Intel je predstavio detalje o novom Thunderbolt 4 standardu

Intel je predstavio detalje o novom Thunderbolt 4 standardu

U šumi USB i Thunderbolt standarda, Intel je najavio novi Thunderbolt 4 koji će moži povezati dva 4K ekrana od jednom. Također će podržavati PCIe brzine prijenosa podataka do 32 Gb/s što je dvostruko brže nego prije.

 

To bi značilo da se bi u skorijoj budućnosti mogli vidjeti brze eksterne diskove s Thunderbolt 4 sučeljem. U isto vrijeme novi standard nije zapravo brži od Thunderbolta 3, budući da oba mogu ponuditi brzine do 40 gigabita po sekundi. Intel je sam pridonio konfuziji oko sučelja zbog koje kod kupovine laptopa malo dublje morate kopati koje točno standarde imate. Uskoro stiže i USB 4 standard s mogućnostima jednakima Thunderbolt 3 konekciji, a zanimljivo je da će Thunderbolt 4 podržavati USB 4 uređaje s kojima dijele isti USB-C standard kabla. Ranije ove godine bio je skandal oko sigurnosnih propusta na Thunderbolt 3 standardu, a Intel je najavio kako će nova četvorka imati odgovarajuću zaštitu za DMA (direct memory attacks) napade.
Prvi procesori koji će integrirati novi standard su Tiger Lake modeli. Moći će se naći docking stanice s po četiri Thunderbolt 4 kontrolera te univerzalni kablovi do 2m duljine.

thunderbolt4 comparison chart

Intelovo pojašnjenje Thunderbolt 4 standarda i konkurenata
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel je predstavio detalje o novom Thunderbolt 4 standardu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.