Kako do pravog surround iskustva za vaš TV

Kako do pravog surround iskustva za vaš TV

Već dugo vremena je dobar televizor tek pola priče jer se kod multimedije puno ulaže u audio iskustvo, a za cijeli sustav potreban vam je i soundbar

Osim slike, bitan je i ton. Gotovo svaki film, pa čak i serije danas, pogotovo na streaming servisima, nude odlične audio efekte koji vas mogu dodatno uživjeti u svijet čiju priču gledate, a upotpunjuju sliku pozicioniranjem raznih zvukova, tako da dobivate efekt veće prostornosti ili “soundstagea”. Uglavnom svi efekti spadaju pod “surround” naziv, a kreću dodavanjem većeg broja kanala, uz osnovna dva (stereo lijevi i desni).

 

Hisense_Soundbar-6.JPG

Dok su se za to originalno taktički postavljali zvučnici oko sobe iliti lokacije s koje film gledate, to rješenje ispadalo je dosta nezgrapno za svakodnevnog korisnika. Na scenu su tako došli soundbar sustavi. Unutar kućišta imaju veći broj zvučnika, taktički pozicioniranih da rašire soundstage, točnije da gledatelj dobije dojam kao da zvuk izvire iz lokacije koja nije konkretan soundbar ili televizor. Tako je vrlo kompleksan sustav sveden na pravilan oblik koji zauzima malo prostora, a može stajati ispod televizora bez da privlači previše pažnje te vizualnu funkciju prepušta televizoru.

 

Što tražiti

Pitanje koje si odmah postavljamo je gdje početi gledati ako želimo bolji sustav? Glavni nedostatak je što televizori danas imaju tanka kućišta i zvučnike skrivaju straga ili usmjerene prema podu što svakako limitira kvalitetu i jasnoću zvuka. Soundbar rješenja kreću od jednostavnih stereo sustava koji zvučnicima daju adekvatan prostor te su usmjereni prema samim gledateljima pa je već u startu zvuk često daleko jasniji i, prema potrebi, glasniji. No, danas se puno tehnologije skriva u audio komponenti i bilo bi šteta ne iskoristiti zvučnu komponentu multimedije kada već imate noviji televizor.

 

Hisense_Soundbar-5.JPG

Zato savjetujemo da se krene tražiti nešto naprednije surround soundbar sustave, uzimajući u obzir i cijenu koja vrlo brzo raste, no ipak se na tržištu može pronaći tu i tamo koji dijamant s optimalnim omjerom uloženog i dobivenog.

Tražimo soundbar koji, osim stereo zvučnika ima i treći, centralni kanal koji specifično cilja zvukove govora u filmovima, serijama i emisijama te ih pojačava kako bi uvijek bili jasni, bez obzira na pozadinsku akciju te su se pokazali odličnima za sav oblik sadržaja.

 

Fokus na nove tehnologije

Nakon toga, puno se priča o Dolby Atmos tehnologiji, kao i DTS: X standardu koji su vrlo brzo postali razvikani, a nude i “visinski” zvuk, odnosno soundbar sustavi za te standarde imaju dodatne zvučnike usmjerene prema stropu prostorije, od kojeg se onda zvuk odbija natrag prema gledatelju.

 

Hisense_Soundbar-10.jpg

Tako možete dobiti atraktivniji efekt prelijetanja iznad akcije na televizoru, zvuk kišnih kapi koje se čuju u sceni i sličnih primjera koji će dodatno obogatiti sadržaj te su svakako velik plus svakom sustavu. Na kraju, tu su i dodatni “surround” zvučnici, koje se često stavlja na sam rub soundbar sustava, usmjerenim prema zidovima prostora, a ciljaju zvukove koji dolaze sa “ruba” ekrana, ponovno kako bi proširili soundstage gledanog sadržaja, da dobijete efekt kao da zvuk ne dolazi iz lokacije televizora, već s ruba prostorije.

Ovisno o sadržaju, može se kombinirati visinski zvuk sa surround efektima za dobivanje odličnih kompliciranih efekata u novim, pogotovo akcijskim, filmovima.

 

Hisense U5120GW

Hisense je na našem tržištu lansirao neke iznimno atraktivne televizore, kako po specifikacijama, tako i po cijeni. No, tu su uvijek limiti kod audio reprodukcije koje možete riješiti samo dodatnim ozvučenjem.

 

Hisense_Soundbar-1.JPG

Ovdje uskače njihov Hisense U5120GW sustav soundbara i dubokotonca koji je zadovoljio sve naše već spomenute uvjete, po vrlo atraktivnoj cijeni za ovako kompleksan sustav.

