IoT to Europe konferencija u Zagrebu

IoT to Europe konferencija u Zagrebu

U Zagrebu se u organizaciji VsiTea održala prva IoT konferencija u Hrvatskoj.

Internet of Things je trenutačno najveći tehnološki buzzword, što su prepoznali u Visokoj školi za informacijske tehnologije (VsiTe), koja je uz Visoku poslovnu školu Par i Dunav Net organizirala prvu IoT konferenciju u Hrvatskoj.

IoT to Europe konferencija odvijala se u dva smjera. Preko 90 srednjoškolaca iz 22 škole u dvije učionice, sudjelovalo je u radionici. U timovima su na Arduino pločicama slagali svoj IoT uređaj uz paralelno osnovno programiranje na računalu. I dok su hrvatski srednjoškolci uronili u konkretne početke IoT-a, glavna dvorana bila je rezervirana za panel diskusije i predstavljanje IoT projekata.

VIDI IoT to Europe 3

Na prvom panelu sudionici (dr.sc Srđan Krčo- DunavNet, prof.dr.sc. Ivana Podnar Žarko-Fer, mr.sc. Mihael Buković (VsiTe) i Dinko Kadi iz Vidija, odgovorili su na pitanje što je to IoT i u kojem smjeru ide u Europi.

Internet of things ili Internet stvari zapravo je naziv za uređaje koji imaju određene senzore i prikupljaju podatke, te zatim na osnovu njih izvode neke zadaće. Sudionici panela su se složili da je za budućnost jako bitna standardizacija protokola i platformi, kako bi razne vrste uređaja i senzora mogle dobiti interoperabilnost. Svoja bogata iskustva s raznih projekata podijelili su Srđan Kočo iz DunavNeta i profesorica Podnar Žarko s FER-a na kojem je ustanovljen Internet of Things laboratorij.

 VIDI IoT to Europe 4

Drugi panel bavio se pitanjem pametnih gradova. Doc.dr.sc Dejan Drajić iz DunavNeta pričao je o projektima koji su dijelom financirani sredstvima Europske Unije, a bave se Internetom stvari. 

Panelisti (sudjelovali su još Veljko Bituh iz Selmeta i Boris Tomaš s FOI-a) su se složili da je fraza pametni grad namjerno neodređena, pa su npr. kod nas pametni gradovi Varaždin, koji ima besplatni Wi-Fi koji ne radi kako treba, i Pleternica, koja je taj epitet dobila na osnovu napravljene obližnje hidrocentrale.

Treći panel bavio se konstrukcijom IoT sustava, a o ugradbenim sustavima, programskih jezicima, sigurnosti Iv6 i pojmu BigData pričali su Konrad Wrona iz NATO-a, prof.dr.sc. Mario Kušek s FER-a, Gordan Krešić iz Steatoda, dr.sc Nenad Gligorić iz DunavNeta i dipl.ing. Stjenka Bojanić kao predstavnik domaćina VsiTe-a.

Nakon panela koji su izazvali postavljanje puno pitanja od sudionika iz cijele regije, uslijedilo je predstavljanje zanimljivih projekata. Profesorica Ivana Podnar Žarko sa zagrebačkog FER-a predstavila je projekt Izazovi u području Interneta stvari. Sustav za daljinski nadzor potrošnje električne energije ruralnih solarnih instalacija pod nazivom Svarožić predstavio je Vsiteov Koča Vrančić.

Projekt Digitalnog prepoznavanja emocija, spola i dobi, te mjerenje ljudskog tijela predstavio je Tomislav Bronzin iz Citus grupe, a kompleksni nadzor sistemskih objekata predstavio je Samir Bračković iz Storm Computersa. Sudionici su mogli saznati kako se upravlja pneumatskim mišićem, a posljednji predstavljen projekt bio je IoT & Integrirana sigurnost.

Velika gužva, angažiranost sudionika u aktivnim panel diskusijama i veliki interes za Arduino radionice, definitivno su pokazali da je koncept pogođen i da je Internet of Things itekako interesantna tema za domaću publiku.

 VIDI IoT to Europe 5

Inače, ova konferencija je jedan od projekata kojim Vsite slavi svoju desetu godišnjicu.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

IoT to Europe konferencija u Zagrebu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.