMark 13 Fire Strike Physics Score - 12528
Handbrake 0.10.2 (615 MB 4k .mov to mp4) - 52,32 FPS
POV-Ray v3.7 Benchmark - 1958,27 PPS
WinRAR x64 5.10 MT / ST - 10289 KB/s / 1763 KB/s

Ustupio - "Links d.o.o., 01 / 3096 – 944, www.links.hr"
Cijena - 1.999,00 kn

 


Asus Z170 Pro Gaming

Asus Pro Gaming

Ocjene:

Benchmark performanse - 4,68
Layout i dizajn - 4
Povezivost - 4
Overclocking potencijal - 4
Dodatna oprema - 4
BIOS i dodatne mogućnosti - 4

Grand Prix - 4,14
Best Buy - 3,96

Specifikacije:

Podržana memorija - DDR4 do 64 GB i 3466 MHz (OC) brzine
PCI slotovi na ploči - 3 x PCI-express 3.0 x16, 3 x PCI-express 3.0 x1
Konektori na ploči - 5 x fan header, 3 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 6 x SATA III, 1 x SATA Express, 1 x M.2 Gen 3 x4
USB 2.0 - 2
USB 3.0 - 4
USB 3.1 - 2 (Type-A + Type-C)
Video izlazi - VGA, DisplayPort, DVI-D, HDMI
Form Factor - ATX

Benchmark:

SiSoft Sandra 2015.SP3
Arithmetic Dhrystone / Whetstone - 132 GIPS / 186 GIPS
Multimedia Integer / Float - 413 Mpixel/s / 394 Mpixel/s

Cinebench R15 64-bit
Rendering Single / Multi CPU - 169 cb / 886 cb
x264 HD Benchmark 5.0.1 Pass 1 / 2 32-bit - 77,40 FPS / 20,01 FPS

3DMark 13 Fire Strike Physics Score - 15206
Handbrake 0.10.2 (615 MB 4k .mov to mp4) - 51,92 FPS
POV-Ray v3.7 Benchmark - 1957,07 PPS
WinRAR x64 5.10 MT / ST - 10212 KB/s / 1765 KB/s

Ustupio - "Links d.o.o., 01 / 3096 – 944, www.links.hr"
Cijena - 1.479,00 kn

 


Asus Z170-A

Asus Z170A

Ocjene:

Benchmark performanse - 5
Layout i dizajn - 5
Povezivost - 3
Overclocking potencijal - 4
Dodatna oprema - 5
BIOS i dodatne mogućnosti - 5

Grand Prix - 4,4
Best Buy - 4,17

Specifikacije:

Podržana memorija - DDR4 do 64 GB i 3466 MHz (OC) brzine
PCI slotovi na ploči - 3 x PCI-express 3.0 x16, 3 x PCI-express 3.0 x1, 1 x PCI
Konektori na ploči - 7 x fan header, 1 x Thunderbolt header, 2 x USB 2.0 i 3.0, 6 x SATA III i SATA Express i M.2 Gen 3 x4
USB 2.0 - 2
USB 3.0 - 2
USB 3.1 - 2 (Type-A + Type-C)
Video izlazi - VGA, DisplayPort, DVI-D, HDMI
Form Factor - ATX

Benchmark:

SiSoft Sandra 2015.SP3
Arithmetic Dhrystone / Whetstone - 133 GIPS / 187 GIPS
Multimedia Integer / Float - 413 Mpixel/s / 394 Mpixel/s

Cinebench R15 64-bit
Rendering Single / Multi CPU - 171 cb / 890 cb
x264 HD Benchmark 5.0.1 Pass 1 / 2 32-bit - 77,53 FPS / 20,22 FPS

3DMark 13 Fire Strike Physics Score - 12531
Handbrake 0.10.2 (615 MB 4k .mov to mp4) -52,22 FPS
POV-Ray v3.7 Benchmark - 1959,01 PPS
WinRAR x64 5.10 MT / ST - 10299 KB/s / 1779 KB/s

Ustupio - "Links d.o.o., 01 / 3096 – 944, www.links.hr"
Cijena - 1.389,00 kn

 


Asus Z170-P

Asus Z170P

Ocjene:

Benchmark performanse - 3,92
Layout i dizajn - 4
Povezivost - 2
Overclocking potencijal - 4
Dodatna oprema - 2
BIOS i dodatne mogućnosti - 4

Grand Prix - 3,38
Best Buy - 4,23

Specifikacije:

