VIDILab test najboljih 1440p monitora - 5.0 out of 5 based on 1 vote
VIDILab test najboljih 1440p monitora

VIDILab test najboljih 1440p monitora

Testirali smo probrane modele monitora QHD rezolucije na kojoj dobivate visoku razlučivost za kvalitetni rad, multimediju bez da u slučaju gaminga morate bankrotirati za nabavku grafičke kartice

 

Krema 1440p monitora

 

Iako je među televizorima 4K postao mainstream (a i u monitorima je ta rezolucija vrlo prisutna), naša je ocjena da su 1440p modeli i dalje sweet spot kada govorimo o monitorima. U obzir smo uzeli modele od 25 do 32 inča, a nekako najbolje odgovara 27-inčnim ekranima. Ekrani s 2560 x 1440p rezolucijom ne zahtijevaju previše od grafičkih kartica, a s obzirom na to da znamo kakva je situacija s kopačima kriptovaluta, to je još samo jedan dodatan uteg na vagi zbog čega smo se odlučili na ovaj rang monitora. Za profesionalce ova rezolucija ipak pruža više opcija radne površine i za neke specijalizirane aplikacije bolji pregled. Uz to smo se odlučili zanemariti TN matrice, koje su još prisutne u najjeftinijim, ali i u brendiranim gaming monitorima koji trebaju njen brz odaziv. IPS ekrani prevladavaju u našem testu, a ubacio se i Samsung s VA matricom, što je u konačnici donijelo testnu skupinu koja je sposobna za većinu zadataka koji se pred monitore bacaju, ali često ne briljiraju ni u jednom segmentu. Kako proći neokrznut kroz šumu specifikacija i naoko sličnih modela i pri tome odabrati najbolje, proučite na sljedećim stranicama gdje smo detaljno opisali, testirali i provjerili koji su to najbolji 1440p IPS/VA monitori.

 


QHD rezolucije

Za našu testnu skupinu odabrali smo QHD rezoluciju monitora. Skraćenica je došla od Quad HD, što bi značilo 4 puta HD rezolucija. Tako da, postavimo li 4 monitora s HD rezolucijom (1280 x 720) jedan do drugog u 2 x 2 matricu, dobit ćemo 2560 x 1440 piksela. Kako bi nam ta rezolucija dobro izgledala, trebamo odabrati i odgovarajuću dijagonalu. Na testu smo imali dijagonale od 25” do 31,5”. Na velikoj dijagonali od 31,5” pikseli su dovoljno veliki da ih vidimo ukoliko ekran gledamo s pola metra, pa je takav monitor preporučljivo staviti na malo veću udaljenost od pola metra ukoliko vam stol za računalo to dozvoljava. No neki će preferirati baš takvu dijagonalu kako bi tekst bio što veći pri nativnim postavkama u Windowsima 10 umjesto 100% povećanja teksta.

Otvorna slika 9AZa zdrave oči i kako bi pikseli bili taman veličine, gledamo li ih sa spomenutih pola metra na radnome stolu, preporučujemo dijagonalu od 27” pri QHD rezoluciji. Odaberete li manje dijagonale, piksel će biti manji i slika će djelovati oštrije, što je odlično ukoliko gledate filmove ili se igrate na računalu, no vrlo je teško bez Windows opcija povećavanja teksta duže vrijeme gledati u sitni tekst koji dobijemo na tim manjim dijagonalama, a samo Windowsi još uvijek nisu sposobni skalirati tekst precizno, tj. ugodno oku. Stoga težiti Retina efektu, kojim se hvale Mac monitori, s Windows operativnim sustavom gotovo da i nije moguće.
Kako biste za sebe mogli odabrati model monitora koji vam najviše odgovara, morate odlučiti je li vam bitniji kontrast ili prikaz boja te svakako posjeduje li monitor odgovarajući konektor kako biste mogli vaše računalo spojiti na njega.

Rezolucija 1280px Vector Video Standards8


IPS ili VA matrica

U teoriji, IPS (in-plane switching) karakterizira odličan prikaz boja, a kako se njegovi kristali strujom zadržavaju na mjestu, nema gubitka u prikazu mijenjanjem kuta gledanja. Ipak, na pokojem modelu primijetili smo vinjeting efekt, dok drugi model ima lošiji prikaz boja gledan pod većim kutom. Time zaključujemo kako nije matrica jedina koju treba gledati pri odabiru idealnog monitora.
Samo jedan monitor došao nam je s VA matricom. Možda i najveća prednost VA matrice je sposobnost blokiranja pozadinskog osvjetljenja, što rezultira većim omjerima kontrasta i tamnijom crnom bojom u odnosu na IPS matrice. VA paneli također imaju poboljšane kutove gledanja i dobru reprodukciju boja, što ih čini prikladnima za upotrebu u zakrivljenim ekranima. Vrijeme odziva im je duže od TN panela, ali i kraće od IPS panela.


