Apple koristio tetraprizme da ugura leću od 120mm u iPhone 15 Pro Max

Apple koristio tetraprizme da ugura leću od 120mm u iPhone 15 Pro Max

Oba Pro modela nove generacije pametnih telefona iPhone dolaze s brojnim nadogradnjama kamere, predstavio je Apple na jučerašnjem Wanderlust događaju.

Jedna od glavnih prednosti Appleovih „Pro“ iPhonea jest njihov set kamera, koji svake godine donosi značajna poboljšanja. iPhone 15 Pro i 15 Pro Max nisu iznimka. Kao što su radili već nekoliko godina, oba telefona imaju trostruke leće, no ove godine ima nekoliko značajnih pojedinosti, posebno za iPhone 15 Pro Max.

Apple-iPhone-15-Pro-lineup-camera-system-230912.jpg

Po prvi put, iPhone 15 Pro Max ima „5X“ optički zoom s ekvivalentnom žarišnom duljinom od 120 mm. To je značajno dulje od 3X žarišne duljine od 77 mm koju možete pronaći na standardnom iPhoneu 15 Pro (kao i na oba prošlogodišnja 14 Pro telefona). Ima senzor koji je 25 posto veći od 3X kamere na 14 Pro Max, zadržavajući pri tome otvor blende f/2.8, što Apple tvrdi da je najveći otvor blende od svih pametnih telefona u ovoj optičkoj kategoriji.

Apple-iPhone-15-Pro-Photo-mode-Smart-HDR-230912.jpg

Obično, duže telefoto leće su doslovno duže u fizičkom smislu. Kako bi to izbjegao, Apple koristi ono što naziva „tetraprizma“ dizajnom. Zrake svjetlosti se reflektiraju četiri puta kroz staklo, što omogućuje svjetlu da putuje dulje bez potrebe za fizički većim dizajnom. Tu je i napredniji sustav stabilizacije slike, što je nužno kada snimate s duljim žarišnim duljinama. Naravno, trebat ćemo isprobati ovu kameru kako bismo vidjeli kako se ponaša, ali zvuči kao impresivno poboljšanje za svakoga tko kupuje iPhone 15 Pro Max - ako ste strastveni fotograf s pametnim telefonom, samo ove promjene mogle bi opravdati kupnju Max modela umjesto manjeg.

Apple-iPhone-15-Pro-Max-Telephoto-camera-230912.jpg

Dolazi niz drugih nadogradnji za oba iPhonea razine profesionalnih uređaja. „Glavna“ kamera ponovno ima 48 megapiksela, ali napredak u korištenju te rezolucije omogućuje vam snimanje s glavnom lećom na izbor tri učinkovite žarišne duljine: 24 mm, 28 mm i 35 mm. Možete odabrati svoju željenu postavku i postaviti je kao zadano. Obično nećete izrađivati fotografije s punom rezolucijom od 48 megapiksela - Apple kombinira piksele kako bi poboljšao performanse pri slabom svjetlu, a zadani izlaz bit će 24 megapiksela. No, ako radije koristite punu rezoluciju, možete snimati u ProRAW formatu od 48 megapiksela ili u HEIF formatu za datoteku koja je manja i lakše se dijeli.

Apple-iPhone-15-Pro-Max-Night-mode-Portrait-mode-230912.jpg

Kao i kod prošlogodišnjih kamera, „glavna“ kamera također može koristiti sredinu senzora od 48 megapiksela kako bi vam pružila učinkovite fotografije s 2X optičkim zumiranjem od 12 megapiksela. A manji iPhone 15 Pro zadržava 3X optičku leću.

Prirodno, postoje poboljšanja u softveru cijelog foto procesiranja iPhonea, koje Apple naziva Fotonski motor. To uključuje stvari poput boljih performansi pri slabom svjetlu, poboljšani HDR, kontinuiranog zumiranja pri snimanju portreta, mogućnost prilagodbe fokusa portreta nakon što je fotografija već snimljena, poboljšanog dinamičkog raspona i više. Ali jedna od promjena koja će odmah biti vidljiva jest da iPhone automatski prelazi u način portreta kada je fokusiran na osobu ili kućnog ljubimca, čime se štedi korak odabira tog načina.

Apple-iPhone-15-Pro-Max-48MP-camera-02-230912.jpg

I dok su većina poboljšanja kamere ove godine usmjerena na fotografije, postoji velika promjena u video tehnologiji koja je izravno povezana s budućim Apple uređajem. Kasnije ove godine, linija iPhone 15 Pro moći će snimati prostorne videozapise koji se mogu gledati putem nadolazećih Vision Pro naočala. Radi se o suštinski 3D videozapisima snimljenim koristeći ultra-široku i glavnu kameru kako bi se pružilo dublje iskustvo prilikom korištenja Apple-ovih naočala. Očito je da je vrlo malo ljudi imalo priliku vidjeti kako to radi, ali to je pametan način za Apple da potakne ljude da snimaju videozapise koji će vjerojatno izgledati privlačno na Vision Pro uređaju.

Apple-iPhone-15-Pro-lineup-ProRes-video-shoot-230912.jpg

Iako je standardni iPhone 15 dobio skromniji niz nadogradnji, ipak ima nekoliko stvari koje vrijedi napomenuti. Glavni senzor kamere nadograđen je na 48 megapiksela. To znači da možete prvi put dobiti 2X zumiranje na standardnom iPhoneu 15, jer se može izrezati u središte senzora i proizvesti sliku od 12 megapiksela bez degradacije koju dobivate digitalnim zumiranjem. Također ćete dobiti slike od 24 megapiksela koje kombiniraju piksele kako bi poboljšali nisku svjetlost i detalje, uz zadržavanje upravljivih veličina datoteka. Ovo su dobra poboljšanja za ljude koji ne žele previše razmišljati o sitnicama fotografiranja s iPhoneom - ali ako želite više kontrole nad svojim slikama, Pro modeli ostaju najbolji izbor.

Apple-iPhone-15-Pro-lineup-color-lineup-230912.jpg

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple koristio tetraprizme da ugura leću od 120mm u iPhone 15 Pro Max - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.