Podržana memorija - DDR4 do 64 GB i 3466 MHz (OC) brzine
PCI slotovi na ploči - 2 x PCI-express 3.0 x16, 3 x PCI-express 3.0 x1, 2 x PCI
Konektori na ploči - 3 x fan header, S/PDIF header, 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, 4 x SATA III, 1 x M.2 Gen 3 x4
USB 2.0 - 2
USB 3.0 - 2
USB 3.1 - 1 (Type-C 5 Gb/s)
Video izlazi - DVI-D, HDMI
Form Factor - ATX

Benchmark:

SiSoft Sandra 2015.SP3
Arithmetic Dhrystone / Whetstone - 130 GIPS / 185 GIPS
Multimedia Integer / Float - 411 Mpixel/s / 393 Mpixel/s

Cinebench R15 64-bit
Rendering Single / Multi CPU - 167 cb / 883 cb
x264 HD Benchmark 5.0.1 Pass 1 / 2 32-bit - 77,11 FPS / 20,02 FPS

3DMark 13 Fire Strike Physics Score - 12465
Handbrake 0.10.2 (615 MB 4k .mov to mp4) - 51,36 FPS
POV-Ray v3.7 Benchmark - 1952,35 PPS
WinRAR x64 5.10 MT / ST - 10189 KB/s / 1759 KB/s

Ustupio - "Links d.o.o., 01 / 3096 – 944, www.links.hr"
Cijena - 999,00 kn

 


Asus Z170-P D3

Asus Z170P D3

Ocjene:

Benchmark performanse - 2
Layout i dizajn - 4
Povezivost - 3
Overclocking potencijal - 4
Dodatna oprema - 2
BIOS i dodatne mogućnosti - 4

Grand Prix - 3,2
Best Buy - 4,28

Specifikacije:

Podržana memorija - DDR3 64 GB i 3100 MHz (OC) brzine
PCI slotovi na ploči - 2 x PCI-express 3.0 x16, 2 x PCI-express 3.0 x1, 2 x PCI
Konektori na ploči - 3 x fan header, S/PDIF header, 2 x USB 2.0 i 3.0, 4 x SATA III, 1 x M.2 Gen 3 x4
USB 2.0 - 2
USB 3.0 - 4
USB 3.1 - 0
Video izlazi - DVI-D, HDMI
Form Factor - ATX

Benchmark:

SiSoft Sandra 2015.SP3
Arithmetic Dhrystone / Whetstone - 127 GIPS / 176 GIPS
Multimedia Integer / Float - 405 Mpixel/s / 367 Mpixel/s

Cinebench R15 64-bit
Rendering Single / Multi CPU - 163 cb / 872 cb
x264 HD Benchmark 5.0.1 Pass 1 / 2 32-bit - 76,37 FPS / 19,55 FPS

3DMark 13 Fire Strike Physics Score - 12365
Handbrake 0.10.2 (615 MB 4k .mov to mp4) - 50,56 FPS
POV-Ray v3.7 Benchmark - 1918,22 PPS
WinRAR x64 5.10 MT / ST - 10096 KB/s / 1712 KB/s

Ustupio - "Links d.o.o., 01 / 3096 – 944, www.links.hr"
Cijena - 899,00 kn

 


Gigabyte Z170-HD3

Gigabyte HD3

Ocjene:

Benchmark performanse - 4,47
Layout i dizajn - 3,5
Povezivost - 3,5
Overclocking potencijal - 3
Dodatna oprema - 2
BIOS i dodatne mogućnosti - 3

Grand Prix - 3,34
Best Buy - 4,34

Specifikacije:

Podržana memorija - DDR4 do 64 GB i 3466 MHz (OC) brzine
PCI slotovi na ploči - 2 x PCI-express 3.0 x16, 2 x PCI-express 3.0 x1, 2 x PCI
Konektori na ploči - 4 x fan header, 1 x Thunderbolt header, 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, 6 x SATA III, 3 x SATA Express, 2 x M.2 Gen 3 x4
USB 2.0 - 2
USB 3.0 - 4
USB 3.1 - 0
Video izlazi - VGA, DVI-D, HDMI
Form Factor - ATX

Benchmark:

SiSoft Sandra 2015.SP3
Arithmetic Dhrystone / Whetstone - 132 GIPS / 187 GIPS
Multimedia Integer / Float - 411 Mpixel/s / 394 Mpixel/s

