IFA 2022: Qualcomm keynote otvara sajam velikim najavama!

IFA 2022: Qualcomm keynote otvara sajam velikim najavama!

Otvornu riječ ovoga puta ima Qualcomm koji je predstavio nove proizvode na koje se planiraju fokusirati u naredno vrijeme, a sve se može sažeti u jednostavan izraz: Edge computing.

Istaknut je novi Snapdragon 8+ Gen1, na kojem se osjeti promjena u trajanju baterije i do sat vremena korištenja na mobilnim uređajima, a istovremeno su se poboljšale i grafičke performanse. Sada 8K snimanje kao ni 144 Hz gaming više nisu problem na mobitelima nove generacije, uz umjerenu potrošnju energije. Qualcomm je istaknuo Samsung kao razvojnog partnera i kao rezultat naglasio nove Fold4 i Flip4 mobitele.

Samsungov VP, Dr. Won-Joon Choi istaknuo je početak ozbiljnije kolaboracije sa Qualcommom te najavljuju veći broj Samsung proizvoda sa Snapdragon hardverom za najbolji omjer performansi i mogućnosti. Istaknuli su kako je globalno lansiranje sa Snapdragon čipsetom bio korak naprijed, nadamo se da će i drugi njihovi proizvodi nositi ovaj čipset za najbolje performanse po traženoj cijeni u našoj regiji.

 

snap 2

Vračajući se na Qualcomm, njihov fokus je na wireless tehnologiji te smatraju da „last mile“ konektivnost uvijek mora biti bežična. Tu su naravno i performanse procesora i GPU-a, no fokusiraju se na cijelu obitelj novih mogućnosti koje im je teško uvijek istaknuti. To su Snapdragon Smart, Connect, Sound, Sight, Secure i Gaming.

Istaknuli su ogroman razvoj na obradu AI podataka sa NPU procesorom koji obrađuje te podatke. Danas mnogi mobiteli koriste ove mogućnosti, od poboljšanja bežičnog signala, optimizacije potrošnje baterije, eliminacije pozadinskog šuma, te naravno kod slikanja fotografija.

Glavna točka novih rješenja

 

snap 3

Qualcomm je tako predstavio novi fokus na povezivost, odnosno Snapdragon Connect. To je platforma koja će s vremenom biti unutar svakog elementa, od 5G modema, wifi rutera, antena i ostalih komponenti u lancu kako bi mreža podržala multi-gigabitnu konekciju kada i gdje je ona najpotrebnija tako da svaki korisnik ima optimalno iskustvo.ž


WIfi 7

 

snap 5

Novi standard nakon današnjeg Wifi 6e, WiFi 7 je spreman da uz 5G mrežu optimizira povezivost svakog uređaja na mreži pomoću AI-a.
WiFi 7 moći će imati duplu propusnost spajanjem dva 160 MHz kanala na jednom uređaju između ostalih AI poboljšanja. Novi Snapdragon čipovi mobitelima će omogučiti i satelitsku komunikaciju u skorije vrijeme.

 

Zvuk

Fokus na Audio uređaje potvrđen je Qualcommovom suradnjom sa BOSE audio kompanijom za optimizaciju lossless audio formata i njihovog prijenosa na bežične uređaje, prije svega slušalice.
Tom prilikom je CEO od BOSE-a, Lila Snyder istaknula kako su njihovi inžinjeri već dugo vremena u uređajima koristili Qualvommove čipove te da im oni omogućuju nova riješenja za high-end audio uređaje.
BOSE je najavio da se za budućnost fokusira na još bolje audio iskustvo kod kuće u autu ili pokretu, audio iskustvo s boljom obradom podataka i AI rješenjima rezultirati će još boljim audio iskustvima u skorije vrijeme.

 

Cloud computing

 

snap 6

Snaga računala na mobitelima sve je brža, a 5G mreža glavni je medij koji će omogućiti obradu podataka na udaljenim podacima uz njihov lagan pristup gdje god bili. Osim mobitela, Qualcomm najavljuje nove čipove na laptopima uz Widows 11 platformu. Ovdje će istaknuta biti AI obrada, pogotivo kod video snimanja kao i video poziva, za dobivanje najbolje moguće slike.

 

Metaverse

Snapdragon je istaknuo i novi spoj virtualnog sa stvarnim, Metaverse o kojem već dugo slušamo. Kako bismo mogli imati odlično iskustvo, Snapdragon svoje čipove želi u još više AR i VR naočala te ostalih XR uređaja koji će omogućiti pristup metaversu.

 

snap 7

Qualcomm i Meta ovom prilikom najavljuju višegodišnju suradnju u razvoju XR uređaja, od mobitela do raznih naočala poput trenutnih Meta Quest 2 koje već omogućuju wireless iskustvo. Nova kolaboracija za cilj ima još bolje VR iskustvo s bpljim naočalama za prostorno snalaženje i iskustvo kako u stvarnosti tako i u Metaversu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

IFA 2022: Qualcomm keynote otvara sajam velikim najavama! - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.