Logitech G413 SE: Mehanička gaming tipkovnica dostupna svakome - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Logitech G413 SE: Mehanička gaming tipkovnica dostupna svakome

Logitech G413 SE: Mehanička gaming tipkovnica dostupna svakome

Mehaničke tipkovnice sada su već dobro poznate svakom korisniku koji želi bolje iskustvo tipkanja, no velika prepreka i dalje je osjetno viša cijena u odnosu na membranske tipkovnice.

Danas gotovo svaki proizvođač periferije ima i vlastitu verziju mehaničke tipkovnice, a u igru su se ubacili i brendovi drugih komponenti koji računalnu periferiju vide kao idealnu priliku za širenje svog imena. Poznatiji proizvođači periferije tako su jasno segmentirali svoju ponudu kako bi korisnicima omogućili kupnju idealne tipkovnice za njihove potrebe, pa svakako pogledajmo na što treba voditi računa pri kupnji.

Prste smo razgibali na novim Logitech tipkovnicama G413 serije u „SE“ varijanti. Ovi modeli pojednostavljeni su kako bi bili dostupni svakome, a da i dalje zadržavaju ono bitno iskustvo tipkanja na mehaničkim tipkovnicama uz taktilne switcheve i metalnu površinu koja tipkovnici daje rigidnost. 

 

Logi 3

Početkom razvoja osobnih računala, u startu se radilo ekskluzivno o mehaničkim tipkovnicama, no cijena i kompleksnost bacila ih je u drugu priču, pogotovo kada su na scenu došli jeftiniji modeli gumenim membranama. Njih je daleko lakše i jeftinije proizvesti, no ono što se izgubilo kod prelaska na gumene tipkovnice bilo je samo iskustvo korištenja.

Obzirom da se tipka koristi gumom da ju vrati na originalan položaj, pritisak tipki ima... kašast osjećaj što je poprilično precizan opis osjećaja koji nam daje Google Translate. S druge strane, kod mehaničkih tipkovnica svaka tipka je praktički sustav za sebe koji mora ispravno funkcionirati te se sastoji od više komponenti.

Zahvaljujući switchevima ili prekidačima, koje koriste ispod tipki, nude puno jasniji i ugodniji osjećaj tipkanja, a dolaze i u više varijanti tako da svatko može odabrati onu koja mu najviše odgovara. 

 

Logi native 1

Dok su mehaničke tipkovnice po nama primarno odlična odluka za bilo koga tko vrijeme provodi tipkajući veće količine teksta kroz radni dan ili u slobodno vrijeme, svoju publiku su posebno zahvaljujući velikoj svestranosti opcija pronašle na gaming sceni. Jedan problem je ostao, a to je cijena koja jednostavno radi kompleksnosti cjelokupnog sustava često bude osjetno veća od "standardnih” tipkovnica.

Mi smo se tako odlučili pozabaviti sa Logitech G413 SE tipkovnicama koje predstavljaju najpristupačnije modele ovog poznatog proizvođača te su se njima pokušali približiti i gamerima koji svoj budžet alociraju i na druge stvari, pogotovo sada kada su cijene PC komponenata tako visoke. Mehanički switchevi u tipkovnicama generalno se dijele u tri skupine, a to su linearni, taktilni i klikavi. 

 

Logi 6

Bitno je znati da će pritisak na mehaničkoj tipkovnici generalno biti registriran prije nego tipku pritisnete do dna što znači da preciznim tajmiranjem možete značajno ubrzati svoje tipkanje. Ovdje u pomoć stižu taktilni i klikavi switchevi.

Taktilni switchevi nude osjetno različit otpor pritiska prije i nakon određene dubine pritiska kada je registriran znak koji ste pritisnuli, a tako vam pomaže da se naučite koliko jako pritisnuti neki gumb i kada krenuti dalje. Klikavi switchevi obavljaju isti zadatak, no oni vam daju auditivniju naznaku da je pritisak registriran. Na kraju, tu su linearni switchevi koji nemaju ovu dodatnu funkcionalnost, već je pritisak - linearan.

Dok su klikavi switchevi generalno preglasni za multiplayer gaming jer će vaš mikrofon i te kako prenijeti svaki klik sudionicima razgovora, taktilni i linearni switchevi postali su najpopularniji u gaming svijetu.

 

Logi 7

Logitech G413 SE dolazi s novim taktilnim switchevima zahvaljujući kojima su uspjeli spustiti cijenu tipkovnica, a pokazali su se solidnim odabirom ne samo za gaming, već i za svakodnevno tipkanje, pa i uredski rad. Ostalo je još samo odlučiti se za standardnu punu ili tenkeyless tipkovnicu kraćeg formata jer nema numeričku komponentu.

 

Logi 2

Veliki fokus kod tipkovnice svakako je užitak tipkanja te su se taktilne pokazale idealne, pogotovo jednom kada se fokusirate na pravilno korištenje i prestanete lupati tipke do dna jer je ubrzanje u tipkanju primjetno. Osjećaj kod pritiska gumba mijenja se otprilike na pola stiska kada je i registriran pritisak slova. Koristite li numpad, standardna G413 SE odličan je izbor za vas.

 

Logi 10

No, ako vam je u fokusu gaming i više radite s mišem, G413 SE TKL dolazi u tenkeyless formatu koji nema numpad s desne strane i tako ostavlja više mjesta mišu na stolu za lakšu kontrolu. U to smo se uvjerili provodeći radno vrijeme na XBox Game Pass listi igara, te se u igrama poput Anvila dodatan prostor za miša na tenkeyless verziji pokazao kao veliki plus, pogotovo kada se nađete na bossu sedme planete bez dodatnih života i svaki potez može biti razlika između otključavanja nove zone ili brzog kraja dulje runde.

 

Logi native 2

Zatim smo se prebacili na novi Halo Infinite i nakon par rundi CTF-a sa sigurnošću možemo reći da su nas taktilni switchevi u ovoj tipkovnici osvojili jer osim već opisanog efekta tipkovnica nudi munjevitu reakciju, a zahvaljujući metalnoj gornjoj konstrukciji nema savijanja te je dovoljno teška da ne pleše po stolu.

 

Logi native 9

Svakako bismo naglasili i da smo zahvalni odluci da Logitech G413 SE dolazi s bijelim osvjetljenjem tipaka koje možete kontrolirati na samoj tipkovnici, pa nemate onaj neugodan plavkasti odsjaj kao kod drugih entry-level modela, već je osvjetljenje ugodno oku te se lagano uklapa u svaku okolinu. Za one koji vole brzi pristup nekim funkcijama, funkcijski gumbi također služe i kao multimedijski držanjem - funkcijske tipke.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Logitech G413 SE: Mehanička gaming tipkovnica dostupna svakome - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.