Aktivno hlađenje od ASRocka za novu PCIe 5.0 M.2 SSD pohranu

Aktivno hlađenje od ASRocka za novu PCIe 5.0 M.2 SSD pohranu

Kada su M.2 diskovi tek došli na tržište, iznimnu prednost imali su radi svojih malih dimenzija, no sve veća potražnja za performansama uzrokuje i pretjerana zagrijavanja.

ASRockova aktivna hlađenja dolaze u pet različitih modela, ovisno o tome koju matičnu ploču koristite: AMD-ove X670E, B650 ili Intelovu Z790 platformu. Riječ je o vertikalnom hladnjaku koji na sebi ima malen ventilator snage 4,92 CFM kako bi održao nove diskove pod optimalnom radnom temperaturom bez obzira na okruženje i zadatke.

Naime, Phison, jedan od najvećih proizvođača kontrolera za SSD diskove među ostalim stvarima, upozorio je da PCIe 5.0 kontroleri imaju radnu temperaturu do 125 °C, dok sama NAND memorija može izdržati do 80 °C za vrijeme rada prije nego se prisilno isključe kako bi izbjegli kritične greške pri radu.

Brzine koje novi diskovi postižu iznose od 10 do 12 GB/s što je svakkao iznimno impresivna količina podataka, no također je pitanje koliko često takve količine podataka prenosi prosječan korisnik. S druge strane, korisnici poput content kreatora koji moraju prebacivati ogromne količine podataka svakako bi trebali istražiti mogućnosti hlađenja novih diskova akko bi im podaci bili garantirano sigurni od pregrijavanja diska.

Bitno je naglasiti i kako je ovakva implementacija moguća samo kod M.2 utora na matičnoj ploči koji se ne nalaze primjerice ispod grafičke kartice.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Aktivno hlađenje od ASRocka za novu PCIe 5.0 M.2 SSD pohranu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.