U potrazi za najboljim gaming mišem

U potrazi za najboljim gaming mišem

U potrazi za najboljim gaming mišem

Svjedoci smo brze promjene trendova kod gaming periferije, a odličan primjer tome su miševi koji drže posebno mjesto u srcu svakog gamera.

Miš kao periferija mnogima neće puno značiti, no ako računalo koristite za zadatke gdje je bitna njegova preciznost, brzo ćete naići na lavinu ponuda koja se jednako brzo i razvija. Dugo je izbor bio odlučiti se primarno između žičanog ili bežičnog miša. Cilj mnogih je svesti količinu kablova na minimum, te se stoga često preferira bežična periferija s kojom se lagano možete micati bez straha da ćete za sobom povući ostatak stroja ili laptop. I dok uredski miševi nemaju visoku preciznost, mogu biti manji s obzirom da troše manje energije.

Gaming miševi s druge strane koriste precizne senzore kao i druge RGB elemente pa ipak imaju potrebu za većim baterijama što ih na kraju čini podosta teškima. Donedavno su bili i sporiji od svojih žičanih konkurenata, dok Logitech nije razvio svoju Lightspeed tehnologiju i tako sada performansama njihovi bežični miševi pariraju žičanoj konkurenciji.

 

Logitech Native 1 1 7

Prije nekoliko godina, miševi s dodatnim utezima bili su najtraženiji na tržištu s nekim uistinu premium izvedbama. No, trend se sada okrenuo, pa se traže što lakši miševi, a proizvođači sve češće implementiraju i “honeycomb” dizajn sa umanjenom količinom plastike kako bi se minimizirala težina. Lakšim miševima ujedno je lakše i upravljati, te su apsolutni hit u zadnje vrijeme.

 

Kako pronaći najbolji

Ekipa u uredu ima puno posla oko testiranja raznog hardvera, te uvijek ozbiljno shvaćamo vrijeme kada treba odigrati nekoliko igara kako bismo isprobali novi hardver. Ovoga puta to je novi Logitech G Pro X Superlight, serija miševa koji prate trendove najzahtjevnijih gamera te ispunjava sve njihove želje. U skladu s time zaigrali smo novu sezonu Apex Legendsa kako bi isprobali novi miš i istovremeno otključali još koji skin u sezoni.

 

Nova slika miša Logitech 1 3

Preciznost miša lagano se može podcijeniti, no jednom kada zaigrate, brzo se osjeti razlika u performansama, te različite DPI postavke pritiskom odabranog gumba uistinu značajno poboljšavaju preciznost ciljanja u one kritične točke za pobjedu u svakom duelu. Nova sezona donosi i nove promjene na futurističkoj mapi koje treba savladati, a svakako se u fokus stavlja novo oružje, luk i strijela „Bocek“ za čije uspješno korištenje treba biti iznimno precizan u pravom trenutku s obzirom na vrijeme potrebno da se strijela napne.

Korištenje kratice na Pro X Superlight mišu, odmah se prebacujemo na niži DPI te tako osiguravamo iznimnu preciznost na srednjim udaljenostima za koje je novo oružje idealno. Ovako lagan miš dolazi na svoje kada nemate žicu koja vas vuče u neku stranu, a lagano je potrošiti i pola radnog dana na testiranje.

To nas nije spriječilo ni da miš isprobamo na novom laptopu uz dobro poznatu DOTA 2 u kojoj smo daleko od kompetitivnih igrača, no to nas ne sprječava da zaredamo nekoliko pobjeda na poslu.

 

Nova slika miša Logitech 1 1

Za ovu igru odlučili smo probati dodatke koje dobivate uz miša. Sa donje strane stavili smo poklopac sa dodatnom PTFE površinom, a miš oblijepili gumenim naljepnicama za bolje držanje. Miš dolazi na svoje sa solidnom podlogom, a naljepnice garantiraju da vam neće iskliznuti iz ruke te ga je lagano podignuti za brze pomake i bez čvrstog “claw gripa”.

