AMD slavi 50 godina uz predstavljanje prve NAVI grafičke kartice

AMD slavi 50 godina uz predstavljanje prve NAVI grafičke kartice

AMD NAVI serija grafičkih kartica napokon je službeno predstavljena, a prvi primjerak već je benchmarkiran na podiju

 

Lagano je zakljhučiti da je AMD imao poprilično velike novosti za predstaviti kada je svojom konferencijom otvorio Computex sajam te najavio nove procesore, ali i grafičke kartice

AMD je imao problema sa VEGA grafičkim karticama, no izvor tih problema bili su limiti GCN arhitekture koju AMD ima već duži niz godina. Sve se to mijenja sa novim NAVI karticama koje na tržište izlaze već ove godine.

Nova arhitektura naziva RDNA ima za cilj ispraviti sve nedostatke GCN-a te budućim karticama omogućiti sve bolje i bolje performanse. Naravno, to je i prva kartica temeljena na TSMC-ovom 7nm proizvodnom procesu kojeg već neko vrijeme koriste smartphonei, a radi kojega se očekuje puno manja potrošnja energije, kao i poprilično manji čip.

Performanse po Wattu snage su povećane za 50%, a prva je predstavljena NAVI 5700 kartica, koja će se boriti sa Nvidijinom RTX 2070. Prema benchmarku, pokazala se bolja do 10% po broju frameova. Naravno, najbolje je pričekati testove treće strane.

Kako smo i rekli, za proslavu 50 godina, ova serija kartica biti će naziva NAVI 5000. To su svi podaci dostupni javnosti, a više ćemo znati krajem E3 konferencije, dok se izlazak na tržište očekuje u srpnju ili kolovozu. 

Ako je suditi po predstavljanju procesora, možemo očekivati slabije, ali i jače kartice od one predstavljene na Computex-u.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD slavi 50 godina uz predstavljanje prve NAVI grafičke kartice - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.