TSMC diže cijene 3nm proizvodnje

TSMC diže cijene 3nm proizvodnje

Ako još niste upoznati, TSMC printa veliku većinu modernih čipova za računala, mobitele i dugi niz hardvera. Manji proizvodni proces ima velik broj benefita, od niđe potrošnje energije do viših performansi procesora.

Sada smo došli do razine kada je smanjivanje za jedan nanometar posao od nekoliko milijardi dolara, od tehnologije do izgradnje samih uređaja i naravno proizvodnje. Uz to, zadnjih par godina svi troškovi rastu, od sirovina do energenata. 

Kao rezultat toga, proizvodnja čipova osjetno je poskupjela, a za potencijalne kupce, TSMC je najavio dodatan rast cijena za njihovu najmoderniju 3 nm tehnologiju. Ako ste ikada vidjeli sliku tiskane ploče s procesorima (disk kojeg zovu i wafer), a njemu su otisnuti budući procesori. Naravno, ne uspjeva svaki od njih radi gređaka u proizvodnji ili materijalu na kojem se tiska pa broj konačnih čipova nije garantiran, no što ih više stane na jedan wafer, bolje za kupca.

Da sve stavimo u kontekst, prema najnovijim informacijama, prosječna cijena wafera za 7 nm tiskane čipove iznosila je 10.000 USD.  Prelazak na 5 nm tiskanje digao je cijenu wafera na 16.000 USD. Najnoviji podaci procjenjuju prosječnu cijenu wafera za 3 nm proizvodni proces od 20.000 USD. Ova poskupljenja u proizvodnji rezultirati će vjerojatno i sa poskupljenjima konačnih proizvoda.

Zato se priča da možemo očekivati rast cijena u slijedećoj godini većine popularne tehnike, od flagship mobitela, do procesora i grafičkih kartica čije cijene su i sada vrtoglave a koriste 5 nm proces. Imajmo na umu da i Intel uskoro počinje koristiti TSMC za svoje grafičke čipove.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

TSMC diže cijene 3nm proizvodnje - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.