Poznati pobjednici Open Data Hackathona

Poznati pobjednici Open Data Hackathona


Na dvodnevnom Open Data Hackathonu u organizaciji HAMAG-BICRO-a tim Crop Shepard osvojio je prvo mjesto sasvojim projektom autonomnog robota za lasersko uništavanje korova na ekološkim poljoprivrednim površinama. U hackathonu je sudjelovalo 38 natjecatelja raspoređenih u 15 timova koji su radili na razvijanju inovativnih rješenja uz korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora.

Posebno se to odnosi na podatke koji se objavljuju iz sljedeća četiri tematska područja: promet i mobilnost, zdravlje i kvaliteta života, okoliš i energija te pametni turizam.
Natjecanje je održano u okviru projekta ODEON (Open Data for European Open iNovation) financirnog kro program Interreg Mediterranean Europskog fonda za regionalni razvoj.Prvih šest mjesta ostvaruju pravo na javno predstavljanje svojih projekata pred potencijalnim investitorima na konferenciji LEAP Summit koja se održava 1. i 2. listopada u Zagrebu. Svi timovi koji su sudjelovali u natjecanju ostvarili su pravo na novčanu nagradu u iznosu 1.000 kn za svoje uloženo vrijeme, znanje i trud. Nakon individualnog savjetovanja s mentorima i 24-satnog razvijanja projektnih prijedloga, natjecatelji su demonstrirali svoje projekte pred žirijem koji je odabrao najbolje timove, a prezentacija i dodjela nagrada održana je preko aplikacije Zoom, pri čemu je žiri pozvao medije u zagrebačkom ZICER-u.

Open Data Hackathon 4
Osim Crop Sheparda koji je za prvo mjesto osvojio i 15.000 kuna, drugo mjesto osvojio je tim Blank s projektom AI chatbota Touristco koji predstavlja turističkog asistenta i personaliziranu zabavu za svaki uzrast. Drugo mjesto pobjednicima je donijelo novčanu nagradu od 5000 kuna.
Treće mjesto osvojio je tim Disssyo koji je napravio projektno rješenje koje omogućuje sterilizaciju prstora i praćenje sigurnih prodajnih mjesta u gradu.
Go Green or Go Home bio je četvrti s aplikacijom za mapiranje divljih odlagališta optada.
Projekt Wingo na petom je mjestu predstavio rješenje pametnog stola za ugostiteljske objekte koje nudi veliku uštedu energije, dok su šesto mjesto osvojili natjecatelji iz projekta Eye Hearing s aplikacijom za poboljšanje kvalitete života osoba s oštećenjem sluga.
"Odaziv na Open Data Hackathon projekta ODEON i kvaliteta prijavljenih projekata ukazuju na činjenicu da je u Hrvatskoj prepoznat potencijal otvorenih podataka i bezbrojne mogućnosti njihova korištenja. Drago nam je da smo projekte poduzetnika izvukli iz ladica i omogućili im njihovu doradu, nadamo se da će u kasnijoj fazi pronaći investitora i pretočiti ih u poslovnu aktivnost. HAMAG-BICRO je već 25 godina na usluzi poduzetnicima od početne ideje do faze nadogradnje i ozbiljnijeg poslovanja. Na ovaj način želimo pomoći onima koji žele postati poduzetnici jer smo uočili visok stupanj motiviranosti za uključivanje u svijet poduzetništva.“, rekao je nakon dodjele nagrada Ante Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a i član ocjenjivačkog suda.

Ante Janko Bobetko clan Uprave HAMAG BICRO aSponzori koji su prepoznali potencijal ovog hackathona i odlučili podržati natjecatelje su tvrtke InfoDom, GDi i Poslovna inteligencija. Tvrtka InfoDom donirala je 7.500 kn za novčanu nagradu za osvojeno 1. mjesto, čime je nagrada za prvo mjesto udvostručena pa sada iznosi 15.000 kn.
Softverska tvrtka GDi timu Eye Hearing za koji su procijenili kako posjeduje najveći društveni utjecaj, dodijelili su iznos od 3.000 kn koje će oni donirati humanitarnoj, neprofitnoj organizaciji po njihovom izboru. GDi je također educirao sudionike hackathona o načinu korištenja GIS tehnologije za uporabu otvorenih podataka i omogućio im besplatan pristup ArcGIS platformi za rad za vrijeme hackathona.
Timovima Crop Shepherd, Dissyo i Riddles koji su najbolje prezentirali korištenje Esri tehnologije, GDi omogućuje 12 mjeseci ArcGIS for Personal Use licence za pristup ArcGIS platformi, edukacijsku i stručnu podršku te upoznavanje s tehnologijom, kao i ArcGIS licencu u trajanju od 21 dan.
Poslovna inteligencija timu „blank“ omogućuje daljnji razvoj projekta Touristco u njihovom poslovnom inkubatoru „BIRD inkubator za analitiku i umjetnu inteligenciju“, uz stručno mentorstvo tvrtke.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Poznati pobjednici Open Data Hackathona - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.