Kako biti u korak sa sve većim zahtjevima hlađenja data centara - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Kako biti u korak sa sve većim zahtjevima hlađenja data centara

Kako biti u korak sa sve većim zahtjevima hlađenja data centara

Dok su nekoć data centri trošili 10 kilovata danas imamo centre koje troše do 200 megavata električne energije. Kako su rasli zahtjevi za snagom tako rastu i zahtjevi za hlađenjem. Ugrađene rashladne sustave Vertiv je sposoban brzo nadograditi s obzirom na njihov modularni pristup rashladnim sustavima za data centre.

Kako data centri tj. serverske sale rastu, rastu i njihovi zahtjevi za hlađenjem. Kako se snaga računala konstantno povećava normalno je da se serveri nadograđuju dodatnim procesorima ili grafičkim karticama kako bi mogli iskoristiti što više računalne snage za sve zahtjevnije računalne i AI zadatke.

Kako će u budućnosti ta računalna snaga nastaviti rasti trebat će sve bolja i efikasnija hlađena tih sustava. Vertiv ima planove za standardizaciju tih sustava hlađenja kako bi bili lako nadogradivi ovisno o potrebama pojedinih server sala i data centara.

Postoje razne veličine rashladnih jedinica kao i razne solucije provođenja zraka kroz server salu. Skalabilnost i integraciju je moguće izvesti paralelno s rastom data centra. Postoje solucije za hlađenje koje imaju samo jednu vanjsku jedincu te je u njoj moguće mijenjati module poput kompresora (i druge module) te tako reducirati buku ili pak cijeli sustav postaviti da koristi vodeno hlađenje.

Svi govore o sve većem zagađenju ugljika, a Vertiv konstantno unaprjeđuje sustave kako bi smanjiti ispuštanje ugljika u atmosferu i time zadovoljili rigorozne mjere koje se razlikuju od države do države te držali korak s propisima iako data centri rastu.

Efikasnost mora biti na visokoj razini kako bi rashladni sustav mogao koegzistirati s rastom data centara.

Ispuštanje ugljika u atmosferu neće prestati, ali potrebno ga je smanjiti te je cilj postati neutralan u ispuštanju ugljika, no to je kompleksna misija koja uključuje sve sustave data centara, a ne samo rashladni sustav.

Vertiv je ponosan na njihovu tehnologiju, brigu o klijentima, sprječavanju kvarova sustava prije nogo li nastanu te na ukupnoj optimizaciji učinkovitosti sustava iako se ponekada radi o novim tehnologijama koje treba hladiti unutar server sale.

Vertivova efikasnost nije smo biti u korak s novim tehnologijom nego taj korak naprijed treba održavati konstantno.

GPU-i koriste mnogo električne energije i ispuštaju mnogo topline u okolinu, a koriste se za AI zadatke koji su danas neophodni te kako bi smanjili upletenost čovjeka u razne zadatke koje je AI sposoban odraditi. Kako raste ta potreba za AI računalnom snagom, a nalazimo se u eri vodenog hlađenja i ti centri lako mogu prelaziti 100 Killowata potrošnje električne energije logično je odabrati vodeno hlađenje kako bi se sustav hlađenja maksimalno efikasno iskoristio.

Nadziranje hlađenja u realnom vremenu, sada, kao i u budućnosti, ključno je za poboljšanje predviđanja potreba servisiranja i time podizanja učinkovitosti kako samih rashladnih sustava tako i kompletnog data centra, a što je neophodno za rad sustava pri maksimalnoj efikasnosti.

Na Tweeteru koristeći hashtag #VertivCooling pogledajte tvweetove o ovoj temi.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kako biti u korak sa sve većim zahtjevima hlađenja data centara - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.