Hue sustav pametne rasvjete omogućit će vam da na posve novi način kontrolirate rasvjetu

Hue sustav pametne rasvjete omogućit će vam da na posve novi način kontrolirate rasvjetu

Philipsov sustav pametne rasvjete Hue sastoji se od posebno energetski učinkovitih LED žarulja, mostova za spajanja (Hue bridge) i posebne aplikacije za brzu i jednostavnu kontrolu osvjetljenja.

Postoji nekoliko vrsta Hue starter paketa koje ćete odabrati prema vlastitim željama i potrebama. Najjeftiniji starter kit sastoji se od 2 prigušive E27 žarulje tople bijele boje (2700k) i mosta za spajanje na mrežu. Ostale mogućnosti uključuju LED trake, a dostupan je i komplet koji uključuje 3 žarulje u boji (16 milijuna boja), odgovarajući most (Hue bridge) i bežični daljinski.

Pametno, jednostavno, raskošno

Paketi Hue white dolaze s LED žaruljama koje omogućavaju toplo bijelo svijetlo i mogućnost prigušivanja. Hue White Ambiance paket s tri E27 LED žarulje omogućavaju toplo do hladno bijelo svijetlo, a paketi Hue White i Color Ambiance daju vam mogućnost korištenja bijelog svijetla i svijetla u boji.
Philipsov Hue sustav pametne rasvjete odlikuje se iznimno brzom i jednostavnom instalacijom. Sve što ćete trebati napraviti je povezati most (Hue bridge) mrežnim kabelom sa svojim routerom i to je manje-više to. Nakon toga se svako pojedino rasvjetno tijelo putem aplikacije povezuje u sustav. Hue bridge je zapravo svojevrsni Smart hub pomoću kojeg u Hue sustav pametne rasvjete možete povezati do 50 različitih rasvjetnih tijela, senzora i prekidača. Dodatni senzori i prekidači čine zapravo „srce“ pametnog rasvjetnog sustava Philips Hue.
Postoji nekoliko različitih senzora i prekidača. Svakako najzanimljiviji su bežični prekidač (dimmer) i senzor pokreta. Bežični prekidač omogućava osnovne funkcije poput paljenja i gašenja svjetla, te posebno atraktivne mogućnosti prigušenja svjetla i postavljanje zadanih scena. Senzor pokreta poslužit će vam da precizno podesite koja će i kada žarulja raditi i u kojoj prostoriji. Pomoću Hue tap kontrolera s ukupno četiri tipke možete lako i jednostavno postavljati teme i podešavati način rasvjete u cijeloj kući ili stanu.
No to je tek početak. Aplikacija za upravljanje rasvjetom donosi doista veliki broj mogućnosti pri čemu ste ograničeni isključivo vašom maštom. Posebno su zanimljive sigurnosne značajke unutar same aplikacije koja prati vaše korištenje odnosno vrijeme kada palite i gasite svjetla.

4aa23589f1b544b5a103a9d0010dae5d

Pogodnosti Hue rasvjetePametna rasvjeta Philips Hue kućanstvu nosi brojne pogodnosti koje znatno unaprjeđuju postojeće iskustvo korištenja svjetla dok istodobno iz temelja redefiniraju ono što se dosad smatralo mogućim pri upravljanju rasvjetom.
Na osnovnoj razini tako, implementacijom Hue sustava, dobivamo mogućnost potpune personalizacije rasvjetnog iskustva, uz mogućnost odabira između 16 milijuna boja i svih nijansi bijele boje svjetlosti, od tople do hladne, čime možemo zadovoljiti sve dekorativne i funkcionalne zahtjeve pogodne okruženju i periodu dana. Spomenutim postavkama možemo potom lako pristupiti korištenjem Hue aplikacije, ali ih i spremiti na pametne upravljače, poput Hue Tap ili dimmer switch. Time otvaramo čitav spektar novih načina korištenja klasičnog zidnog prekidača, s razlikom da ugradnja ovih prekidača odnosno bežičnih prigušnica ne iziskuje zadiranje u električne instalacije, a u nekim slučajevima čak niti baterijsko napajanje za rad (Hue Tap npr. radi na kinetičku energiju). Iste su, nadalje, potpuno prijenosne s brojnim jednostavnim načinima implementacije u okruženje.

