CES2020: OmniVision predstavio svoj novi 48-MP senzor sa kojim žele konkurirati Samsungovom 108-MP senzoru

CES2020: OmniVision predstavio svoj novi 48-MP senzor sa kojim žele konkurirati Samsungovom 108-MP senzoru

Posljednjih par godina, megapikseli su sve o čemu se priča u svijetu mobilnih senzora. Naravno, proizvođači ne žele ostati zaboravljeni sa svojim malim brojem megapiksela.

OmniVision, tvrtka koja je svojevremeno HTC One digla u naslove sa UltraPixel kamerom, to jest senzor na HTC-ovom flagshipu imalo je manje piksela, no oni su zato bili veći, dajući mu bolje performanse u mračnijim uvjetima od konkurencije u ono vrijeme.

Sve se svodi na matematiku i malo teoriziranja. Oba proizvođača koriste senzore veličine 1/1,3". Samsung sa svojih 108 megapiksela ima velčičinu piksela od 0,8 mikrona, dok Omnivision sa svojih 48 megapiksela koristi piksele veličine 1,2 mikrona.

 

Oba senzora "spajaju" piksese u lošijim svjetlosnim uvjetima kako bi proizveli sliku od 12 megapiksela čiji je svaki piksel veličine 2,4 mikrona, ujedno dajući daleko bolju sliku u tamnijim uvjetima.

Samsungova leća bi mogla sa druge strane na danjem svijetlu dati dalečo detaljniju sliku, no ovdje u igru dolaze drugi izazovi poput čistoće i preciznosti leće s kojima se muče i ozbiljni fotoaparati visoke rezolucije, a kamoli mobiteli.

 

Tu je naravno i brojna druga tehnologija koja će na kraju presuditi, a OmniVision citira 1080p Slo-mo videe sa 240 fps, ili 720p 360 fps brzinom.

Za autofokus OmniVision koristi "4C Half Shield phase detection", kao i "on-chip dual conversion gain HDR", a ne zaboravimo ni na "staggered HDR option with an on-chip combination".

 

Uz njih, glavni igrači su i Sony kao i Samsung, od kojih očekujemo također vrlo moćne senzore ove godine u gotovo svim mobitelima.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

CES2020: OmniVision predstavio svoj novi 48-MP senzor sa kojim žele konkurirati Samsungovom 108-MP senzoru - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.