ASUS predstavio nove ROG laptope i ROG Phone na CES-u

ASUS predstavio nove ROG laptope i ROG Phone na CES-u

Početak godine u IT svijetu tradicionalno je rezerviran za predstavljanja novih tehnologija na CES-u, sajmu koji se održava u Las Vegasu.

ASUS je svoje predstavljanje podijelio na dva dijela, a u prvom je predstavio uređaje iz ROG (Republic of Gamers) linije proizvoda. To su uređaji namijenjeni gejmerima, a naglasak je ove godine bio na novim laptopima, kao i na novom ROG Phone 8 pametnom telefonu za igranje u pokretu.

Gejmerski laptopi iz ROG serije podijeljeni su u nekoliko kategorija: 

  • ROG Zephyrus serija tankih i laganih gejmerskih prijenosnika
  • ROG Strix serija namijenjena je najzahtjevnijim igračima, pa njene specifikacije prate najnovije trendove i tehnologije
  • TUF Gaming serija za igrače na budžetu

Osim što ROG Phone 8 i Phone 8 Pro dolaze s najnovijim Snapdragon 8 Gen 3 čipsetom, iz ASUS-a se hvale kako su ovu seriju telefona najviše unaprijedili na području kamere. 

06_ROG_Phone_8_1.jpg

ROG Phone 8

Snapdragon 8 Gen 3 dolazi uz pregršt novih AI značajki koje bi trebale olakšati rad na mobitelu, ali i njegove performanse. Qualcomm se podosta hvalio svojim najnovijim čipsetom krajem 2023. godine, a prvi uređaji s njim pristižu i na europsko tržište. 

Za prikaz slike zadužen je 6.78-inčni Samsung E6 AMOLED s brzinom osvježavanja od 165 Hz. Veliki ekran i visoka frekvencija osvježavanja idealna su kombinacija za igrače u pokretu, bez obzira igrali oni Call of Duty, Fortnite, League of Legends ili bilo koji drugi naslov na mobitelu.

Za takve zahtjeve treba osigurati i adekvatnu bateriju kako vas mobitel ne bi iznevjerio u krivom trenutku, pa u Phone 8 seriji možemo naći bateriju od 5.500 mAh. 

07_ROG_Phone_8_8_pro_1.jpg

Od funkcionalnih značajki, tu je još i IP68 certifikat otpornosti na vodu i prašinu, nakon čega dolazimo do unaprjeđenja kojim se ASUS najviše hvali - do kamere.

Sustav se na novoj seriji sastoji od tri kamere - glavne 50 MP Sony IMX890 koju odlikuje Hybrid Gimbal Stabilizer 3.0, 13 MP ultraširoke i 32 MP telefoto kamere s 3X optičkim zoomom i OIS.

 

ROG Zephyrus

02_Zephyrus_G14_and_Zephyrus_G16_laptops_-_with_one_each_in_Eclipse_Gray_and_Platinum_White_1.jpg

Zephyrus G14 i G16 redizajnirani su u ovoj novoj seriji tankih laptopa za gejmere, a ASUS je u u slučaju Zephyrus G16 GU605 modela uspio upakirati 16 inčni OLED zaslon u aluminijsko kućište debljine 15mm, sa sveukupnom masom uređaja na 1.85 kg. 

Laptop je opremljen najnovijim Intel Core Ultra 9 185H procesorom i NVIDIA GeForce RTX 4090 grafičkom karticom. S tim da valja napomenuti da model može doći i s nešto slabijim komponentama, međutim, ASUS se hvali da se u svima nalazi učinkovit sustav hlađenja.

03_Zephyrus_G16_Eclipse_Gray_Lid_with_Slash_lighting_1.jpg

Zephyrus G14 model još je lakši sa svojih 1.5kg, a opremljen je najnovijom serijom procesora od AMD-a: Ryzen 8000, koja dolazi s novim AI mogućnostima, a o kojima smo pisali u Novogodišnjim tech odlukama u 334. broju časopisa VIDI.

Što se tiče kvalitete prikaza, laptopi dolaze s G-Sync tehnologijom i frekvencijom osvježavanja od 240 Hz na svojim OLED ekranima.

 

ROG Strix

Najnovija generacija Intelovih procesora ugrađena je u Strix modele ASUS-ovih premium gejmerskih laptopa. i Strix SCAR i Strix G tako u najjačoj varijanti mogu imati Intel Core i9 14900HX procesor u kombinaciji s moćnim grafičkim karticama, koja kod SCAR modela može biti i NVIDIA GeForce RTX 4090. 

Veći Strix SCAR 18 laptop ima ROG Nebula HDR ekran. Radi se o Mini-LED zaslonu s preko 2.000 zona zatamnjenja i s 1.100 nita osvjetljenja, pa će HDR sadržaj i igre izgledati odlično čak i u svijetlim prostorijama. 

 

TUF Gaming

05_TUF_Gaming_1.jpg

A16 laptop iz ove serije baziran je na AMD Ryzen procesorima, a u najjačoj varijanti dolazi s GeForce RTX 4070 grafičkom karticom od NVIDIA-e. S druge strane, F16 model ove serije dolazi s Intel Core procesorom u kombinaciji s GeForce RTX 4060 (ili slabijom) grafičkom karticom. 

ASUS se za ovu seriju pohvalio i novim kućištem koje bi trebalo biti izrazito izdržljivo za gejming u pokretu bez straha od oštećenja uređaja.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASUS predstavio nove ROG laptope i ROG Phone na CES-u - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.