Osvijetli mi panel

Unatoč tome što se nazivaju bijele LE diode, oni zapravo emitiraju plavo svjetlo koje prolazi kroz žuti fosfor kako bi se postiglo neutralnije bijelo svjetlo kako bi se dobile crvene i zelene boje na slici. Quantum Dot Light Emitting je tehnologija pozadinskog osvjetljavanja LED panela. Te malene kvantne čestice mogu emitirati svjetlo visokog intenziteta. Kada s takvim svjetlom obasjate crvenu, zelenu ili plavu (RGB) boju, dobit ćete prilično jarke te svjetlije i istaknutije boje. QLED paneli mogu biti transparenti i savitljivi, a na test je stigao kod Samsungovog modela.

IMG 20180316 103013Stalak

Vrlo je bitno da vam stalak monitora pruži mogućnost podešavanja monitora po visini, jer ukoliko monitori nisu idealno poravnati prema visini očiju, trebali biste ih poravnati tako da ispod stativa monitora postavite neke knjige ili slične stvari koje će povisiti monitor.
Možda se sjećate kako su nam nekada govorili da vrh motora treba biti u ravnini s očima, no kod monitora sa 30” ili većom dijagonalom trebate ipak vrh monitora postaviti nešto više od razine vaših očiju, a sve s ciljem kako se ne biste saginjali i grbili kada gledate u dno monitora.

Dell U2715H 5Kod monitora koji ne pružaju potrebni stalak, a imaju VESA mount, možete pronaći drugi stalak koji bi vam bolje odgovarao od onoga koji ste dobili uz monitor. Zamjenom stalka možete dobiti i pivot opciju ukoliko je preferirate, a stalak monitora je nema. No vjerujte, pivot vam ne treba na dijagonalama blizu 30” ili, bolje rečeno, nismo našli opravdanje za okretanje monitora u vertikalan položaj pri radu s desktop aplikacijama. Možda jedino ukoliko želite monitore po kući postaviti kao reklamne panele u trgovačkim centrima.

 

Priključci

Začuđujuće puno modela ima ugrađen VGA konektor koji nije sposoban isporučiti rezolucije veće od FullHD-a. Odnosno, želite li QHD rezoluciju prikazati putem VGA kabela, osvježavanje ekrana past će sa 60 Hz na 30 Hz ili manje. Neki od vas će pri dužem gledanju u monitor s tako niskim frekvencijama osvježavanja dobiti glavobolju, pa je preporučljivo ignorirati analogni VGA priključak i pokušati sliku dobiti digitalnim HDMI ili DisplayPort priključcima koji se neće mučiti s QHD rezolucijama, a osim slike mogu prenijeti i audio za potpuno multimedijalno iskustvo.
HDMI portovi verzija 1.3 i 1.4, koje su najčešće u upotrebi, ograničeni su na 10,2 Gbit/s podataka koje mogu prenijeti, što je sasvim dovoljno za QHD rezolucije na 60 HZ osvježavanja, no moguće je da vaš grafički čip (integirane grafike) ili možda neke ultra stare grafičke kartice nije sposoban isporučiti QHD rezolucije, pa na tako nešto trebate obratiti pažnju spajate li monitore na staro računalo. Postoje i noviji HDMI standardi verzija 2.0 i 2.1 koji su sposobni prenijeti i veće rezolucije.
DisplayPort je sučelje novije generacije i propusnost mu je veća nego kod HDMI porta, a od prve verzije bio je sposoban propustiti QHD rezolucije pri 60 Hz i 75 Hz, pa bez razmišljanja možete posegnuti za DisplayPort kabelom i ne brinuti se kako bi slika mogla ispasti loše zbog propusnosti.

IMG 20180316 103448

Imate li laptop s USB Type-C konektorom s Thunderbolt mogućnostima, putem njega također možete priključiti monitore koji imaju USB Type-C konektor, pa putem takvog kabela najčešće osim prijenosa slike možete i puniti laptop te mu osigurati i LAN pristup, kao što je bio slučaj s modelom koji smo imali na testu.

