Krenuli leakovi o prvoj Intelovoj high-end Xe grafičkoj kartici

Krenuli leakovi o prvoj Intelovoj high-end Xe grafičkoj kartici

Osim leakanih slika, krenule su i teorije o konačnim specifikacijama kartica te gdje bi se mogla smjestiti po performansama.

Intelova high-end kartica, Xe-HPG DG2 leakana je u svojoj inženjerskoj verziji, a bazirana je na 12. generaciji Intelove GPU arhitekture. Riječ je o novom dizajnu koji bi osim konkurentskih performansi, trebao podržavati i najnovije tehnologije poput RayTracinga i vlastite verzije DLSS-a.

 

Intel Xe HPG DG22

Riječ je o ranoj verziji kartice te će konačan dizajn naravno biti promijenjen, no može se primijetiti kako se koriste dva ventilatora za hlađenje sa velikim aluminijskim hladnjakom koji zauzima dva PCIe utora. Za napajanje koristi 8 + 6 pinske utore, što nam daje do znanja da bi maksimalna potrošnja mogla biti do 275 W.

Intel će, kao i konkurencija, koristiti isti čip u više varijanti ovisno o uspješnosti proizvodnje i potrebama, a kartica može imati do 4096 jezgri sa 512 EU-a i do 16 GB GDDR6 radne memorije. Kada se priča o brzini čipa, spominje se 2,2 GHz, a za konkretne performanse, spominju se brzine oko RTX 3080 i RX 6800 XT grafičkih kartica.

 

Intel Xe HPG DG2

Kada pričamo o konačnom datumu kada će kartice biti dostupne kupcima, procjene su krajem ove godine do početka sljedeće za mainstream modele, dok će oni za entuzijaste vjerojatno biti spremni za više od godinu dana. O cijenama je teško pričati jer izgleda kako smo napustili pristupačnu ponudu za mainstream segment, te će svaka kupnja kartice biti značajna odluka, barem dok se kripto kopanje ponovno ne smiri.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Krenuli leakovi o prvoj Intelovoj high-end Xe grafičkoj kartici - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.