Detalji o Intelovom nadolazećem GPU ponvno u javnosti

Detalji o Intelovom nadolazećem GPU ponvno u javnosti

Ako niste u toku, Intel se ubacio u razvoj vlastitih grafičkih kartica.

Sve je počelo zapošljavanjem dugogodišnjih poznatih lica AMD-a koji su u Intelu kako bi lansirali uspješnu grafičku liniju proizvoda.

Intelova "Xe" arhitektura nije tajna, na kraju dana već su ju demonstrirali na funkcionalnoj grafičkoj kartici u PC računalu.

No, ono zanimljivo je da se arhitektura dijeli na dvije grane: Xe-LP, iliti Low Power, naimjenjene prijenosnicima i slabijim karticama, te Xe-HP, čipove koji će biti namijenjeni od grafičkih kartica u računalima sve do serverskih implementacija.

 

Sam leak je kratka informacija o razvoju arhitekture u Intelovoj dokumentaciji, no dokaz je kako se Intel nakon demonstracije Low Power verzija okhreće High Power modelima i njihovom razvoju.

Prema leakovima, LP i HP verzije arhitekture inati će značajne razlike. Ono što znamo je da kartica sa 96 EU (Execution units) ima performanse od oko 3 TFOPS-a. Među leakovima spominje se i varijanta od 512 EU, a s obzirom da će se kartice proizvoditi na Intelovom nadolazećem 7 nm proizvodnom procesu, očekuje se frekvencija od barem 1,5 GHz.

 

Tako će kartica sa 512 EU imati performanse od oko 12,5 TFLOP-a, sa očekivanom potrošnjom od 150 W.

Sve informacije naravno bazirane su na brojnim sitnim leakovima koji se pronalaze u raznoj dokumentaciji, te do prave kartice ipak će trebati čekati još neko vrijeme.

No, novi igrač na grafičkom tržištu svakako bi mogao pozitivno utjecati na cijene, ali i ubrzan razvoj tehnologija.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Detalji o Intelovom nadolazećem GPU ponvno u javnosti - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.