Riječ je o 5.1.2 sustavu koji ima upravo tako i posložene kanale. Prva brojka “5” označava dva stereo kanala, dva surround kanala na rubovima soundbara i zadnji, centralni kanal za poboljšanje zvuka razgovora. Nakon toga brojka “1” označava da dobivate i odvojeni dubokotonac koji će pokriti one vrlo atraktivne bass tonove, pogotovo u akcijskim scenama, kao i kada se zvukom u filmu diže tenzija. Na kraju broj “2” označava dodatna dva “visinska” audio kanala koji služe za već spomenute Dolby Atmos standarde.

 

Hisense_Soundbar-11.jpg

Pogledali smo specifikacije soundbar sustava i osim što nudi ukupno 510 W snage, dolaze i s naprednim sustavom zvučnika. Stereo kanali svaki imaju po jedan visokotonac i jedan srednjetonac. Centralni kanal ima dva srednjetonca i jedan visokotonac, a sve to jamči visoku preciznost širokog spektra tonova na svim glasnoćama. Ostali surround zvučnici koriste po jedan zvučnik širokog spektra frekvencija.

Dubokotonac spušta odaziv frekvencija sve do 40 Hz tako da dobivate vrlo dubok bass čak i za slušanje glazbe.

 

Pripreme za akciju

Povezivanje sustava vrlo je jednostavno. Dok dubokotonac i soundbar trebaju odvojene izvore napajanja, ne moraju biti međusobno povezani žicom, već rade bežično. Kako je izvor dubokih tonova ljudima teže odrediti, dubokotonac možete postaviti i malo dalje od samog soundbara, gdje će vam pasati u prostoriji s obzirom na dimenzije.

 

Hisense_Soundbar-7.JPG

Jednom spojeni na struju, sami se automatski povezuju, a ako vaš televizor podržava ARC ili noviji eARC standard, automatski će prebaciti audio signal na soundbar. Potražite označeni HDMI utor na televizoru, kao i na soundbaru.

Hisense U5120GW model nudi dodatne opcije povezivanja koje uključuju još dva HDMI porta, pa na njega možete spojiti primjerice još PC i konzolu kako bi prema televizoru išao samo jedan HDMI kabel. Time poništavate i audio latenciju koju izvori trećih strana znaju proizvesti. Opcionalno, sustav možete povezati koaksijalnom ili optičkom vezom, no gube se neke moderne funkcije s obzirom da je HDMI konekcija najrazvijenija. Na kraju imate i USB utor kojim možete puštati medijski sadržaj direktno.

 

Hisense_Soundbar-12.jpg

Sada sustav možete kontrolirati daljinskim upravljačem koji ima sve potrebno, od kontrole intenziteta dubokih i visokih tonova, kao i uključivanje “surround” efekata, čak i na originalno stereo sadržaju. Tu je i biranje jednog od više EQ postavki, ovisno o sadržaju koji gledate za optimizaciju zvuka, a to uključuje i AI postavku koja sama odlučuje koje su postavke optimalne za trenutan sadržaj.

Mi smo odlučili pogledati par epizoda Zvjezdanih Ratova koji imaju, kao i većina Disney sadržaja imaju odličnu video i audio tehnologiju. Zatim smo slušali i glazbu s odličnim dubokim tonovima zahvaljujući odvojenom dubokotoncu, a omogućeno vam je i direktno streamanje preko primjerice Spotifyja ili Chromecasta te Apple AirPlaya.

 

Hisense_Soundbar-9.JPG

Na kraju smo odigrali i koju PC igru, primarno 4. sezonu Diabla 4 čiji prostorni zvukovi znaju impresivno rastegnuti mogućnosti soundbar sustava, a isto je i sa velikim brojem igara koje podržavaju surround ozvučenje.

 

Dodatne mogućnosti

No, soundbar ima dodatne Bluetooth i WiFi veze, pa osim direktnog BT spajanja za reprodukciju glazbe, možete putem Play-Fi aplikacije omogućiti soundbaru povezivanje na vaš lokalan WiFi što mu omogućuje preuzimanje i instalaciju ažuriranja, kao i povezivanje s drugim Play-Fi zvučnicima za dobivanje naprednih multi-room rješenja.

 

Hisense_Soundbar-8.JPG

Sve u svemu, riječ je o ogromnom broju funkcija koje ćete morati sami istražiti u priručniku, a nude se po vrlo atraktivnoj cijeni koja vrlo oštro konkurira na tržištu. 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.