Neki monitori došli su bez USB podrške, dok je bilo i slučaja u kojimu postoji DisplayPort i Mini DisplayPort, pri čemu se na monitor može priključiti računalo, a preko izlaza (DP) u linijski način staviti još jedan monitor.

 


Metodologija testiranja

Kvaliteta slike primarna je stavka za svaki ekran, pa tako ni monitori za svakodnevnu profesionalnu ili konzumersku ulogu nisu različiti. Ovoj stavki dali smo najveći udio u testiranju od 50%. Ukupnu kvalitetu slike ocjenjivali smo na kraju testiranja, nakon odgledanih videa, fotografija, weba, igranja igre i promatranja kvalitete prikaza boja, svjetline, kontrasta (izmjeren).
Na kvalitetu prikaza nadovezuje se izmjereni ANSI kontrast. Pomoću svjetlomjera uspoređivali smo odnose crne i bijele boje statički uz ujednačene vrijednosti svjetline i kontrasta na svakom monitoru. U ukupnoj ocjeni ova je stavka sudjelovala s 15%. Naime preveliki kontrast nekima bi mogao zasmetati pri dugotrajanom radu, a modeli s iznimno svjetlom bijelom imaju manu da je ta bijala jaka i kada osvjetljenj smanjite.

pita


Pod opremljenost monitora ulazi više stavki, a odnosi se prije svega na broj digitalnih konektora, sučelja i mogućnosti pozicioniranja ekrana (prilagodba visine i nagiba). Također, bodove u utrci za opremljenost dobili su modeli s većim osvježenjem ekrana ili posebnom tehnologijom poput FreeSynca. Ukupno nam je na opremljenost otpalo 10% udjela u Grand Prix ocjeni.
Deklarirani odziv dobra je referenca na to što možete očekivati od monitora u sferi gaminga ili drugih zahtjevnih brzih scena koje se prikazuju na monitoru. Da ne ostane sve na deklariranom odzivu, odvrtjeli smo i test ghostinga koji plastično pokazuje brzinu ekrana. Lagani ghosting, uz naglasak na lagani, ne mora nužno biti mana, a pridonjet će tzv. motion blure efektu koji je zapravo prirodan za ljudsko oko te time multimedija i igre izgledati realističnije. U ukupnoj ocjeni ova je stavka sudjelovala s 25%.

 


Pregled modela

 

AOC Q2790PQU

Q2790PQU je model namijenjen poslovnim korisnicima, što je vidljivo iz dizajna kojim dominiraju metalik siva plastika u kombinaciji s crnom

Pročitaj viae...

 

PHILIPS 276E8

Philipsova 27 inčna uzdanica donosi elegantni dizajn, pri čemu su rubovi oko ekrana vrlo tanki, a sjajna crna plastika lijepo se uklapa sa zagasito sivim metalnim stalkom u obliku polumjeseca

Pročitaj viae...

 

ACER EB321HQU

Veliki IPS ekran iz Acera donio je mješovite rezultate testiranja

Pročitaj viae...

 

PHILIPS 328P6

Iako se iz naziva jasno vidi da se radi o 32 inčnom monitoru, prvi dojam kada postavite na stol Brilliance 328P6A je da je ogroman

Pročitaj viae...

 

AOC Q2781PQ

Feature dizajna koji se provlači kroz gotovo sve modele na testu je bezzeless obrub oko ekrana, a to stapanje ekrana i ruba i na AOC Q2781PQ djeluje vrlo dobro

Pročitaj viae...

 

DELL ULTRASHARP U2715

Uz nešto drugačiju shemu boja na plastici, dizajn ovog monitora vrlo je sličan modelu U2717D

Pročitaj viae...

 

DELL ULTRASHARP U2717D

Klasični Dell dizajn prvo je što upada u oči i daje neko ohrabrenje kako se radi o kvalitetnom monitoru

Pročitaj viae...

 

SAMSUNG LC32H711Q

Grand Prix pobjednik iz prošlogodišnjeg usporednog testa monitora stigao nam je sada u većoj, 32 inčnoj varijanti

Pročitaj viae...

 

AOC Q2577PWQ

Ovaj "mališan" odlično bi se mogo uklopiti ako sjedite blizu monitora

Pročitaj viae...

Tablica rezultata

 

tablica

 

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

VIDILab test najboljih 1440p monitora - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.