Nvidia sprema nove grafičke čipove kojima cilja samovozeće aute

Nvidia sprema nove grafičke čipove kojima cilja samovozeće aute

Nedostatak konkurencije u korisničkom segmentu grafičkih procesora dovelo je do toga da Nvidia ulaže u razvoj dvije generacije naprednije od trenutnog Pascala, fokusirane na autoindustriju.

Nvidia je u biznis uložila veliku količinu resursa te želi biti predvodnik u hardverskim rješenjima za samovozeće aute. Do sada su u ponudi imali dvije generacije proizvoda, a zadnji je bio u obliku Drive PX 2 rješenja s jednim ili dva Tegra procesora te dva Pascal grafička procesora. Ova rješenja su od kraja 2016 prisutna u svim Tesla autima te im omogućuju polu-samostalnu vožnju što znači da vozač mora biti spreman preuzeti kontrolu nad autom.

Kako bi se bolje kontrolirale razlike između mogućnosti samostalne kontrole vozila, postavljen je standard koji određuje 5 nivoa samoupravljanja koji počinje od nultog što znači da nikakav sustav nije prisutan. Trenutno se na tržištu nalaze većinom auti s omogućenim nivoom 3 autonomije što im daje mogućnost samoupravljanja, no vozač i dalje mora biti prisutan kako bi intervenirao u kritičnim situacijama, ali nema potrebe za stalnom kontrolom nad gasom / kočnicom.

NVIDIA pegasus

Nova ponuda koju je Nvidia predstavila omogućuje autonomiju na nivou 5 što znači da će auti sami moći voziti po svim terenskim uvjetima bez pomoći ili potrebom za vozačem. Novi sistem je tek predstavljen te će proći još neko vrijeme prije nego se nađe na tržištu. Sastoji se od dva Xavier procesora te što je najzanimljivije, GPU jedinice koje će pokretat novi sustav navodno su još nenajavljeni post-Volta grafički procesori.

To samo pokazuje koliko je Nvidija već napredovala u grafičkom sektoru, no zbog nedostatka konkurencije ne žuri im se izbacivati nova rješenja u segmentu grafičkih kartica za korisnike osobnih računala kada se još trenutna ponuda može prodavati po premium cijeni.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nvidia sprema nove grafičke čipove kojima cilja samovozeće aute - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.