AMD predstavio brojne nadolazeće proizvode u 2022. godini na CES sajmu

AMD predstavio brojne nadolazeće proizvode u 2022. godini na CES sajmu

AMD je iskoristio virtualni CES sajam da predstavi proizvode, ali i pojasni ciljeve sa novim arhitekturama te što nas sve očekuje u skoroj budućnosti.
 

Novi mobilni APU procesori serije 6000

Najbitniji su novi proizvodi, a riječ je o seriji mobilnih procesora za laptope serije Ryzen 6000. AMD se i ovdje bavi mid-range i high-end modelima bez najave entry-level ponude. Nova serija 6000 mobilnih procesora koristiti će postojeću ZEN3 arhitekturu, no tiskani su na 6 nm proizvodnom procesuu od TSMC-a. Ono zanimljivo krije se u grafičkoj komponenti koja napokon dobiva RDNA2 upgrade, a AMD najavljuje i do duplo bolje performanse na grafičkoj strani zahvaljujući RDNA2 arhitekturi i FullHD gaming na laptopima bez dodatne grafičke kartice.
 
966204 AMDRYZEN6000 01 0006 4K copy
Dodatna poboljšanja na ZEN3 arhitekturi i proizvodni proces omogućuju ovim mobilnim procesorima da dosegnu turbo brzine i do 5 GHz što će biti prvi puta da AMD nativno doseže 5 GHz. Bolje performanse grafičke komponente te već poznata štedljivost mobilnih Ryzen procesora navodno će nekim laptopima omogućiti reprodukciju videa i do 24 sata na jednom punjenu, ovisno naravno o veličini baterije.
 
Dok će Ryzen 5 modeli imati 6+6 jezgri, Ryzen 7 i 9 imati će 8+8 jezgri sa različitim turbo vrijednostima i naravno potrošnjom. "U" modeli namijenjeni su ultrabook sceni te troše 15-28 W energije. Snažniji "H" modeli dolaze u tri varijante te trođe od 35-45 W energije, pa i više, ovisno o postavkama.
 
 

Refresh desktop Ryzen 5000 serije

AMD je osvježio i desktop ponudu procesora i to samo jednim modelom: Ryzen 7 5800X3D. Riječ je o standardnom Ryzen 5800X procesoru sa 8 jezgri i 16 threadova, no po prvi puta se koristi dodatan čip sa dodatnih 64 MB cache memorije direktno postavljen na čip s jezgrama. Ovakav pristup prvi je u svijetu te će prema AMD-ovim tvrdnjama ponuditi osjetno bolje gaming performanse.
 
AMD 3D Chiplet Technology 1 copy
Procesor ima brzinu do 4,5 GHz što je niže od originalnog Ryzen 7 5800X modela, no AMD tvrdi kako će performanse u gamingu svejedno biti bolje. Na pitanje zašto je frekvencija spuštena, odgovor je jednostavan: Kako bi zadržali TDP od 105 W morali su spustiti frekvenciju procesora jer dodatna memorija proizvodi dodatnu toplinu. 
S adekvatnim hladnjakom naravno možete slobodno overclockati procesor na višu razinu kao i do sada.
AMD je izjavio kako je ova tehnologija specifično stavljena na njihov najbolji gaming procesora da ga dodatno poboljša, a ovisno o reakcijama korisnika nastaviti će razvijati ovu poprilično skupu tehnologiju. Novi procesor bez problema može biti postavljen u matične ploče koje podržavaju i 5800X verziju.
 
 

Novi ZEN4 krajem godine

Osim refresh modela procesora, AMD je najavio potpuno nove procesore koji će nam doći krajem ove godine. Riječ je o novoj ZEN4 arhitekturi pod Ryzen 7000 nazivom (preskače se Ryzen 6000 za minastream desktop procesore) koja će donijeti i potpuno novu AM5 platformu kao i LGA socket poput onog na Intelovim sustavima. 
 
Desktop 2022
AMD je istaknuo kako će prilagoditi nove procesore kako bi u potpunosti pasali postojećim hladnjacima po visini i dimenzijama kako kupnja novih ne bi bila potrebna. Novi procesori imati će zanimljiv dizajn te AMD ističe kako je potreban kako bi potrebne komponente mogle stati na procesor s obzirom da ih nisu mogli staviti s donje strane procesora radi velikog broja pinova, no neće imati utjecaj na konačne performanse procesora.
 
Zen4 LGA1718
AM5 donosi i nove tehnologije poput DDR5 memorije, USB4 podrške, WiFi 6E te DisplayPort 2.0.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD predstavio brojne nadolazeće proizvode u 2022. godini na CES sajmu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.