Cinebench R15 64-bit
Rendering Single / Multi CPU - 167 cb / 888 cb
x264 HD Benchmark 5.0.1 Pass 1 / 2 32-bit - 77,37 FPS / 20,20 FPS

3DMark 13 Fire Strike Physics Score - 12578
Handbrake 0.10.2 (615 MB 4k .mov to mp4) - 52,29 FPS
POV-Ray v3.7 Benchmark - 1955,65 PPS
WinRAR x64 5.10 MT / ST - 10235 KB/s / 1758 KB/s

Ustupio - "Links d.o.o., 01 / 3096 – 944, www.links.hr"
Cijena - 899,00 kn


Gigabyte Z170X-Gaming 3

Gigabyte Gaming 3jpg

Ocjene:

Benchmark performanse - 4,49
Layout i dizajn - 4
Povezivost - 4
Overclocking potencijal - 4
Dodatna oprema - 4
BIOS i dodatne mogućnosti - 4

Grand Prix - 4,1
Best Buy - 4,04

Specifikacije:

Podržana memorija - DDR4 do 64 GB i 3466 MHz (OC) brzine
PCI slotovi na ploči - 3 x PCI-express 3.0 x16, 3 x PCI-express 3.0 x1
Konektori na ploči - 5 x fan header, 1 x Thunderbolt header, 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, 6 x SATA III, 3 x SATA Express, 2 x M.2 Gen 3 x4
USB 2.0 - 2
USB 3.0 - 3
USB 3.1 - 2 (Type-A + Type-C)
Video izlazi - VGA, DVI-D, HDMI
Form Factor - ATX

Benchmark:

SiSoft Sandra 2015.SP3
Arithmetic Dhrystone / Whetstone - 132 GIPS / 186 GIPS
Multimedia Integer / Float - 412 Mpixel/s / 395 Mpixel/s

Cinebench R15 64-bit
Rendering Single / Multi CPU - 167 cb / 885 cb
x264 HD Benchmark 5.0.1 Pass 1 / 2 32-bit - 77,32 FPS / 20,28 FPS

3DMark 13 Fire Strike Physics Score - 12531
Handbrake 0.10.2 (615 MB 4k .mov to mp4) - 52,31 FPS
POV-Ray v3.7 Benchmark - 1957,96 PPS
WinRAR x64 5.10 MT / ST - 10238 KB/s / 1761 KB/s

Ustupio - "Microline d.o.o., 01 / 279 – 7777, www.microline.hr"
Cijena - 1.399,00 kn

 


MSI Z170A Xpower Gaming Ti. Ed.

MSI Xpower gaming Ti

Ocjene:

Benchmark performanse - 4,07
Layout i dizajn - 5
Povezivost - 4
Overclocking potencijal - 5
Dodatna oprema - 5
BIOS i dodatne mogućnosti - 5

Grand Prix - 4,61
Best Buy - 3,05

Specifikacije:

Podržana memorija - DDR4 do 64 GB i 4000 MHz (OC) brzine
PCI slotovi na ploči - 4 x PCI-express 3.0 x16, 3 x PCI-express 3.0 x1
Konektori na ploči - 5 x fan header, 1 x Thunderbolt header, 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, 8 x SATA III, 2 x SATA Express, 2 x M.2 Gen 3 x4
USB 2.0 - 2
USB 3.0 - 4
USB 3.1 - 2 (Type-A)
Video izlazi - 2 x HDMI, DisplayPort
Form Factor - ATX

Benchmark:

SiSoft Sandra 2015.SP3
Arithmetic Dhrystone / Whetstone - 130 GIPS / 184 GIPS
Multimedia Integer / Float - 410 Mpixel/s / 391 Mpixel/s

Cinebench R15 64-bit
Rendering Single / Multi CPU - 166 cb / 886 cb
x264 HD Benchmark 5.0.1 Pass 1 / 2 32-bit - 77,19 FPS / 20,19 FPS

3DMark 13 Fire Strike Physics Score - 12529
Handbrake 0.10.2 (615 MB 4k .mov to mp4) - 52,13 FPS
POV-Ray v3.7 Benchmark - 1956,92 PPS
WinRAR x64 5.10 MT / ST - 10203 KB/s / 1756 KB/s

Ustupio - "Microline d.o.o., 01 / 279 – 7777, www.microline.hr"
Cijena - 2.399,00 kn

(Stranica 1 od 15)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 15)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test Z170 matičnih ploča - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.