PC Play gaming portal ponovno jaše - 5.0 out of 5 based on 1 vote
PC Play gaming portal ponovno jaše

PC Play gaming portal ponovno jaše

Medijska kuća Vidi osvježila je PC Play gaming portal koji vam sada redovito donosi vijesti, najave i recenzije igara i igraćeg hardvera vezanog uz gaming na računalima i konzolama.

Budući da je gaming industrija već odavno po popularnosti i zaradi prešišala filmsku pa se hollywoodski studiji mogu sakriti pred produkcijom koju donose game developeri, posebice oni koji si mogu priuštiti izradu takozvanih AAA ili Triple A igara.

Na našim prostorima ne može se govoriti o gaming kulturi a da se ne spomene ime PC Playa, legendarnog gaming časopisa koji je još od kraja devedesetih 15 godina žario i palio užarenim domaćim gamerskim nebom.

Tim povodom razgovarali smo s dugogodišnjim urednikom PC Play časopisa, a sada i osvježenog portala Igorom Sečenom.

Igore, nakon pauze dugogodišnji popularni časopis PC Play zaživio je u novom ruhu na webu. U odnosu na zlatno doba časopisa, koliko se industrija igara promijenila i koji je po tebi najznačajniji trend u gamingu koji ga je dodatno popularizirao?

U osnovi se nije puno toga promijenilo. Gaming tržištem i dalje suvereno vladaju isti developeri i publisheri kao i prije, najpoznatije franšize se i dalje održavaju novim nastavcima, no povremeno se pojavljuju neki novi naslovi koji mogu malo prodrmati tržište, no ne i puno toga promijeniti, jer bez obzira na veliki broj novih developerskih studija, u najvišoj i najprofitabilnijoj, takozvanoj AAA produkciji, vladaju i dalje ista imena kao i u doba PC Play časopisa. 

Ista stvar je i s gamerima. Nove generacije stalno dolaze, a mi stari se i dalje ne damo, sve dok developeri i dalje izbacuju vrhunske naslove koje nam je svima gušt igrati, pri čemu najčešće biramo poznate franšize. 

Jedna od zanimljivih stvari je i ogroman stalno rastući broj nezavisnih indie studija koji izbacuju "male" igre i uspijevaju živjeti od njih jer je gamerska populacija vrlo široka, pa se za svaki žanr i tip igara pronađe dovoljna količina korisnika (gamera) da se to developerima isplati.

Ono što se najviše promijenilo je snaga gaming industrije koja je po budžetima i zaradi prešišala filmsku i glazbenu industriju zajedno, podizanje esporta na razinu sportskih natjecanja s bogatim klubovima, jakim ligama i turnirima s velikim nagradama te astronomski visokim zaradama najboljih igrača, a možda najveća promjena je potpuno novo tržište igara za mobilne telefone, koje sve više "prijeti" tradicionalnim igrama za računala i high-end konzole.

Dakako, velike promjene su i u tehnološkom pogledu, igre nikada nisu izgledale ljepše nego sada, zahvaljujući novom gaming hardveru koji iz generacije u generaciju omogućuje developerima da igrama pružaju sve realističniju grafiku s većim rezolucijama, naprednu fiziku i vrhunske specijalne efekte.

Ako bih trebao nešto što mi se čini najvećim i najperspektivnijim novitetom današnjice to je VR gaming koji još uvijek nije pokazao svoje prave mogućnosti. A što se tiče žanrova, najveća novost (koja to više nije) je takozvani battle royale žanr, koji je donio hrpe online igara na kojima publisheri zarađuju ogromne novce mada su besplatne, jer gameri troše velike novce na in-game kupnje "kozmetike".

Xbox Series S secen igra 

Kao netko tko uvijek gleda prema naprijed, a u svjetlu izlaska novih konzola i jakih grafičkih kartica, kakva očekivanja imaš od nadolazećih naslova te koje bi oni prednosti novog hardvera trebali iskoristiti?

Kao i uvijek do sada, sva silna hardverska unaprjeđenja, nabrijane grafičke kartice, nove high-end konzole, efekti tipa ray tracinga i slično, ne mogu sami postići ništa jer je sve u rukama developera. To znači da oni sada imaju puno veće "igralište" na kojem se mogu zabavljati i stvarati fantastične svjetove, no istovremeno se ne smiju pogubiti u tehnologiji, jer iza svake dobre igre treba stajati dobar gameplay koji je jedino mjerilo kvalitete, pa tako i uspješnosti pojedinačnih naslova.

Što se tiče novih naslova za koje očekujem da će im tehnološki napredak u hardveru znatno podići kvalitetu u bliskoj budućnosti, kao ljubitelj FPS žanra najviše nade ulažem u Far Cry 6 i Battlefield 6, a od novih tehnologija bi posebno mogli profitirati naslovi Gran Turismo 7, Forspoken i Pragmata, koji će najviše podići tehničku kvalitetu igranja na konzolama.

Pc play1

Na portalu inače možete očekivati najnovije vijesti, najave, recenzije, beta testove i gameplay video filmove najboljih igara za računala i igraće konzole, kao i testove gaming hardvera te brojne druge sadržaje o kojima ćete biti pravodobno informirani.

Uz lansiranje osvježenog PC Play portala donosimo vam recenziju Returnala, ekskluzivnog PS5 naslova koji nam je stvorio jedinstvenu mješavinu osjećaja, kombinaciju neopisivog užitka i nestvarne patnje, a što pod time mislimo najbolje ćete saznati ako kliknete na poveznicu www.pcplay.hr.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

PC Play gaming portal ponovno jaše - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.