Ne bismo se opisali kao carrieri runde, no svoj posao smo obavili uspješno, sa gotovo svakim uspješnim hookom kao Pudge. Velika razlika u kvaliteti miševa može se vidjeti i kada su vam potrebni brzi pokreti između napada protivnika i denyanja vlastitih mobova, kada preciznost brzih reakcija postaje ključna ako želite ranu nadmoć nad protivnicima. Gaming s ovim mišem je pravi užitak, a činjenica da se radi o wireless mišu svakako ga diže na novu razinu s obzirom na nisko težište.

 

Nikada lakši

Logitech Native 1 1 5

Model Pro X Superlight sam po sebi je druga inačica popularnog Pro X modela koji je na tržištu već neko vrijeme. Nova verzija laganija je za osjetnih 25%, te sada teži svega 60 g što ga čini najlakšim gaming mišem u ponudi. Kako bi se postigla nova težina, Logitech je maknuo RGB rasvjetu kao i težinu plastike, pa se na prvu miš čini toliko laganim da biste pomislili kako je kućište prazno.

No, Logitech je miša uspio izbalansirati tako da je veoma stabilan u ruci, te koristi bateriju koja će ga držati i do 70 sati rada između punjenja. Punjenje se može obaviti standardnim MicroUSB konektorom za kojeg dobijete i žicu, te nastaviti žičano gejmanje dok se puni.

 

Logitech Native 1 1 3

Druga opcija je iskorištavanje Logitecheve PowerPlay tehnologije koju smo već prije imali prilike isprobati. Riječ je o podlozi za miša koja u sebi ima ukomponirano wireless punjenje, pa sama činjenica da se miš nalazi na njoj ga automatski i puni.

Miš sustav implementira zahvaljujući magnetiziranom poklopcu sa donje strane. Standardni poklopac ga ne puni, no kupnjom podloge dobivate i kompatibilan poklopac. Miš će tako uvijek biti spreman za akciju, a dobivate sve benefite wireless tehnologije.

 

Nova slika miša Logitech 1 2

Kada pričamo striktno o performansama, miš koristi već popularan HERO 25K optički gaming senzor Uz impresivnu preciznost dobivate i vrlo nisku potrošnju struje, što na kraju dana i omogućuje mišu tako nisku težinu i dugotrajnu bateriju. Osim visokog DPI-ja, senzor podržava i do 400 IPS-a, odnosno brzinu micanja miša do 400 inča po sekundi što jednostavno znači da niti jedan brzi pokret neće zbuniti senzor.

 

Logitech Native 1 1 4

Napomenimo kako miš nema dodatnih gumbi, već se sve postavke namještaju putem Logitech G Hub aplikacije, u kojoj namještate preciznost senzora, a možete i namjestiti jedan gumb da brzo prebaci na drugu DPI vrijednost dok se drži kako bi se primjerice instantno promijenila preciznost dok ciljate. Aplikacija omogućuje i postavljanje brojnih mogućnosti poput Macro naredbi, kao i mijenjanje funkcija svakog gumba.

 

PTFE stiže u pomoć

Osim niske težine, miš je vrlo lagano gurati po većini podloga, a pogledom odozdo brzo vidimo zašto. Logitech je implementirao veliku količinu podloge po kojoj miš klizi sa gornje strane i oko poklopca.

Riječ je o novijoj implementaciji PTFE plastike, poznatijom i kao teflon, koja se odlikuje vrlo niskim trenjem kao i otpornošću na elemente pa osigurava dugogodišnju izdržljivost. Ovdje se u priču opet uključuje poklopac jer uz miša dobivamo i dodatnu verziju koja je prekrivena PTFE materijalom, te možete isprobati paše li više takva implementacija.

 

Logitech Native 1 1 8

Za jednostavnog miša, dobivate još jedan dodatak u obliku naljepnica koje povećavaju trenje površine miša. Miš je inače crne matirane boje koja se lagano održava, no neki ipak žele čvršći grip pa tako dobivate 3M naljepnice koje su gumirane pa se puno lakše drže, a osjećaj je vrlo sličan držanju volana automobila. Dobivate naljepnice za bočne strane miša, kao i oba glavna gumba.

 

Logitech Native 1 1 2

Logitech G Pro X Superlight idealan je odabir za one koji žele apsolutan vrh hardvera za vrlo precizan gaming bez puno rasprave, te se na njega ne trebate navikavati zahvaljujući standardnoj postavi i dizajnu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

U potrazi za najboljim gaming mišem - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.