Povratak mid-rangea: Intel i5-13400 procurio sa solidnim performansama - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Povratak mid-rangea: Intel i5-13400 procurio sa solidnim performansama

Povratak mid-rangea: Intel i5-13400 procurio sa solidnim performansama

Novi čipovi 13. generacije za Intel i 7. generacije za AMD napokon su na tržištu, no dok većina gleda na top modele gdje se natječu, srednja kategorija nije toliko zabljesnula.

AMD je prošle, a pogotovo ove generacije s cijenama svog ekosustava otišao u stratosferu gdje prosječan Ryzen 5 mid-range procesor košta oko 3.000 kuna. Uparite to s solidnom mid-range pločom od još 2.000 do 3.000 kuna, obveznom DDR5 memorijom i cijena samo jezgre računala već doseže tisuću eura bez GPU-a i napajanja.

Intel s druge strane ima slične cijene procesora kada pričamo o 13600K modelu, no sada su izašli leakovi o nadolazećim mid-ragne procesorima atraktivnije cijene što se odražava na cijeli sustav.

Nadolazeći i5-13400 koji je procurio s rezultatima može se mjeriti s novim AMD Ryzen 5 procesorom, no očekuje se cijena od oko 2.000 kuna kod nas. Uz to, mid-range B660 matične novijeg datuma će ih automatski podržavati te se mogu naći za 1.000 - 2.000 kuna. Na kraju, i dalje podržavaju DDR4 memoriju koja sa solidnim specifikacijama nema vidne razlike u performansama kada ju usporedimo s trenutnom DDR5 ponudom, osim značajno niže cijene.  Keksi s 32 GB memorije dobiju se za tisuću kuna, što jezgru računala spušta na oko 4.000 kuna. 

Cijena je i dalje poprilična, no osjetno niža s obzirom da na kraju dana gaming, kao ni većina programa koje mi kao prosječni korisnici upotrebljavamo neće imati nikakve razlike u performansama.

Za sada izgleda kako će Intel biti u vodstvu kod kupaca na budžetu koji žele nove procesore. AMD za sada spušta cijene stare generacije, no pitanje je mogu li se mjeriti s nadolazećim mid-range Intelom.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Povratak mid-rangea: Intel i5-13400 procurio sa solidnim performansama - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.