Uz to, dobivamo dosad nezamislive mogućnosti poput upravljanja rasvjetom mobilnim telefonima ili tabletima, sinkronizacije s internet servisima (mail, Facebook, IFTTT, itd.), geolokacijskih usluga i kontrole s bilo koje lokacije na svijetu, podešavanje svjetlosnih alarma i podsjetnika, spomenimo samo neke.
Kada tome dodamo mogućnosti poput besprijekorne sinkronizacije svjetla s filmovima, glazbom ili video igrama putem osobnog računala, jednostavno korištenje i aktivaciju, ne samo statičkih, već i dinamičkih, rasvjetnih scena koje nudi npr. Hue Labs ili pak odabir između tisuća aplikacija nevjerojatno raznolikih po svojoj svrsi korištenja, možemo biti sigurni da govorimo o rasvjetnoj revoluciji, sličnoj onoj u mobilnoj telefoniji od prije desetak godina.

Može i vani

Sve ono što Hue nudi u interijeru, moguće je primijeniti i za vanjski sustav rasvjete. Zamislite da vam dvorište mijenja boje na noćnoj zabavi ili u nekom romantičnom trenutku. Postoji nekoliko bundleova pomoću kojih možete instalirati vanjsku rasvjetu ispred kuće ili u stražnjem dvorištu. Sustav se može kalibrirati tako da se prilikom dolaska kući Philips Hue automatski pali, slično kao automatski sustav svjetala za interijere. U osnovnom paketu Philips nudi dvije žarulje, most i detektor pokreta, dok u proširenom paketu možete dobiti četiri žarulje. Među najpopularnijim dodatcima su Hue ambijentalna bijela i svjetla u boji, rasvjetni stupovi i svjetleće trake. Svi se ovi elementi mogu kombinirati i pametno upravljati putem mobilne aplikacije, pa vaša okućnica također može zasvijetliti u Hue bojama.

Bezbroj mogućnosti

Kada niste kod kuće ili ste dugo na putu, aplikacija može automatski paliti i gasiti svjetla bez vaše pomoći. Nadalje možete postaviti zadane parametre da se recimo svjetla automatski upale kada se približite kući na udaljenosti od 100 m ili da se ugase kada se udaljite od kuće. Ovakav sustav pametne rasvjete omogućava vam da upravljate rasvjetnim tijelima s bilo kojeg mjesta u svijetu. Važno je samo da ste spojeni na Internet.
Mogućnosti doista ima bezbroj. Možete podesiti rasvjetu scenama prikladnim za spavanje i odmor tako da se svjetla priguše oko 22 sata ili potpuno ugase u 23 h. Jako je zgodna mogućnost povezivanja pametne rasvjete s vašim Facebook accountom ili mailom. Tako da primjerice kada vam stigne nova obavijest na Facebook, žarulja zasvijetli jednom bojom, a kada primite važan e-mail nekom drugom.

b88c2b9372c84b0ab4a0a9d101030f9b
Philips Hue sustav pametne rasvjete, odnosno rasvjetna tijela povezana u sustav, mogu se dalje povezati s drugim sustavima pametne kuće ili posebnim pametnim „pomoćnicima“ poput Amazon Alexe, Apple home kita, Google asistenta, Microsoft Cortane, Nestom, Logitechom, IFTTT aplikacijom.
Najatraktivnija mogućnost je svakako spajanje s Philipsovim televizorima s tehnologijom Ambilight. Na ovaj način svjetlo ili boja koja se prikazuje na televizoru mogu se dalje reproducirati na zadanim rasvjetnim tijelima koja tako stvaraju poseban ugođaj prateći sliku ili zvuk.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.