Pripremite se za novu generaciju AMD Ryzen 7000 procesora

Pripremite se za novu generaciju AMD Ryzen 7000 procesora

Novi procesori sa sobom donose i nove ploče, ali i druge značajke kojima okreću novu stranicu u razvoju.

AMD je i službeno predstavio ZEN 4 arhitekturu koja dolazi u novim Ryzen 7000 procesorima, a na tržištu se očekuju već sredinom rujna u obliku pre-ordera. Zanimljiva informacija je da će se za matične ploče trebati čekati i do kraja rujna prije nego izađu na tržište.

 

amd 6

O novim Ryzen procesorima već se dugo nagađa oko specifikacija koje smo već prenosili, no sada je slika puno jasnija te se sve čini kako će natjecanje izmešu AMD-a i Intela biti jako vruće (i to doslovno) jer oba proizvođača tjeraju značajno više energije u svoje čipove kako bi postigli vrlo impresivne performanse, a istovremeno nadjačali jedan drugoga.

Ryzen 7000 procesori tako dolaze sa odvojenim komponentama ispod samog heatspreadera, kako je to bilo u zadnjih nekoliko godina. Priča ovdje ostaje ista sa jednim do dva čipleta koji primarno sadrže jezgre (do 8 fizičkih jezgri po čipletu) te I/O čip koji je fizički veći te sadržava sve ostale bitne komponente.

 

amd 2

Ovaj pristup se kod AMD-a pokazao iznimno dobrim jer im pruža veću fleksibilnost u fazi proizvodnje samog čipa, kao i za razmicanje izvora topline za bolji prijenos na hladnjak.

Mainstream Ryzen 7000 procesori tako i u ovoj generaciji dolaze sa maksimalno 16 jezgri i 32 threada, no mogu povući značajno više energije koja zajedno s boljim proizvodnom procesom koji je sada na 5 nm, postižu do 5,7 GHz na jednoj jezgri.

 

amd 1

ZEN 4 procesori tako sada mogu povući do 170 W TDP ako su termalni uvjeti zadovoljavajući, a sam IHS vuče do 230 W standardno ili do 280 W ako se overclocka. Unatoč tome, sama površina procesora se smanjila što znači da će dosadašnji hladnjaci zadržati kompatibilnost s novom arhitekturom, no slabiji modeli bi se mogli namučiti sa većim termalnim opterećenjima, ovisno naravno o namjeni procesora.

Primjerice top ponuda, Ryzen 9 7950X počne aktivno usporavati jednom kada procesor dosegne 95°C s 230 W te se spušta ispod 5 GHz. Kod Ryzen 5 7600X modela, temperaturna granica je 90°C s 120 W kada također osjetno spušta radni takt za zaštitu od pregrijavanja. Vjerujemo da će za izvlačenje maksimuma ovim procesorima biti potrebno AiO vodeno hlađenje.

 

Novi procesori

 

AMD je predstavio četiri procesora kao i njihove cijene za SAD, te možemo reći da barem ovoga puta nisu rasle već će biti kompetitivne s Intelom.

Tako imamo:

Ryzen 5 7600X za 299 USD – 6/12 threada, do 5,3 GHz boost

Ryzen 7 7700X za 399 USD – 8/16 threada, do 5,4 GHz boost

Ryzen 9 7900X za 549 USD – 12/24 threada, do 5,6 GHz boost

Ryzen 9 7950X za 699 USD – 16/32 threada, do 5,7 GHz boost

Vjerujemo da će kao i do sada Ryzen 5 biti dovoljan za veliku veličinu gaming računala s obzirom na svoje performanse, a samo oni koji će loviti 200+ fps-a moraju ipak odabrati najbrže procesore.

 

amd 7

Nova AM5 platforma od AMD-a podržava samo DDR5 memoriju tako da to morate uračunati kao dodatan trošak. Nova platforma donosi PCIe 5.0 standard, a AMD je izjavio kako se za prvu generaciju procesora cilja DDR5-6000 memorija kao zlatna sredina performansi i cijene.

DDR5 memorija je i dalje značajno viša po cijeni od DDR4, ali već na tržištu možemo vidjeti sporije modele koji su cjenovno prihvatljiviji te će biti dovoljni da vam nova platforma funkcionira, barem dok se cijene ne spuste.

 

amd 4

Podsjetimo, očekuje se ubrzanje do 29% s jednom jezgrom te preko 50% kada radi više jezgri u usporedbi s dosadašnjim procesorima od obje kompanije.

Konačne cijene i dostupnost kod nas još nisu poznati.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Pripremite se za novu generaciju AMD Ryzen 7000 procesora - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.