Sony novom akcijskom kamerom želi svrgnuti GoPro s trona

Sony novom akcijskom kamerom želi svrgnuti GoPro s trona

RX0 Sonyjev je odgovor na pitanje akcijskih kamera, no s planiranim softverskim rješenjima odlučili su ići i korak dalje.

Kada pričamo o akcijskim kamerama možemo reći da su sinonim za GoPro, tvrtku koja vlada ovim poljem snimanja videouradaka. Za akcijsku kameru jako je bitan kompaktan dizajn, mala težina te mogućnost montiranja kamere na bicikle, kacige, dronove, krovove od auta, itd. Lagano je zaključiti da klasičan format videokamera postaje nepraktičan pogotovo zbog male otpornosti na udarce. Akcijske kamere probale su riješiti te probleme te nemaju veće dijelove koji vire iz kućišta, neće se slomiti ako padnu te su mahom otporne na vodu i uronjavanje u veće dubine.

Sony Serija RX fotoaparata

Tako dolazimo do nove kamere od Sonyja, takozvane RX0. Svojim dimenzijama od 59 x 40.5 x 29.8 mm manji je od konkurencije te čak ni optika ne viri iz kućišta. Zahvaljujući tome, ova kamera bez dodatne zaštite može do 10 metara dubine bez problema, a s dodatnom opremom i do 100 metara. Otporna je i na padove do 2 metra de može izdržati težine od 200 KG sa f/2000N. 

Sony Fotoaparat RX0 01

Senzor je CMOS od 15.3 megapiksela dimenzija 13,2 x 8,8 mm što ga čini pet puta većim od standardnih akcijskih kamera te će imati bolje performanse u tamnijim uvjetima snimanja, no imajte na umu i fiksni otvor blende od f/4.0. Napravljeni su i neki kompromisi te tako RX0 može snimati do FullHD rezolucije interno dok 4K rezoluciju šalje putem HDMI izlaza te će vam trebati odvojen snimač za spremanje 4K (UHD) 4:2:2 uradaka.

Sony RX0

Veliku popularnost imaju i usporene snimke te ćete ovom kamerom moći snimati s čak 960 frameova u sekundi u 1080p rezoluciji. Naravno kamera ne podržava tolike brzine u originalnoj rezoluciji već snima manjom rezolucijom što je brzina snimanja veća te se naknadno konvertira u FullHD rezoluciju. Tako ćete za 240 fpsa snimati na 1676 x 942 rezoluciji, za 480 fpsa na 1676 x 566, te za 960 fpsa na 1136 x 384 piksela naknadno povećanih na 1920 x 1080 čime se dobije odličan slow-motion ali uz mutniju sliku niže kvalitete. Fotografiranje se odvija na maksimalno 15 megapiksela s rezolucijom 3:2 od 4800 x 3200 piksela.

RX0 multi

Sony donosi i dodatna softverska rješenja za dodatne mogućnosti ovih kamera te će ih se pomoću dodatka moći kontrolirati 15 bežično. Uz Sonyjevu aplikaciju svojim mobitelom moći ćete kontrolirati do pet ovih kamera istovremeno. Početkom sljedeće godine dolazi i žičana opcija za spajanje kamera.

Jedina prepreka je cijena jer će se za jednu kameru trebati izdvojiti oko 850 eura ili 6300 kuna.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony novom akcijskom kamerom želi svrgnuti GoPro s trona - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.