Jeftini gaming PC uz pomoć Intelovih procesora i grafičkih kartica

Jeftini gaming PC uz pomoć Intelovih procesora i grafičkih kartica

Intel je krenuo u promociju svojih Arc grafičkih kartica uz pomoć programa kojeg su nazvali „Intel Arc balansirana računala“. Nudit će pakete Intelovih GPU i CPU, ali i u potpunosti unaprijed napravljenih računala s Intelovim Core procesorima i Arc A7 grafičkim karticama.

Čini se da je Intel napokon odlučio ozbiljno pokrenuti marketinšku mašineriju za svoju Arc seriju grafičkih kartica.

Kao što je Intelov direktor za marketing grafičkih kartica Ryan Shrout objasnio u blog postu i videu kojeg možete pogledati ovdje, ideja iza te kampanje jest povećati vidljivost Intelovih Arc proizvoda, demonstrirati koliko je efektivno spariti Intelov GPU s odgovarajućim Intelovim CPU, i najvažnije – ponuditi cjenovno pristupačne opcije za gejmere s budžetom.

Kako je Shrout objasnio u objavi na blogu, vrijeme je da Intelove Arc kartice „odu iz laboratorija i pronađu svoje mjesto u pravim računalima“.

Stoga, program Balansirana računala nudit će dvije opcije: pakete u kojima se nalaze i CPU i GPU te unaprijed napravljena računala u kojima se nalaze Intel Core procesori i Arc A7 grafičke kartice.

Svi paketi i računala nisu još dostupna, ali znamo da će početna cijena CPU+GPU paketa biti 423 dolara, dok će najniža cijena unaprijed napravljenih računala iznositi 899 dolara u SAD-u. O cijenama u ostatku svijeta još uvijek nema informacija.

Još nije jasno koju kombinaciju procesora i grafičke kartice će uključivati najjeftiniji paket od 391 eura, ali nadamo se da se ne radi o Arc A750 i Core i5-12400F koji se nalaze u najjeftinijem unaprijed napravljenom računalu budući da se ta kombinacija već sad može odvojeno kupiti za ukupan iznos od 380 dolara na američkom tržištu.

Ukoliko se radi o i5-12600K ili novijem i5-13500, onda ta cijena počinje izgledati znatno primamljivija.

Unaprijed napravljena računala se čine jako dobrim omjerom uloženog i dobivenog – radi se o više-manje savršenim mašinama za PC gejmera s budžetom koji traži stroj za pouzdano 1080p igranje.

Ako bi netko na američkom tržištu odlučio samostalno složiti računalo identično jednom od jeftinijih koje Intel nudi sa svojom A750 karticom – Thermaltakeov LCGS Quartz i750, koji se može nabaviti za ranije navedenih 899 dolara, morao bi potrošiti najmanje tisuću dolara (prije plaćanja licence za Windows 11, koja je uključena u ovu cijenu od 899 dolara).

Od računala koje je Intel ponudio, kao najbolji omjer uloženog i dobivenog čini se NZXT-ov Player: One gejming PC. Osim što je vizualno veoma atraktivan zahvaljujući njihovu prepoznatljivom minimalističkom dizajnu, u njemu se nalazi nešto snažnija A770 kartica. To znači da bi trebao pokrenuti većinu igara na 1080p, ali čak i na 1440p.

Na Intelovoj stranici se nalazi popis svih prodajnih mjesta koja sudjeluju u tom programu, pa se tako na britanskoj stranici PC Specialist mogu pronaći računala s i5-12600KF i Arc A750 za 896 eura, odnosno i7-12700KF i Arc A750 za 993 eura. Istovremeno, poljski sklep NTT nudi gejmerski PC s i5-12400F i A750 karticom za 877 eura.

Uz ta dva dućana, ovome programu su se u Europi pridružili samo još njemački Ecom i francuski Cybertek.

Shrout i njegov tim odradili su znatnu količinu testiranja s njihovim Arc A750 i A770 grafičkim karticama kako bi dobili konkretne brojke i zaključili koji procesor je najbolji upariti s kojom karticom.

Iz dobivenih brojki su izvukli zaključak da je te grafičke kartice najbolje spariti ne s najnovijim next-gen i9 procesorom, već s i5 ili i7 procesorom iz Intelove prethodne 12. generacije.

To su podržali podacima, od kojih je možda najzanimljiviji taj da performanse u igrama s Intelovim Arc karticama ne variraju toliko ovisno o procesoru s kojim su sparene kao što je to slučaj s Nvidijinom flagship karticom RTX 4090.

U slučaju RTX 4090, ako zamijenite i9-13900K – trenutno najbolji procesor na svijetu – na cjenovno znatno prihvatljiviji i7-12700K, FPS u igrama padne prosječno za 15 posto. Ako isto napravite koristeći Intelovu Arc A750, FPS će u igrama pasti svega 3 posto.

 

different-gpu-classes-bb.jpg

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Jeftini gaming PC uz pomoć Intelovih procesora i grafičkih kartica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.