Nvidia predstavila novu generaciju 3000 grafičkih kartica

Nvidia predstavila novu generaciju 3000 grafičkih kartica

Ampere grafičke kartice konačno stupaju na scenu, a zanimljivija od ičega je njihova nevjerojatna snaga.

Nove grafičke kartice od Nvidije i službeno su prestavljene. Kodnog imena Ampere, fokusiraju se na čistu radnu snagu, poboljšavajući tehnologije koje su predstavljene u trenutnoj seriji 2000.

Prve kartice koje vide svijetlo dana su naravno premium RTX ponuda, točnije RTX 3070, RTX 3080, te RTX 3090.

 

RTX 3070

Početna kartica u predstavljenoj ponudi, već plijeni poglede i pažnju kompletne gaming scene. Naime, Nvidia najavljuje performanse nešto bolje od trenutne RTX 2080Ti, unaprijeđenje u performansama koje je gotovo nečuveno u povijesti grafičkih kartica.

Naravno, prvo na što pomislite je da će sigurno koštati nevjerojatno puno, no Nvidia je izbacila i cijene, te ispada kako će RTX 3070 koštati pristojnih 500 dolara (više kod nas, naravno).

 

RTX30 2

Dolazi sa čak 5888 CUDA jezgri te 8 GB GDDR6 radne memorije. Sekundarne RT i Tensor jezgre dobivaju po 2x bolje performanse u usporedbi sa trenutnom ponudom.

Povećanje u broju CUDA jezgri došlo je i zahvaljujući smanjenju proizvodnog procesa. Naime, Nvidia sada svoje kartice tiska na Samsungovom 8nm proizvodnom procesu koji omogućuje čipu da bude gotovo duplo gušći nego do sada.

 

RTX 3080

No, ako ste već vlasnik dobrih grafičkih kartica serije 2000, možda vas ipak treba malo više uvjeriti da je nova serija ipak malo bolja.

Zato, po cijeni od 700 dolara (nešto više kod nas) imamo novu RTX 3080 koja jednostavno nema usporedivog proizvoda na tržištu, prema Nvidijinim najavama iako nisu dali točne brojeve.

Kartica ima pristojnih 8704 CUDA jezgri, te se za nju razvila nova GDDR6X radna memorija. Radne memorije ima 10 GB što bi trebalo biti sasvim dovoljno, a sada ima brzinu od 1 TB/s. Razvijena je i nova tehnologija koja bi trebala dati brži pristup SSD disku na računalu kako bi se ove brzine mogle bolje iskoristiti.

 

RTX30 4

Kao i 3070, proizvedena je na Samsungovom 8 nm proizvodnom procesu te zahvaljujući njemu ima 28 milijardi tranzistora. RT jezgre su 1,7 puta jače nego u prošloj generaciji, dok su Tensor jezgre 2,7 puta jače.

Nvidia RTX 3080 naziva novim flagship proizvodom ove generacije. Nudi vrhunsko 4K gaming iskustvo sa svim naprednim funkcijama uključenim, a vjerujemo da ni viši FPS na 4K zaslonima neće biti teško postići.

 

RTX 3090

Nekima 4K gaming jednostavno nije dovoljan. Neki žele 4x 4K monitra, iliti pak jedan 8K monitor kako bi napokon mogli igrati zadovoljni. Za takve kupce Nvidia ima specijalnu karticu, RTX 3090.

Kartica ima svega 10.496 CUDA jezgri, a kako bi se sve moglo prikazati na 8K zaslon, jezgrama u pomoć stiže 24 GB GDDR6X RAM memorije. Već smo spomenuli, nova memorija ima brzinu od 1 TB/s te može brže pristupiti memoriji na diskovima računala.

 

RTX30 4

Točne performanse naravno Nvidia još nije objavila, no podijelili su činjenicu da RTX 3090 može većinu trenutnih AAA gaming naslova vrtjeti na 8K sa uključenim naprednim RayTracing i DLSS postavkama pri brzini od 60 fps-a.

Ova kartica također zauzima 3 PCIe utora na kućištu, te je sama po sebi... nešto veća od prošle generacije. Kako bi sve stavili u perspektivu, Nvidia tvrdi kako je RTX 3090 oko 50% jača od Titan RTX-a, po cijeni od 1.500 dolara.

 

Vanjskoo tržište rabljenih kartica već reagira, te su trenutne flagship kartice u sve većem broju na sekundarnom tržištu, u iščekivanju novih modela.

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nvidia predstavila novu generaciju 3000 grafičkih kartica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.