IDF16: Intel pokazao Optane SSD koji omogućava brzinu pisanja od 2 GB po sekundi

IDF16: Intel pokazao Optane SSD koji omogućava brzinu pisanja od 2 GB po sekundi

Na Intel Developer Forumu u Kini kompanija je predstavila prototip svog Optane SSD-a sa zanimljivim rezultatima.

Intelov potpredsjednik za diviziju postojanih (non-volatile) podatkovnih memorija, Rob Crooke, je u Shenzenu pokazao novu Optane tehnologiju na kojoj kompanija radi.

Uz to prikazao je i prototip SSD-a koji se bazira 3D Xpoint tehnologiji pohrane podataka, prikazujući kako je uspio kopirati 25 GB po brzini od 2 GB/s. Zadatak kopiranja tako je završio u manje od 15 sekundi. Ovo je bio ujedno i prva javna demonstracija nove Optane tehnologije.

Intel IDF 2016 1

Tehnologija 3DXPoint (3D CrossPoint) najavljena je još prošle godine, govoreći o mogućnosti od tisuću puta bržeg izvođenja od konvencionalne NAND memorije. Iako današnja nVME tehnologija može postići slične rezultat, ovo je ipak vrlo impresivan rezultat za novu tehnologiju koja je još u ranoj fazi i koja će se postepeno sve više unaprjeđivati. Kompanija je spomenula i mogućnost SSD-a od 15 TB koja je postignuta zahvaljujući tehnologiji slaganja.

Intel IDF 2016 3

Najavili su kako će njihov SSD od 15 TB izaći još ove godine, pokazujući na forumu tek inženjerski prototip. Na forumu je napravljeno i testiranje, gdje je Intelov Rob Crooke postavio dva slična računala s različitim SSD-ovima. Jedan je imao uobičajenu NAND flash memoriju, dok je drugi sustav bio s njihovim Optaneom. Tip konekcije izvršen je preko Thunderbolt 3 protokola.

Intel IDF 2016 4

Transfer podataka (prijenos filma) je pokazao veliku razliku u brzini, gdje je NAND SSD imao brzinu pisanja od 280 MB/s. S druge strane bio je Intelov prototip koji je postigao brzinu od približno 1,95 GB/s u konstantnom ciklusu.

Intel IDF 2016 5

Intel IDF 2016 6

Cijeli video foruma možete naći na ovoj poveznici. Predstavljanje memorijske tehnologije počinje na drugoj polovici 48. minute.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

IDF16: Intel pokazao Optane SSD koji omogućava brzinu pisanja od 2 GB po sekundi - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.